Toekomstig Energiebeleid: maak Burgers de spil van de energietransitie

Toekomstig energiebeleid Kolencentrales gebruiken deze kogels om steenkool te vermalen, daarmee kunnen ze ook het mineraal Olivijn vermalen, en klimaat neutraal worden

Kolencentrales gebruiken deze kogels om steenkool te vermalen, daarmee kunnen ze ook het mineraal Olivijn vermalen, en klimaat neutraal worden

Beste Kamerleden as woensdag 11 jan 2017 praten jullie in beslotenheid over toekomstig energiebeleid.
Op de agenda staat:

 • de energieagenda van EZ, maar niet van burgers,
 • de energiedialoog met burgers,
 • de evaluatie van het energieakkoord, 170 kartel afspraken tegen burgers
 • En het permanente gedoe met luidruchtige tegenstanders van windparken wiens jargon jullie inmiddels hebben overgenomen, helaas.

Daardoor negeren jullie als Volksvertegenwoordigers de belangen van de 99% voorstanders van duurzaam. Dat zijn de burgers die jullie nu benadelen. Daardoor schiet de energie transitie niet op, en is hij onnodig duur. Ga kavels KOOP-windpark verkopen aan huishoudens. Accepteer trots eigen windpark bezit bij huishoudens.

Maak de burger de spil van toekomstig energiebeleid, niet bedrijven

Burgers hebben een toekomst, hun kinderen.
Bedrijven doen alleen mee voor de winst.
Daarom zijn burgers beter voor de toekomstige energiebeleid dan bedrijven. Helaas praten jullie als Volksvertegenwoordiger vooral met lobbyisten voor hun particuliere belangen. Dat is bijvoorbeeld te merken aan het overnemen van het jargon van de 1% tegenstanders van windmolens.
Stel je voor dat alle windmolens in kavels KOOP windpark verkocht worden aan huishoudens. Dan kan de SDE naar een garantie tarief van 5 cent, ipv de huidige 8 cent per kWh die bedrijven van jullie krijgen.
Maak burgers de spil van toekomstig energiebeleid en je maakt hun energie goedkoper en subsidie overbodig.
Door jullie blindheid voor burgers, accepteert de Kamer al jaren de leugen dat SDE voor wind op land nodig is. Zo help je fact free politiek vooruit.

Financier offshore windparken met Volksaandelen Noordzee Wind.

Die aandelen worden dan gekocht door Nederlandse burgers met spaargeld.
Toekomstig energiebeleid laat subsidie naar burgers stromen ipv naar buitenlandse investeerders. Onder jullie toezicht heeft EZ van offshore wind de bleeder van onze economie gemaakt.

Bij toekomstig energiebeleid hou je kolencentrales open

Je laat ze concurreren op de markt met subsidie loze windparken.
Want alle 3000 centrales op de wereld moeten verplicht CCS2 gaan toepassen. Het duurt nog decennia voordat ze echt overbodig zijn. Maar ze worden wel steeds minder vaak 100% benut. Dus daar is echt ondernemerschap vereist, niet gesubsidieerde sluiting.

Als jullie Nederland kolencentrales sluiten, verplaats je onze CO2 uitstoot naar Duitsland.
Zo hou je ons land niet droog, Maak onze eigen centrales klimaat neutraal. Dat weten we zeker dat wij zelf onze CO2 uitstoot reduceren.

De techniek CCS2 is ook een mooi export product. De ontwikkeling hebben jullie ook al betaald met ca 1 miljard subsidie voor CCS. Nu is er CCS2, waarbij de CO2 niet meer in de grond gepompt wordt, maar meteen omgezet in een vaste stof. Met een Olivijn.
Kolencentrales vermalen steenkool met grote stallen ballen, die kunnen ze meteen gebruiken om Olivijn tot poeder te vermalen.
Met 100 miljoen maak je van CCS het export product CCS2, en verdienen Nederlandse bedrijven een veelvoud aan het drooghouden van Nederland. Zij gaan dan die 3000 centrales elders voorzien van CCS2.
En Rotterdam verdien aan de handel in Olivijn.
Polen kan zijn koleneconomie houden en toch klimaat neutraal worden, met CCS2.

De EU regelgeving schrijft voor dat duurzaam voorrang heeft op fossiel, dus die windparken winnen het echt wel van klimaatneutrale centrales met CCS2

Met Wageningen University heeft Nederland nog een speler voor toekomstig energiebeleid

De biobased economy komt er aan. De klimaatafspraken in Parijs zijn volstrekt onhaalbaar als we onze centrales, alle 3000, niet CO2 negatief maken.
Met verplichte CCS2 zijn zijn ze al klimaat neutraal.
Maar pas als ze met van biomassa afgeleide brandstof worden gestookt, dan worden ze CO2 negatief.
Daarom stel ik voor dat jullie in ons toekomstig energiebeleid, Wageningen University een “man on the moon” project geven, om de duurzame teelt en oogst van heel veel biomassa te ontwikkelen. Met als proeftuin een deel van het Markermeer.

toekomstig energiebeleid Kolencentrales moeten CCS2 gaan tpoepassen, verplicht om ons te redden van het klimaat probleem

Het klimaat probleem is zeer urgent, we gaan de opwarming niet laag houden, tenzij we heel snel CO2 negatief worden. Daarvoor is verplichte CCS2 nodig in toekomstig energiebeleid

Maak het energieakkoord ook burger gericht, ipv bedrijfs gericht

Bedrijven krijgen jaarlijks nu 12 miljard toegekend, gratis geld voor een paar vvd’ers, betaalt door alle burgers.
De ISDE subsidie is maar 0,08 miljard voor 4 miljoen huishoudens.
Dat is nogal onevenwichtig, en moet dus beter.
Overweeg om burgers die subsidie te geven, en laat hen op de markt bepalen hoe ze duurzaam worden.

Maak van Salderen een recht voor de komende 50 jaar

Zonder subsidie, maar vrijheid op de openbare weg voor stroom, gaat Nederland dan sneller duurzaam worden. Er zijn nog vele daken te vullen met zonnepanelen, ook van bedrijven. Overweeg om hen ook te laten salderen. Of heel Nederland een postcode roos gebied. Het elektriciteitsnet is toch een openbare weg voor stroom.

Dat is ook nodig voor de vele kavels KOOP-windpark voor consumenten.

Verlaag de kosten van een zwaardere meterkast voor burgers die hun apparaten door de netbeheerder laten beinvloeden. Dan kunnen ze snel hun elektrische auto opladen en een warmtepomp gebruiken zonder de jaarlijkse boete van de netbeheerder van 800 of 1200 EUR Met burgers als spil van de energietransitie, pest je ze niet onnodig.

Dat is ook toekomstig energiebeleid

Wanneer beginnen we de 8 miljoen bestaande woningen te isoleren tot energie neutraal?

Ook isolatie hoort bij toekomstig energiebeleid. Gezien de trage voortgang kunnen we beter buitenlandse aanbieders uitnodigen om de Nederlandse aannemers op te jutten. Zo geef je burgers de ruimte om te kiezen.
Juist hier is er veel werk te creeren. De 1 miljoen FNV leden zullen dat leuk vinden.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Toekomstig Energiebeleid: maak Burgers de spil van de energietransitie

 1. deketelaar zegt:

  Vind duurzame energie erg belangrijk, het kan ten eerste niet op en ten tweede ben je gewoon veel beter voor het milieu bezig.

  Groeten, Martijn

  • Henk Daalder zegt:

   Helemaal eens.
   Maar laten we eerlijk zijn, de 90% andere burgers zien dat wat gemakzuchtiger, omdat duurzaam hen niets oplevert. Daardoor hebben ze er ook geen geld voor over, als ze het al kunnen missen.
   Daarom moet de burger de spil van de energietransitie worden, met betere conditis voor burgers. zodat het iedereen dan wel wat oplevert als we duurzaam worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *