FNV doe wat tegen de bedrijfskleptocratie in de energietransitie

Laat de FNV verplichte CCS2 voor alle centrales bepleiten, dat is de goedkoopste CO2 reductie

Verplichte CCS2 voor alle centrales is de goedkoopste CO2 reductie, en de FNV creëert er banen mee

Als er niets verandert, gaan huishoudens meer dan 500 EUR per maand betalen voor de kosten van bedrijven in de energietransitie. De vakbeweging heeft huishoudens als achterban. De FNV heeft het liever over echte banen, maar ook in de energietransitie hebben ze een rol. De FNV strijdt nu voor bijvoorbeeld een CAO loonsverhoging van 50 tot 150 EUR per maand, maar de werkgevers  halen meer dan 500 EUR  per maand weg bij huishoudens, via de energietransitie. Dat doen werkgevers door de overheid op  een slimme manier voor hun karretje te spannen, met regelgeving. Hieronder enkele voorbeelden.

De energietransitie is een strijd tussen bedrijven en huishoudens

Dat huishoudens die 500 EUR gaan betalen, komt doordat niemand voor huishoudens opkomt. De FNV is hier de aangewezen partij voor. Want ze is een van de partijen in het energieakkoord.  De FNV moet dus ook slim worden in de energietransitie. Daarmee creëert ze een extra nieuwe betekenis voor de vakbeweging in de samenleving, en dus nieuwe redenen voor werkenden om lid te worden.
Dat doet de FNV nu nog onvoldoende, daarom is de energietransitie verworden tot een nutteloze waarde overdracht van huishoudens naar bedrijven, een bedrijfskleptocratie.

FNV Verleid huishoudens duurzaam te worden

De Duitse Energiewende stokte toen toen het huishoudens meer dan 200 EUR ging kosten. In ons land gaan huishoudens meer dan 500 EUR per maand betalen. De SER heeft nu tweemaal opgeroepen dat ook huishoudens de kans krijgen een positieve rol te spelen in de energietransitie.  Dus actie van de FNV die leden voordeel oplevert in de energietransitie.

Voor een transitie zijn 3 voorwaarden:
– de benodigde technologie is beschikbaar
– de markt tussen aanbieder en koper werkt goed
– de overheid zorgt voor effectieve regels om de markt op gang te brengen en te houden

Elk van deze 5 kosten kan omgebogen worden in een voordeel voor huishoudens:

 • 200 EUR aan SDE subsidie kosten die huishoudens betalen via stroom en gasrekening
 • 20 of 80 EUR CO2 reductie kosten bij centrales, maak ze klimaatneutraal ipv ze te sluiten
 • 50 tot 70 voor de overbodige boete voor de zwaardere meterkast
 • 100 tot 250 voor het afschaffen van salderen, huisarrest voor duurzame huishoudens
 • 200 EUR of meer, voor het energie neutraal verbouwen van de woning.

De energietransitie mechanismen waar de FNV mee kan sturen:

 • Regelgeving. De historie van de afgelopen 30 jaar heeft overtuigend aangetoond dat bedrijven regels nodig hebben, geen subsidie, en zeker geen exploitatie subsidie als de SDE. Zorg dat huishoudens voordeel van regels krijgen.
 • De FNV is er voor de leden.  Dus kan de FNV regisseren dat consumenten verleid  worden met aantrekkelijke producten en diensten, waarmee ze vooral goedkoper uit zijn dan voorheen.

De vakbeweging stelt zelf geen overheids regels in, maar ze kan ze wel tot inzet van onderhandelingen maken, zeker met zo veel steun vanuit de evaluatie van het SER energieakkoord en het SER  briefadvies voor governance van het energiebeleid

Simpel voorbeeld van andere regelgeving ten gunste van huishoudens:
Schaf de SDE subsidie voor bedrijven af, dat scheelt 12 miljard per jaar, en verplicht centrales klimaat neutrale stroom op te wekken. De innovatie, CCS2 is beschikbaar.
De regelgeving is hier een verplichting: klimaat neutrale stroom.
Daardoor wordt stroom weliswaar duurder, maar daardoor dalen de SDE subsidiekosten voor huishoudens dalen. Want de al gegeven SDE subsidie is minder nodig.

Windparken zijn zonder SDE subsidie ook minder interessant voor beleggers.
Maar huishoudens kunnen er voordelig hun eigen stroom mee opwekken. Huishoudens zijn ook de leden van de FNV.  Ze kunnen een kavel KOOP-windpark kopen. Als eigenaar hebben ze hun stroom voor de kostprijs, 2 cent per kWh. Die lage prijs zorgt voor marktwerking op de markt voor kavels windpark.
Daarvoor moet de FNV wel pleiten dat de overheid de regels corrigeert ten gunste van huishoudens. Want bedrijven gaan dat gratis SDE subsidiegeld niet stoppen.

Minder bedrijfskleptocratie, en positiever regels voor huishoudens in de energietransitie
Andere voorbeelden:

 • Salderen van de stroom uit het eigen kavel koop-windpark, moet mogen. En de staat moet niet alle voordeel weg stelen. Zoals ze nu doet met de energiebelasting.
 • De meterkast boete moet achterwege blijven als huishoudens slimme apparatuur gebruiken. Daarmee voorkomen huishoudens overbelasting van het lokale net. Daarvoor is weer de overheidsregel nodig dat netbeheerders digitaal publiceren hoe vol het lokale net is, zodat die slimme EV laders, warmtepompen en zonnestroom inverters er rekening mee kunnen houden.

Nu koopt bijna niemand die duurzame spullen, omdat de overheid de regelgeving niet wil aanpassen.
Iemand moet ze dat gaan vertellen., de FNV is daar de partij voor.

SER evaluatie energiebeleid: geef huishoudens voordeel

De SER heeft nu 2 keer verklaard dat de partijen, nu echt hun achterbannen moeten gaan mobiliseren om de energietransitie te laten slagen.

Daarom zouden we de vakbonden daarvoor doelgericht moeten moeten gaan onderhandelen: voordeel voor hun leden.

Sleutelveranderingen voor de FNV zijn

 • Alle centrales klimaat neutraal, waardoor ook bedrijven gaan betalen voor klimaat neutrale stroom.
 • Vakbonden die opkomen voor lagere energietransitiekosten voor hun leden, zodat de kosten verschuiven van alleen huishoudens naar ook bedrijven.

De energietransitie op gang komt is door huishoudens voordeel te geven

De energietransitie gaat om veel geld en belangen van bedrijven, maar als je kijkt naar het energieverbruik van een huishouden in de toekomst, worden de benodigde maatregelen begrijpelijker. Eerst het model huishouden in de energietransitie, daarna de benodigde ingrepen

Het huishouden in de toekomst verbruikt veel meer stroom dan nu

Nu gebruikt een huishouden ongeveer 4000 kWh stroom per jaar. Een aardgas voor de CV-ketel.
Maar aardgas raakt op, en moet steeds meer uit Rusland gekocht worden, dat geeft behalve geopolitieke afhankelijkheid, ook meer uitgaven. We betalen de wapens voor Putin.
Daarom gaan we overstappen op warmtepomp per huishouden, die verbruikt ca 7000 kWh per jaar. Mits het huis goed is geïsoleerd. Hoe beter, des te minder stroom er nodig is. Een nieuwbouw rijtjeshuis met 12 cm isolatie en 3-dubbel glas heeft 4000 kWh nodig, die woningen zijn in 2016 bijvoorbeeld in Helmond gebouwd. Maar 99% is bestaande bouw, en moet dus beter geïsoleerd worden.
Daarnaast komt de elektrische auto, die laden we het goedkoopst en gemakkelijkst thuis voor de deur.
Samen is dit 15.000 kWh per jaar. Teveel om op eigen dak met zonnepanelen op te wekken.
Maar huizen die ruimte en zon op hun dak hebben, moeten daar zonnepanelen gaan leggen.

Een kavel KOOP-windpark voor elk FNV huishouden

Het grote verschil tussen kolencentrales en windparken is dat windparken automatisch werken. Voor een windpark  hoeven geen kolencontracten afgesloten te worden. Geen ondernemerschap, want het stukje windpark wekt automatisch  stroom op voor eigen gebruik.
Een huishouden koopt een kavel koop-windpark en wekt daarmee zijn eigen stoom op, voor de kostprijs. 2 cent per kWh, 20 jaar vaste prijs.

Maar op dit moment zijn alle windparken in handen van windpark huisjesmelkers, die ook nog SDE subsidie krijgen, betaald door huishoudens. Dat doen vaak wethouders in gemeenten. Zij zijn ook deel van de bedrijfskleptocratie. Landelijke politici en bedrijfslobbyisten zijn echter de hoofdrolspelers.
De overheid moet daarom regels veranderen, zodat een huishouden de stroom van zijn kavel koop-windpark gewoon kan salderen. Net zoals dat al kan met zonnepanelen op het eigen dak. De klimaat neutrale kolencentrale zorgt dan voor opslag. Als er veel wind is, bespaart de kolencentrale brandstof, die weer verbruikt wordt als er te weinig wind en zon is.

Alle centrales klimaat neutraal, te beginnen met Nederlandse kolencentrales

Dit blog is geïnspireerd op de FNV actie om een kolenfonds op te richten voor werkenden de fossiele energiesector, want hun banen gaan verdwijnen, denken sommige FNV bestuurders. Een zeer sympatieke actie, maar contraproductief als het alleen daar bij blijft. centrales zijn  namelijk nog decennia nodig.
Anno 2017 komt 93% van de stroom uit centrales.
De planning voor de bouw van windparken is dat in 2025, nog steeds 20% van de stroom uit centrales komt. Dan betalen huishoudens ook ca 200 EUR per maand SDE subsidiekosten.
Tenzij de FNV zorgt dat de centrales klimaat neutraal worden. De techniek is er, CCS2, maar de verplichting die techniek toe te passen, ontbreekt.
Nu kijken FNV bestuurders toe hoe bedrijven centrales sluiten. Door te lobbyen voro verplicht klimaatneutrale centrales, blijvende banen behouden, en komener zelfs meer bij

Klimaat neutrale centrales wekken duurdere stroom op. De kosten van de CO2 reductie zitten dan in de prijs verwerkt.
De sleutelverandering is dat dat verplicht is voor alle stroom die in Nederland gebruikt word. Daardoor is er veel minder SDE subsidie nodig, en daalt die 200 EUR per maand voor huishoudens.
Je moet als FNV begrijpen hoe het werkt, om invloed te krijgen.

De boete voor een zwaardere meterkast is niet nodig bij slimme apparatuur in een FNV huis

Stel, een woonwijk doet een actie, ze organiseren een samen koop actie voor elektrische auto’s. Ze worden stuk voorstuk geleverd, en elk avond steekt de trotse eigenaar, als hij  om 18 uur thuis komt, de stekker an de lader in zijn auto. Dat gaat goed, tot op een dag de stroom in de hele wijk uitvalt. Te veel autoladers tegelijk, laten de stoppen doorslaan in het transformator huisje van de woonwijk.
Gelukkig zijn ze georganiseerd, en de leverancier van de lader, kan hem met een software update slimmer maken. Daarmee overleggen de laders onderling en verdelen ze het stroomverbruik in de tijd.

Elk huis heeft een meterkast, voor de stroom aansluiting op het elektriciteitsnet. Die kost ca 200 EUR per jaar, voor een zwaarte van 3×25 Amp.
Echter als er een flinke warmtepomp bij komt en de elektrische auto wordt thuis voor de deur geladen, dan is een zwaardere meterkast nodig. Die kost 600 tot 1000 EUR extra per jaar. Want het lokale net wordt zwaarder belast en zal eerder verzwaard moeten worden, wat flink wat geld kost. Alle straten open, dikkere kabels er in, etc.

Slimme apparaten voorkomen kosten voor zwaardere netten

Maar dat is vaak niet nodig, als de nieuwe apparaten thuis, slim zijn. Als de zonnestroom inverter, de warmtepomp, en vooral de lader van de elektrische auto rekening houdt met hoe vol belast het lokale net is, en zich daarbij aanpast.
Daarbij is het handig en goedkoper als de overheid de netbeheerders met regels dwingt om digitaal te publiceren hoe vol belast het lokale net is.
Slimme apparaten weten dan of het net bijna vol is, en kunnen dan wat minder stroom afnemen. Bijvoorbeeld als om 18:15 uur de laders in de wijk zien dat het lokale net voor 95% belast is, schakelen ze allemaal 10% terug.  En na 15 minuten kijken ze nog eens. Misschien dat nieuwe laders actief zijn geworden, dus schakelen ze weer allemaal 10% extra terug. Of ze blijven op 90% werken.

 

 

Dit bericht is geplaatst in invloed, politiek en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *