Energietransitie visie FNV, huishoudens centraal, regels voor bedrijven

Met welke energietransitie visie gaat de FNV opkomen voor haar leden?

Met welke energietransitie visie gaat de FNV opkomen voor haar leden?

Als lid van het FNV ledenparlement, vertegenwoordig ik meer dan 1 miljoen leden van de vakbond, en even zo veel huishoudens in Nederland. Zij hebben een vakbond nodig die ook in de energietransitie voor hen opkomt. Vakbonden strijden voor tientjes CAO verhoging per maand, maar zijn blind voor honderden EUR die huishoudens aan de energietransitie van bedrijven gaan betalen. NGO’s, Greenpeace, Milieudefensie en Natuur en Milieu,  hebben met bedrijven afgesproken dat een gemiddeld all electric huishouden straks, onnodig,  meer dan 500 EUR per maand extra gaat betalen.  Dat kon gebeuren omdat niemand voor huishoudens opkomt, ook de vakbonden niet. Die waren de afgelopen jaren met zichzelf bezig. Dat moet veranderen, en daarom heeft de FNV een eigen energietransitie visie nodig. Waarmee zij positief meestuurt, leden inspireert en hoop geeft.

De FNV is er voor de leden, maar in de Energietransitie lijkt zij er voor banken en bedrijven te zijn.
Dat kon gebeuren omdat de FNV geen eigen energietransitie visie heeft. Zij laat dat nu over aan NGO’s als Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie. Maar die hebben zich laten omkopen voor bedrijfsbelang, en hebben in het SER energieakkoord geregeld dat huishoudens die 500 EUR per maand gaan betalen, ipv dat bedrijven hun eigen duurzaamheid betalen. Dat was kennelijk de prijs die de NGO’s moesten betalen.
Het SER energieakkoord was voor de FNV eigenlijk een bedrijfsongeval, en met een eigen visie voor de energietransitie kunnen we dat corrigeren.

Energietransitie gaat nu vooral over SDE subsidie

De SDE subsidie voor windparken, zonneweides en mestvergisters en biomassa bijstook in centrales,  lijkt nu de kern van het nationale energietransitie beleid. 12 miljard gaat daar naar toe in 2017. Daarmee wordt duurzame energiekunstmatig goedkoper gemaakt voor bedrijven.
Want de echte kern van het huidige NGO energiebeleid is dat huishoudens dat allemaal betalen.

Energietransitie visie FNV

De kern van de FNV energietransitie visie moet worden dat huishoudens daarin centraal staan, en dat bedrijven met regels gedwongen worden, ipv verleid met SDE subsidie.
Bedrijven luisteren alleen naar regels, omdat dat moet.
Burgers hebben de toekomst, hun kinderen. Daarom creëert de FNV kansen voor huishoudens om op de markt duurzame spullen kopen, die voor hen de beste keus zijn.
Bedrijven laten concurreren om de gunst van de consument.
Ipv huishoudens die gedwongen gratis subsidie aan bedrijven geven.

 

Verplicht klimaatneutrale centrales

Alle centrales klimaat neutraal, maakt ons land in een grote stap klimaatneutraler. Dat geeft de snelste CO2 reductie voor het minste geld.
Huishoudens, de leden van de FNV hebben daar voordeel van, dat werkt zo:

Klimaatneutrale centrales wekken duurdere stroom, dat zijn de kosten van de CO2 afvang en fixatie tot een vaste stof, CCS2.
Maar ze moeten verplicht klimaatneutraal worden, ze krijgen er geen subsidie voor, want de techniek is bekend, hij wordt al op boorplatforms toegepast.
Door de verplichting, is er geen SDE subsidie nodig, want die was bedoelt om bedrijven te verleiden. De FNV is effectiever voor haar leden als ze regels voor bedrijven afspreekt in de politiek. Die regels zijn normen en bescherming voor de gemeenschap.
Laat bedrijven vervolgens innoveren en concurreren voor de beste producten en diensten.
Doordat ook voor bedrijven de klimaatneutrale stroom duurder is, hebben de bestaande windparken, zonneweides, mestvergisters en biomassa bijstook bij centrales minder SDE subsidie nodig, dus hoeven huishoudens die ook niet te betalen. Alleen dit al scheelt een huishouden 200 EUR per maand.
Andere op huishoudens gerichte beleidsverbeteringen leveren nog eens 300 EUR per maand op. Genoeg om voor te strijden bij de vakbond.

Meer echte banen bij klimaatneutrale centrales, ook internationaal

Met de klimaat neutrale centrale zijn extra banen nodig voor het opgraven, vervoeren en verhandelen van het mineraal Olivijn.  En banen zijn altijd een speerpunt van de vakbond.
Ook internationaal kan de vakbond scoren met klimaatneutrale centrales. Traditionele kolenlanden als Polen, kunnen ermee klimaat neutraal worden (voor hun stroom) de Poolse mijnwerkers houden hun baan. Het opgraven van Olivijn levert ook banen op in de landen waar vulkanisme voorkomt.

De wereld wordt duurzaam, maar centrales zijn nog decennia nodig. Over 10 jaar komt nog steeds 80% van de stroom uit centrales.
Maak daarom alle centrales verplicht klimaatneutraal. Voor de nieuwste kolencentrales staat dat al in het SER energieakkoord. Voer dat uit, en verplicht het meteen ook voor alle andere centrales. Zo regelt de FNV een level playing field, waardoor ze goed kunnen concurreren ipv gratis subsidiegeld op te maken.
Hun stroom zal duurder zijn, voor iedereen, maar daardoor daalt de SDE subsidiebehoefte van de bestaande projecten. Goed voor huishoudens, want die staan centraal bij de FNV.

Een kavel koop-windpark voor elk huishouden, stroom voor 2 cent per kWh

Windparken en zonneweides op het land, worden in kavels verkocht aan huishoudens, alleen voor eigen gebruik. Deze huishoudens gaan hun eigen stroom opwekken. SDE is dan overbodig, want de stroom kost zo slechts 2 cent per kWh. De klimaatneutrale centrales springen bij als het nodig is.
Dit geeft de snelste CO2 reductie, en ook de goedkoopste, volgens het PBL Planbureau voor de Leefomgeving

Subsidie voor huishoudens ipv bedrijven, brengt ons vele nieuwe banen

Huishoudens krijgen subsidie vouchers voor het klimaat neutraal maken van hun woning. Warmtepompen ipv gas, en natuurlijk met veel betere isolatie.
Evt kunnen ze met die subsidie ook een kavel windpark of zonneweide kopen. De consumentenmarkt beslist, bedrijven concurreren om hun gunst.
Omdat elk huis ca 20 tot 40.000 EUR nodig heeft om duurzaam en tot klimaat neutraal te verbouwen, gaat dit vele banen opleveren.
Om dit voor 2050 voor alle 8 miljoen te realiseren, moeten we 6400 woningen per week aanpakken. Als van die 40.000 EUR per woning, 40% in werk gaat zitten, (dat is 20 werkdagen per woning) Dat is een ploeg van 25.000 nieuwe banen.
Door dat meteen een serieuze omvang te geven kunnen ook bijvoorbeeld warmtepompen in Nederlandse fabrieken gebouwd worden.
Ondernemers hebben daar wel een perspectief voor nodig, dat is ook een nut van een eigen FNV visie op de energietransitie.

Op deze manier kiezen consumenten, de leden van de vakbond, bij welk bedrijf zij hun subsidie besteden. Dus de subsidie die er is, komt nog steeds bij bedrijven terecht, maar dan alleen als de huishoudens vinden dat het een voordelige aankoop is.

Zo werkt de energie transitie, betaalbaar en veel sneller dan met SDE subsidie.
Maar dan moet de FNV een eigen visie zoals deze formuleren, om de transitie in het voordeel van de leden bij te sturen. Mensen hoop en inspiratie te geven en daarmee een nieuwe doelgroep werkenden aanboren.
Dat kan de vakbond zelf organiseren met  leden, bestuurders en eigen specialisten. Er zit veel kennis bij die meer dan 1 miljoen leden van de FNV.
Het kost ook niet veel mankracht, wel slim lobbyen in Den Haag

Feiten over klimaatneutrale kolencentrale

De klimaatneutrale kolencentrale geeft verreweg de goedkoopste CO2 reductie volgens het Planbureau voor de Leefomgeving. Waarom zouden we wat duurders betalen dan nodig is?

Versnel de energietransitie met de klimaatneutrale kolencentrale

De klimaat neutrale centrale blijkt de goedkoopste CO2 reductie op te leveren volgens het Planbureau voor de leefomgeving

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, Geen categorie, politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *