Claim €3000 extra koopkracht als FNV lid uit de energietransitie

De FNV top heeft bij het klimaatakkoord tot €3000 koopkracht weggegeven, en weigert er uitleg over. Met een online actie roep ik alle FNV leden op die extra koopkracht alsnog te claimen.

Dat kan via deze petitie https://salderenvanstroom.petities.nl

Hiermee vraag je de politiek om ons burgers ook voordeel van duurzaam te gunnen. Als we dat met voldoende FNV leden doen, zal de politiek de wet veranderen. Dat voordeel van duurzaam vooravond huishoudens, werkt via salderen van duurzaam opgewekte stroom. Door dat salderen kun je je eigen goedkope stroom thuis gebruiken, en hoef je geen dure stroom van een energiebedrijf te kopen. Salderen werkt automatisch, je spaart kosten uit, dat is de koopkracht winst.

Elk huishouden gaat de kans krijgen een eigen  kavel duurzame opwek te kopen, een kavel windpark of zonneweide. Daarmee wek je goedkope stroom op. Maar alleen met dat salderen, mag je die stroom ook thuis gebruiken. En daarmee krijg je tot €3000 extra koopkracht.

Het probleem zit bij de klimaatakkoord partijen, dat is een besloten club, die burgers buitensluit, en hun eigen verdienmodellen najaagt, op kosten van burgers. De FNV top zat ook aan tafel, maar kwam niet op voor haar leden, maar koos de kant van het bedrijfsleven. Daarom stelt de FNV top dat de kosten van het klimaatakkoord het leven van burgers niet duurder maakt. Terwijl er dus een voordeel van €3000 voor een gemiddeld gezin in zit.

Op dit moment koopt elk huishouden 3 vormen van energie,

 • stroom voor thuis
 • brandstof voor de auto
 • aardgas voor de verwarming
Salderen levert tot €3000 extra klimaat koopkracht op

Tot €3000 extra klimaat koopkracht voor een gemiddeld gezin, door salderen van de stroom uit een eigen kavel windpark

 

Energietransitie?

Wat heb ik met de energietransitie te maken, vraag je je af. Die gebeurt nu achter onze rug om. Partijen hebben een landelijk klimaatakkoord gesloten, buiten burgers om. De regering heeft daarna het land in 30 regio’s verdeeld, die dat akkoord lokaal moeten toepassen. Op dit moment zijn de gemeentes in jouw regio, op een heimelijke manier nieuwe windparken en zonneweides aan het plannen.

De bedoeling is dat de klimaatakkoord partijen daar aan gaan verdienen, en dat wij burgers dat mogen betalen.

Met deze actie claimen we ons voordeel van die projecten voor windparken en zonneweides. In het klimaatakkoord is al afgesproken dat 50% van die projecten, “van burgers” moet worden. Maar de klimaatakkoord partijen mogen burgers er geen voordeel van gunnen. Dus verloopt het proces op een heimelijke manier, en worden we straks met voldongen feiten geconfronteerd.

Door burgers expliciet voordeel van deze projecten te gunnen, kunnen we het heimelijke achterwege laten en kan elk huishouden intekenen op kavels windpark of zonneweide. Je betaalt dan het aankoop bedrag in bouw termijnen, naarmate de bouw vordert. En bij oplevering ga je goedkope stroom opwekken.

 

Aardgasvrij worden

De klimaatakkoord partijen hebben afgesproken dat elke gemeente wijken moet aanwijzen die als eerste van het gas af gaan. Het probleem daarbij is weer dat ze daarvoor dure oplossingen willen, waar zij goed aan verdienen, en de getroffen bewoners die kosten decennia moeten betalen.

Hoofd oplossingen van de klimaatakkoord partijen  zijn

 • Een duur warmtenet, vaak gevoed met een biomassa centrale
 • Een dure verbouwing van alle huizen in de wijk, om ze geschikt te maken voor een warmtepomp

De klimaatakkoord partijen weten dat dit dure oplossingen zijn, waar huishoudens jaren de kosten voor moeten betalen. Door die kosten over lange tijd uit te smeren, is het “niet duurder dan nu”, zeggen ze.

Echter, met een kavel windpark per huishouden, kan dat huis ook elektrisch verwarmd worden, zonder dure verbouwing. Alleen de gas CV-ketel vervang je door een elektrische CV-ketel. Deze aanpak is veel kosteneffectiever, en kost ook minder arbeid, zodat een regio veel sneller aardgasvrij wordt. En als beloning houden we als huishouden tot €3000 voordeel over. En de gemeente helpt mee dat geld in de regio te houden.

Maar helaas, de klimaatakkoord partijen verdienen hier minder aan, dus blokkeren ze deze aanpak. Gemeenteraden blijven apathisch toekijken.

Deze actie maakt deze snelle vorm van aardgasvrij wel mogelijk.

Behalve dat je hiermee als deelnemer die €3000 voordeel krijgt, gaat niet een hele wijk tegelijk van het gas af, maar huizen verspreid over de regio. En per wijk, een deel van de huizen, afhankelijk van hoe sterk het stroom net in de wijk is. Denk aan 10 tot 30% van de huizen in een wijk. De lokale netten in de wijk, moeten nog versterkt worden, ook voor warmtepompen en het laden van onze elektrische auto. In de komende decennia zullen bestaande huizen toch wel een isolatie slag maken. Op natuurlijke momenten, bij verkoop, of huur renovatie. Dat zijn de meest kosteneffectieve momenten. Daarmee kunnen meer huizen elektrisch, of met een elektrische warmtepomp verwarmd worden. Zo’n huis heeft dan een kleiner kavel duurzame opwek nodig. Of de bewoners gebruiken die stroom voor de tweede elektrische auto.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Claim €3000 extra koopkracht als FNV lid uit de energietransitie

 1. John broeren zegt:

  Deze wil ik ook wel ikzelf heb lage inkomens

 2. Henk Daalder zegt:

  Deel de actie en laat velen de petitie ondertekenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *