Klimaat neutrale kolencentrales, de springplank naar CO2 negatief

Klimaat neutrale kolencentrales zijn nodig, maar Sharon Dijksma, PvdA wil ons afhankelijk maken van Russisch gas

Klimaat neutrale kolencentrales zijn nodig, maar Sharon Dijksma, PvdA wil ons afhankelijk maken van Russisch gas

In het kabinet strijden PvdA en VVD om de kolencentrales. Zowel Kamp VVD als Dijksma PvdA zijn dom bezig. Een win win voor beide is klimaat neutrale kolencentrales. EZ heeft daar al 800 miljoen subsidie in gestopt, voor het ontwikkelen van CCS. Daarmee bouw je klimaat neutrale centrales. Maar CCS ligt nu op de plank. Is dat dom of niet? Inmiddels is er al CCS2, veel beter dan CCS.
Als GroenLinks aanhanger bepleit ik klimaat neutrale kolencentrales, te ontwikkelen in Nederland.
De groei van windparken gaat lang niet snel genoeg. Daarom zullen we nog decennia kolencentrales nodig hebben, dus moeten die verplicht klimaat neutraal worden.

PvdA Staatssecretaris Dijksma volgt hier het foute Greenpeace in hun waan dat Nederland kolencentrales moet sluiten. Maar dan verplaatsen we onze CO2 uitstoot naar Duitsland. Daarmee doet zij niets aan het klimaat. De PvdA onderschrijft de Parijs doelen. Daarvoor zijn niet slechts klimaat neutrale centrales nodig, ze moeten zelfs CO2 negatief worden.

Voorrang voor duurzaam blijft

Omdat duurzame stroom uit windparken toch altijd voorrang heeft op stroom uit kolencentrales, en stroom uit windmolens ook  al goedkoper is, hoeft niemand bang te zijn dat die klimaat neutrale kolencentrales langer draaien dan nodig. Het aandeel stroom uit wind en zon groeit gestaag, omdat het goedkoper is.  Centrales verplicht klimaat neutraal maken, kost de regering niets, en verlaagt de subsidie behoefte van duurzame stroom. Want de stroom van verplicht klimaat neutrale centrales is een beetje duurder. Dat zijn de kosten van de CO2 vervuiling.

Rutte wilde met het Oekraïne referendum Putin niet in de kaart spelen.
Nu laat hij 2 kortzichtige bestuurders in zijn kabinet Putin juist in de kaart spelen.
Een CO2 heffing maakt alleen gas aantrekkelijker dan kolen. Maar gas is op, daar moeten we mee stoppen.
Sluiten van Nederlandse kolencentrales verplaatst onze CO2 uitstoot naar Duitsland, dan blijft onze stroom rampzalig voor het klimaat.

Ook de EZ ambtenaar die 15 jaar geleden de kolencentrales naar Nederland haalde, roept nu dat CCS nodig is. CCS2 is al beter. De techniek gaat voort.

Verdienkansen met klimaat neutrale kolencentrales

Ook Wim Turkenburg stelt dat CO2 een bredere aanpak vereist. Er is een breder perspectief en export kansen voor Nederland MET kolencentrales. Maak ze verplicht klimaat neutraal, alle 3000 in de wereld. Een verplichting voor  CCS2 is nodig, omdat het stroom duurder maakt, ca 3 tot 11 cent per kWh, afhankelijk van schaalgrootte leercurve van de techniek.  En de techniek is nu BAT, Best Available Technology, ook daarom is het verplicht.
Bij sluiten van kolencentrales gaan we meer gas van Putin stoken. De Duitse volgzaamheid is het effect van chanteur dictator Putin.

Bedrijven zijn gewetenloos, alleen burgers hebben een toekomst, hun kinderen

Rutte toont zich een goed bestuurder met klimaat neutrale kolencentrales

Kamp roept nog steeds dat CO2 in de grond gepompt moet worden, maar CCS2 zet de CO2 direct bij de centrale om in een vaste stof.
Ook is er geen rendementsverlies bij CCS2. Dus is het onbegrijpelijk dat Kamp blijft praten over het verouderde CCS.

  • CCS2 heeft geen CO2 leidingen nodig
  • CCS2 pompt geen CO2 in de grond, het zet CO2 om in een vaste stof
  • CCS2 verhoogt het rendement van centrales, waar CCS voor een lager rendement zorgt

Kolen zijn overal te koop, buiten Rusland, dus geen afhankelijkheid.
Daarnaast kan Nederland dat CCS2 aan alle 3000 andere centrales in de wereld verkopen.
En ook traditionele kolen landen zoals Polen kunnen klimaat neutraal worden met CCS2

Greenpeace aardgas lobby is gekleurd door Putin

Dijksma volgt Greenpeace in het afhankelijk maken van Nederland van Russisch gas.
En als wij kolencentrales sluiten, komt de stroom uit Duitsland, omdat dat nog steeds goedkoper is dan met aardgas opwekken.
Greenpeace haar medewerkers moest vrijkopen uit Russisiche gevangenissen, zijn ze verkopers van Russisch gas geworden.

Het klimaat probleem vergt CO2 negatieve  kolencentrales

De grootste fout van PvdA staatssecretaris Dijksma is dat ze denkt dat we zonder CCS2 en CO2 negatieve centrales kunnen om onder de 1,5 of 2 of zelfs 3 graden opwarming te blijven. Er is echter nu al genoeg CO2 biosfeer voor meer dan 2 graden opwarming.
Haar beleid om alleen maar CO2 uitstoot te reduceren of erger te verschuiven naar Duitsland, maakt ons klimaatprobleem juist erger.

Kamp is fout bezig, omdat hij bij EZ  de export kansen negeert. Alleen als bedrijven er aan verdienen, komen ze in actie. De klimaat neutrale centrales zijn hard nodig, er is een markt van 3000 centrales. Alleen als die allemaal klimaat neutraal worden, en liefts CO2 negatief, dan voorkomen we dat onze dijken breken

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *