Er is weinig lekkerder dan urenlang in de tuin zitten op een warme zomerdag. Zelfs als het weer wat kouder wordt, kan er nog heerlijk genoten worden. Het is voor deze dagen wel zaak om in bezit te zijn van goede tuinmeubelen. Voor een duurzame tuin, welk loungeset werkt het beste?

Hout

Het meeste tuinmeubilair is gemaakt van hout. De reden hierachter is dat deze simpelweg het beste staat in veel verschillende tuinen, maar het heeft nog een voordeel. Hout werkt namelijk erg duurzaam en gaat lang mee. Vooral hardhout met een milieukenmerk, zoals FSC of PEFC, is er milieuvriendelijk. Ook sets gemaakt van gemodificeerd naaldhout zijn een goede keuze. Deze zijn zo veranderd dat het goed tegen het buitenklimaat kan, zonder dat het veel onderhoud nodig heeft. Een ander materiaal wat weinig onderhoud vergt is bamboe. Bamboe wordt steeds populairder in de tuin en er worden steeds meer tuinsets ontworpen gemaakt van dit materiaal. Perfect, dus!

Aluminium

Een aluminium tuinbank is een goede keuze voor iedereen die houdt van een strakke tuin of van een strak puntje in een wat ongeorganiseerde tuin. Aluminium wordt uit metaal gehaald. Het heeft hierdoor de voordelen dat het niet roest en heel licht is. Handig voor als de indeling van de tuin nog wel eens verschoven wordt. Dat het licht is, betekent niet dat het geen sterkte houdt. Sterk is een meubel gemaakt van aluminium wel. Het heeft weinig onderhoud nodig, soms een doekje eroverheen halen om het fris te houden is al genoeg. Een nadeel van aluminium is wel dat het veel energie kost om te produceren. Wanneer het meubel goed wordt onderhouden en gebruikt wordt tot het echt niet meer kan, dan zijn de productiekosten voor sommige mensen nog wel te overzien.

Tweedehands kopen

De meest duurzame manier van het hebben van tuinmeubilair is, net zoals bij alle andere dingen die gekocht worden, om het tweedehands te kopen. Door ‘oude’ spullen een tweede leven te geven, gaan we het meest vervuilende deel van nieuwe spullen kopen tegen: de productie. Deze spullen hoeven immers niet opnieuw geproduceerd te worden. Op sites zoals Marktplaats zijn genoeg bruikbare tuinmeubelen te vinden. Sommigen kunnen zeker een likje verf of een opknapbeurt gebruiken, maar dat is juist leuk om te doen.

Tweedehands kopen is daarnaast veelal goedkoper dan producten nieuw kopen. Een andere optie voor een wat minder dure tuin, is om te kijken bij een loungeset outlet.

Tips

Als laatst zijn hier nog wat snelle tips om ervoor te zorgen dat de tuinsets zo lang mogelijk mee gaan. De eerste tip is om tuinmeubelen in winter binnen te zetten of om deze te bedekken met een hoes. Het koude weer en de regen wat kan vriezen werkt erg negatief op elk soort materiaal. Zo zal het snel stuk gaan.

Houten meubelen gaan daarnaast langer mee wanneer deze niet in de felle zon worden gezet nadat ze nat zijn geworden en doen het goed bij een regelmatige check op scheurtjes of rot. Als nat hout in de zon wordt gezet, gaat dit juist scheuren, waardoor een meubel uiteindelijk uit elkaar kan vallen.

Staal blijft langer goed bij het onderhouden ervan door een beetje wax en om ervoor te zorgen dat het niet beschadigt. Anders gaat het roesten. Beschadigt het wel? Geef het meubel dan een likje verf.

Aluminium is al besproken. Hiervoor is alleen wat lauwwarm water en (groene) zeep voor nodig, om alles een beetje vers te houden.

Dus, welke duurzame loungeset past het beste bij jou in de tuin?

Leave a comment