Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat menig Nederlander duurzamer wil leven sinds de coronacrisis. Dat betekent dat de Nederlandse consument eerder voor een bedrijf zou kiezen dat iets aan duurzaamheid doet dan voor een bedrijf dat dit niet doet. Daarom is het als ondernemer een hele goede keuze om je onderneming te verduurzamen. Dat doe je bijvoorbeeld door over te stappen op groene mkb energie. In dit artikel lees je daar meer over en geven we je nog enkele andere tips waarmee je groener kunt ondernemen.

Stap over op zakelijke groene stroom

Een van de meest simpele groene stappen die je kunt nemen, is de overstap op groene energie. Een groot deel van de ondernemers in Nederland beschikt nog over een traditioneel grijs energiecontract. Dat is niet zo gek; daar zijn de meesten van ons als het ware mee opgegroeid. De laatste jaren is er echter veel ontwikkeling op het gebied van groene stroom. Groene energie is namelijk veel beter voor het milieu dan grijze stroom. Dat ligt vooral aan de manier hoe beide vormen energie worden opgewekt. Bij de productie van groene stroom komt veel minder CO2 vrij dan bij de productie dan grijze energie. Zoals je misschien wel weet, is CO2 erg slecht voor het milieu. Dit schadelijke gas zorgt ervoor dat er een gat in de ozonlaag ontstaat waardoor het alsmaar warmer en warmer op aarde wordt; met alle gevolgen van dien. Daarnaast is de energiebron van groene stroom beter; bij groene energie wordt namelijk geput uit natuurlijke bronnen zoals de zon en de zee. Dit zijn onuitputtelijke bronnen waar we altijd gebruik van kunnen maken. Grijze energie wordt gehaald uit fossiele bronnen die op een dag op zullen zijn.

Wek je eigen groene energie op met zonnepanelen

Wil je echter nog net dat stapje verder gaan op het gebied van duurzaamheid en zakelijke energie? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor zonnepanelen voor je bedrijf. Zonnepanelen zijn steeds beter te betalen en dat is exact de reden waarom steeds meer ondernemers in Nederland ervoor kiezen. Natuurlijk helpt het ook dat zonnepanelen zo ontzettend veel voordelen kennen. Zo kun je er je eigen groene energie mee opwekken uit de zon en ben je daardoor niet meer afhankelijk van wat er zoal op de energiemarkt gebeurt. Gaan de energieprijzen bijvoorbeeld ineens omhoog zoals nu het geval is? Dan merk je daar niet zoveel van; je hebt immers je eigen groene stroom opgewekt. Wat ook heel prettig is, is dat je wanneer je de kosten van de investering eruit hebt, je nog lang gebruik maakt van gratis energie. Gemiddeld gaan zonnepanelen 20 tot 25 jaar mee en heb je zo'n investering er binnen acht tot tien jaar uit; afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt. Reken zelf maar uit hoe lang je vervolgens nog gebruik kunt maken van gratis energie die ook nog eens verantwoord is.

Maak je bedrijfspand nog groener met juiste isolatie

Natuurlijk is groene stroom niet het enige onderdeel van je bedrijf dat je groen(er) kunt maken. Het bedrijfspand waarin je werkt, kan misschien ook wel een duurzame beurt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar de isolatie van het pand? Met de juiste isolatie hoef je veel minder te stoken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Op die manier ben je namelijk veel minder geld kwijt. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de isolatie van de vloer, de muren en het dak en pas waar nodig aan. Check ook zeker de ramen en stap waar dat mogelijk is over op in ieder geval een dubbele beglazing. Tot slot is het aan te raden om alle verlichting in het bedrijfspand groener te maken. Dat doe je door bijvoorbeeld volledig over te gaan op led-verlichting. Met led-verlichting zit je wat betreft duurzaamheid helemaal goed; dit soort lampen verbruiken minder stroom en gaan jaren mee. Ook kun je led-verlichting aansluiten op je smart home (office) waardoor je een heel energieplan kunt maken. Ideaal, want op die manier verbruik je veel minder energie dan nodig.

Leave a comment