Als er iets is waar we het allemaal over eens zijn, dan is het wel dat mode leuk is. Het is ook een gigantisch grote industrie. De wereldwijde kledingmarkt werd in 2017 geschat op meer dan €2 biljoen en blijft groeien. Hoewel de industrie tal van stijlvolle opties biedt, zijn er kosten aan verbonden. De milieu impact van de mode industrie is enorm. De gebruikte materialen, het productieproces en de verwijdering aan het einde van de levensduur dragen allemaal bij aan de uitstoot van broeikasgassen, watervervuiling en verspilling. Maar het hoeft niet zo te zijn. Er zijn manieren om modekeuzes te maken die zowel bewust als duurzaam zijn. Laten we er een paar bekijken.

Kies voor duurzame merken

Er zijn tegenwoordig steeds meer merken die speciaal kiezen voor een duurzame productie. Duurzame materialen, eerlijke werkomstandigheden in de fabrieken. Dit zijn merken die inzien hoeveel schade de mode industrie op globale schaal aanricht en die daar verandering in willen brengen. Een van deze merken is het Franse schoenenmerk Veja. Dit merk maakt enkel gebruik van duurzame materialen voor hun hippe schoenen. Zowel Veja dames als ook Veja heren sneakers zijn gemaakt van biologisch katoen, wild rubber en plantaardig gelooid leer. En nee, ze zien er niet suf uit, zoals je misschien verwacht van duurzame bio merken. Veja dames en heren sneakers zien er super hip en modieus uit. Ze zijn dan ook geliefd bij velen, inclusief invloedrijke celebrities zoals Emma Watson en Meghan Markle. Door massaal te kiezen voor merken als Veja kunnen we een groot verschil maken in de hedendaagse kleding industrie!

Shop tweedehands

Een van de beste manieren om milieubewuster te leven en jezelf toch af en toe te trakteren op nieuwe aanvullingen voor je garderobe, is door tweedehands te winkelen. Tweedehands kleding had vroeger een bepaalde reputatie, en die was niet bepaald positief. Tweedehands kleding werd namelijk vaak geassocieerd met armoede. Maar tegenwoordig is dat al lang niet meer zo. Sterker nog, tweedehands kleding shoppen heeft juist een hele hippe status gekregen, en de meest invloedrijke fashionista's kopen graag tweedehands. Door tweedehands te shoppen maak je jezelf blij met 'nieuwe' kleding, zonder dat je bijdraagt aan de productie ervan.

Organiseer kledingruil evenementen

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen: kledingruil evenementen. Dit zijn letterlijk evenementen waar je samen komt met anderen om kleding te ruilen. Je neemt je eigen kleding die je niet meer draagt en een tweede leven gunt mee, en ruilt deze vervolgens voor de kleding van anderen. Dit is niet alleen ontzettend leuk om te organiseren met vrienden en vriendinnen, je maakt elkaar ook nog eens blij met kleding die de ander nooit meer draagt. Hoe leuk is dat!

Leave a comment