De RES klimaatakkoord partijen blokkeren de energietransitie

RES wethouders eisen salderen als ze de energietransitie willen doorstarten. Met koopkracht winst

De energiertransitie moet salderen voor burgers mogelijk maken, voor de koopkracht winst

Elke gemeente is met de RES bezig, maar in het geheim. Kennelijk zijn de afspraken in de RES nadelig voor inwoners.  Wethouders durven er niet mee naar buiten te treden. Maar dat gebeurt nu eindelijk wel met de concept RES’en.
Helaas hebben burgers er niets aan, de klimaatakkoord partijen gunnen ons geen voordeel van duurzaam.

We hebben al een jaar of  10 de NOM verbouwing, dat moest een industrieel proces worden. Behalve factory zero heeft dat vooral peperdure experimenten opgeleverd. Bouwers bleven experimenteren, zolang ze gratis geld kregen.
Waarom zouden huurders en eigen woning bewoners, veel te dure oplossingen accepteren? “De bouw” levert gewoon niet de goede producten en diensten. Omdat ze huishoudens als pinautomaat zien.

Maar de bouw is niet de enige die met die waan de energietransitie blokkeert, alle klimaatakkoord partijen misdragen zich op dezelfde manier. Ze helpen hooguit elkaar in hun kostbare verdienmodellen. En ze staan met de rug naar burgers. Dat wordt nu zichtbaar in de RES.

De RES is de regionale uitwerking van het klimaatakkoord

RES staat voor Regionale Energie Strategie. Een plan om in de regio, voldoende duurzame stroom op te wekken, met windmolens en zonneweides. En een visie per gemeente hoe daar warmte naar woningen gebracht kan worden, ter vervanging van aardgas, de warmte visie. Zo krijgen warmtenet exploitanten steun om hun peperdure Warmtenetten bij huishoudens door de strot te duwen. De slachtoffers moeten de hoge kosten decennia afbetalen, is de bedoeling. Maar warmtenetten zijn overbodig, want de energie kan ook via het stroom net naar huizen gaan. En huizen en blokken kunnen ook gratis zomerwarmte opslaan.

De klimaatakkoord partijen gunnen huishoudens geen voordeel van duurzaam. Dus komen ze met Warmtenetten, waar zijzelf aan verdienen. Huishoudens zijn dan cash cow.

Er is echter een goedkope, dus kosteneffectieve aanpak, om voldoende snel het gewenste aantal woningen aardgasvrij te maken. Maar die aanpak willen de klimaatakkoordpartijen niet, want dan verdienen sommige van hen minder, en vooral, huishoudens krijgen voordeel.

De goedkope en snelle aanpak om woningen aardgasvrij te maken

– Verkoop plannen voor windparken en zonneweides, in kavels aan huishoudens
– Gun huishoudens dat ze die stroom mogen salderen, dus geen extreme energiebelasting van 10 cent per kWh, maar 0, of het bedrijfstarief, 0,1 cent per kWh
– Vervang de aardgas CVketel door een elektrische CVketel.

Verder is niets nodig.
De dure isolerende verbouwing, waar bouwers aan willen verdienen, kan evt op een natuurlijk moment in de toekomst.
Het lokale net moet wel verzwaard worden, maar dat hoeft niet meteen, hopelijk zijn de netbeheerders wel op tijd als over 2 jaar de EV heel populair wordt.
De huizen die op deze manier aardgasvrij worden, moeten tot die tijd verdeeld worden over het lokale net. Afhankelijk van hoe sterk dat lokale net al is.

Teleurstellend gedrag van coöperaties

Gemeenteraadsleden kijken vaak naar lokale energiecooperaties om hun burgers te vertegenwoordigen. Maar coöperaties gedragen zich in de RES zeer teleurstellen, en schadelijk voor huishoudens. Ze faciliteren slechts investeerders, die gesubsidieerde rendementen krijgen. Die rendementen betalen u en ik, huishoudens.

In het klimaatakkoord is afgesproken dat 50% van windparken en zonneweide in eigendom komt van burgers. Maar coöperaties en anderen zoeken en vinden daarvoor meestal de 3% lokale miljonairs. En laten de andere 97% van de huishoudens in de kou staan. Want wij moeten de rendementen van die 3% lokale miljonairs betalen.

De sleutelverbetering is salderen van de stroom uit een eigen kavel windpark of zonneweide.

Een huishouden dat een kavel duurzame opwek koopt, voor eigen gebruik, wordt geen grote investeerder. Want een huishouden gebruikt maar een beperkte hoeveelheid stroom. Dus zijn e4 vele huishoudens nodig, om samen een heel windpark terp kopen.
Die kopers worden trotse eigenaren, en maken het draagvlak zichtbaar in de gemeente en de raad.

Dus roep ik elke gemeente ambtenaar in de RES op, leg aan de raadsleden uit dat ze allemaal moeten opkomen voor kiezers, en organiseren,

– dat de windparken en zonneweides allemaal in kavels verkocht worden aan huishoudens in de regio. En, om die kavels aantrekkelijk te maken voor elk huishouden,

– dat ze salderen eisen in Den Haag. Dan wekken hun kiezers stroom op voor de kostprijs, ca 4 cent per kWh.

Met die goedkope stroom, kunnen huishoudens duurzaam warm wonen, voor de helft van de kosten van aardgas.

Terwijl warmtenet exploitanten, huishoudens decennia willen laten betalen voor die overbodige Warmtenetten. Daar hoeven raadsleden niet aan mee te werken. Ze kunnen het voordeel van duurzaam ook aan hun kiezers gunnen. Die met dat voordeel de lokale economie verder helpen.

Dat voordeel van duurzaam, koopkracht,  kan oplopen tot ca €3000 per jaar

 

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *