Milieuclubs en FNV zijn zelf een probleem voor het klimaatakkoord

G20 Lets get Climate Neutral faster with smoke stack free power plants, AND preference for renewable power on the grid

Lets get Climate Neutral faster with smoke stack free power plants, AND preference for renewable power on the grid

Milieuclubs zijn het probleem bij het klimaatakkoord.  Zij en de FNV zijn na 9 maanden weggelopen uit de onderhandelingen.  Maar wat hebben ze in de 9 maanden gedaan, of niet gedaan, die milieuclubs?
Ze blokkeerden in ieder geval een belangrijke en kosteneffectieve oplossing, verplichte CO2 afvang en opslag, CCS.

Ik werk bij een industrieel bedrijf en ben lid van de vakbond. Vanuit dat perspectief zie ik wel degelijk grote mogelijkheden in het klimaatakkoord, mits de politiek zijn verantwoording neemt, in het voordeel van echte CO2 reductie en de koopkracht van burgers. De vakbond zet dan een eigen stapje voor haar leden. De milieuclubs noemen alleen maar bezwaren, maar die zijn met regelgeving zo op te lossen.
Als vakbondsman valt mij op dat het woord koopkracht, maar 1, een, keer voorkomt in de concept tekst van het klimaatakkoord.
En afspraken voor bedrijven, over het subsidiëren, faciliteren of ondersteunen, ca 200 keer.
Laat de FNV nog eens goed over nadenken over het belang van koopkracht, het klimaatakkoord is een grote kans.

Detailkennis van de energietransitie telt

In het klimaatakkoord staan 600 detail afspraken. Zo halen bedrijven hun punten binnen. En precies zo doet een vakbond dat bij CAO’s. Maar bij de energietransitie ontbreekt het de FNV duidelijk aan detail kennis. Zonder die detailkennis, kun je niet mee-onderhandelen. De FNV had die kennis zelf in huis moeten halen, maar ze koos voor de milieuclubs. Een voorbeeld:  Klimaatwetenschappers concluderen dat CCS wereldwijd nodig is, om de opwarming onder de 1,5 graad te houden. En ons eigen PBL laat zien dat juist CCS bij nieuwe kolencentrales de goedkoopste CO2 reductie oplevert.
Maar de milieuclubs wijzen CCS af, en daarmee zijn ze een blokkade voor een succesvol klimaatakkoord.

De klimaat VOC

En als de hele wereld CCS nodig heeft, is het een mooi export product. Nederlandse bedrijven die overal CO2 afvang implementeren, en met innovatie steeds goedkoper maken, brengen Nederland naar de kopgroep van CO2 reductie. Met nieuwe banen en schone lucht.
Maar de politiek moet CCS wel verplicht maken, anders blijft het op de plank liggen.
Het gevolg zal zijn dat fossiele stroom klimaat neutraal wordt, en een paar cent per kWh duurder.

Bedrijven plannen altijd

Ik werk bij een bedrijf. Als er iets moet gebeuren dat geld kost, dan maken bedrijven altijd een plan. Dus ook een CO2 reductie plan. Echter, om de controle van die plannen te versimpelen, kan de politiek vele CO2 reductiemaatregelen verplicht maken, in de Wet Milieubeheer. Standaardisatie werkt al jaren, ook bij handhaving.
Kaderleden van de vakbond zullen graag meedenken bij hun bedrijf. Bedrijf en medewerkers kunnen samen een windpark bouwen, tot wederzijds voordeel
De milieuclubs willen een CO2 tax. Maar de kosten van CO2 reductie verschillen sterk per bedrijfsproces, daarom is een keten-CO2 tax effectiever om verhuizing van CO2 intensieve bedrijfsactiviteiten te voorkomen.

De rekening van het klimaatakkoord, Salderen!

Gezien het gebrek aan aandacht voor koopkracht, hebben vooral de vakbonden hun plicht als belangenbehartiger verzaakt. Maar een mooie kans is dat nieuwe windparken en zonneweides voor 50% burgereigenaren krijgen. Met salderen erbij kan elk huishouden een kavel windpark of zonneweide kopen voor eigen gebruik. Die trotse eigenaren hebben dan stroom voor de kostprijs, ca 4 cent per kWh.
Daarmee woon je duurzaam warm voor de helft van de kosten van aardgas.
Als bedrijven dan ook nog hun eigen subsidie gaan betalen, solidair, dan komt het goed met de koopkracht.
De koopkrachteffecten van het klimaatakkoord zijn een politieke keus, let dus goed op de politici als de eerste doorrekening bekend wordt.

 

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *