Als young professional overweeg je misschien om je eerste huis te kopen. Dit is een spannende tijd in je leven en er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het nemen van deze grote beslissing. Het kopen van een huis is een investering op lange termijn en er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden voordat je een huis koopt. In deze blogpost zetten we enkele van de belangrijkste zaken op een rij waar je aan moet denken bij het kopen van een huis. Blijf lezen voor handige tips over waar je op moet letten bij het zoeken naar huizen!

Maak een duidelijk financieel overzicht

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat je budget precies is. Houd er rekening mee dat je naast de koopprijs van de woning vaak ook nog moet investeren in overige kosten, zoals het afsluiten van gas/water/licht, internet en televisie, eventuele verbouwingskosten, het betalen van de makelaar, etc. Maak van tevoren een duidelijk financieel overzicht en vraag jezelf ook af: hoeveel kan ik lenen? Ga ik voor een hypotheekrente 10 jaar vast, of langer? Door dit van tevoren helder en op een rijtje te hebben, voorkom je dat je voor nare verrassingen komt te staan waardoor je financieel in de problemen kunt komen.

Waar voldoet jouw droomhuis aan?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten woningen verkrijgbaar, en het hangt af van jouw persoonlijke wensen hoe en waar je wilt wonen. Woon je liever in een grote stad in een appartement? Of woon je liever in een kleinere stad of een dorp waar je meer ruimte voor je geld krijgt? Is het belangrijk dat je vlakbij een basisschool woont of in een kindvriendelijke wijk? Of wil je juist liever in een wijk wonen waar het rustig en stil is? Een rijtjeshuis, een twee-onder-een-kap woning, of een vrijstaand huis? Afhankelijk van je budget en je behoeftes kun je specifiek naar woningen zoeken die aansluiten bij waar jij naar op zoek bent.

Plan meerdere bezichtigingen in

Het kan zijn dat je na de eerste bezichtiging van een woning denkt: dit is het. Echter is het aan te raden om niet gelijk voor de eerste en beste woning te kiezen. Vergelijkingsmateriaal is altijd goed, het is tenslotte een grote beslissing en eentje die als het goed is invloed heeft op je leven op lange termijn. Daarom is het belangrijk om meerdere woningen te bezichtigen, zodat je een goed beeld hebt van wat er op de markt te verkrijgen is. Je wilt tenslotte niet te gehaast en impulsief een keuze maken, waar je vervolgens misschien wel spijt van krijgt.

Leave a comment