FNV streef naar meer voordeel voor burgers bij evaluatie energieakkoord

Krijgen FNV leden ook iets tgerug voor de miljarden die ze de komende jaren in de SDE subsidiepot storten?betalen. SDE subsidie die de afgelopen jaren is toegekend.

Krijgen FNV leden ook iets terug voor de miljarden die ze de komende jaren in de SDE subsidiepot storten?

Waarom accepteerde de FNV in 2013 het energieakkoord?  Het is burgers voor burgers nadelig en geeft bedrijven miljarden gratis geld. Onbegrijpelijk. Natuurlijk was er toen een onderhandelingshype,  daar aan mee willen doen, dat was toen wel begrijpelijk.
Maar nu is er een evaluatie van het energieakkoord, ook bij de FNV. Het ministerie van EZ is nu tevreden over wat het SER energieakkoord bedrijven heeft opgeleverd. Die subsidie miljarden gaven het energieakkoord betekenis voor bedrijven.

Maar welke betekenis heeft het voor de achterban van de FNV? De FNV heeft geen duidelijk uitgesproken of gepubliceerde visie over energie of duurzaamheid, dus een maatstaf is er nog niet. Meer echte banen zou een maatstaf kunnen zijn, maar die komen nog niet uit het energieakkoord. Bedrijven en vooral banken consumeren die miljarden subsidie en dat is het. Zo wordt duurzaam een kostenpost voor burgers en minder banen voor werkers. Dus kan de FNV beter zelf een positieve visie formuleren, voor burgers en werk in echte banen,  dan achter bedrijfsbelangen aanlopen. Het FNV visie traject concludeerde ook al dat “klimaat en energie” belangrijk zijn en dat de FNV daar zelf wat voor moet bedenken. In dit blog doe ik voorstellen waarmee burgers, werkers en anderen de kans krijgen een positief gevoel te krijgen. Dat gebeurt door zelf keuzes te maken voor een beter klimaat, en daar ook voordeel van te krijgen. De vakbonden kunnen die  keuzes mede organiseren.

FNV evaluatie SER energieakkoord

De energie transitie is een veelzijdige verandering, het energieakkoord omvat ca 170 afspraken. Bijna allemaal gaan ze over bedrijven. Bedrijven veranderen echter maar om 2 redenen, en het klimaat zit daar niet bij. Bedrijven komen in beweging als er wat te verdienen valt, of er gratis geld is. SDE is gratis geld. Als het stopt, verkopen windpark exploitanten hun windmolens, of ze stoppen met biomassa, omdat steenkool goedkoper is.  De andere reden voor bedrijven is regelgeving, alleen zit er weinig regelgeving voor bedrijven in het energieakkoord. Dit komt sterk tot uiting bij kolencentrales.
We hebben centrales decennia nodig, dus moeten we ze verplicht klimaat neutraal maken, met CCS2. Dat is de best beschikbare techniek. En het levert echte banen op.

In het plaatje zie je de miljarden die burgers gaan betalen, en die EZ de afgelopen jaren als toekomstige SDE subsidie aan bedrijven toekende. Er zijn 3 belangrijke categorieën:

  • Bij wind op land is die subsidie zelfs geheel overbodig, de SDE gaat vooral naar banken.
  • En bij wind op zee stroomt ons subsidie geld naar buitenlandse investeerders.
  • Centrales krijgen SDE subsidie om biomassa bij te stoken. Elk jaar dat ze dat doen, stoten ze minder CO2 uit.  Op zich OK, maar dat geld kan beter in verplichte CCS2 en dus echte banen gaan.

Centrales zijn zo schoon als de regels voorschrijven, wat politici ook roepen over biomassa bijstook, en dat ze vooral de goedkoopste centrales willen sluiten. Ook dat is onbegrijpelijk.
Al deze miljarden worden vooral door huishoudens betaalt, nu al maar vooral de komende jaren.

Van kosten voor duurzaam, naar waarde creatie voor burgers met duurzaam

Neoliberale regeringen laten de energietransitie over aan de markt, de vvd wil zelfs geen technieken kiezen. Dus kiezen bedrijven die constructies waar ze het meest aan verdienen, ongeacht klimaat effect en zonder echte banen. Ze krijgen er toch gratis SDE subsidie geld bij. Als de markt voor klimaat zou werken, was er geen klimaat probleem.
Daarom moet de FNV bij deze evaluatie ingrijpen, dat er meer voordeel voor burgers komt, ipv alleen voor bedrijven.
Voordeel voor burgers heeft 2 effecten:

  • Burgers gaan dat uitgeven aan duurzame zaken, dus groeit de economie, echte banen.
  • En door die keuzes krijgt duurzaam beleid een positieve betekenis voor burgers, waardoor politici meer rekening moeten houden met burgers, goed voor de democratie

SDE 2016: bedrijven 9 miljard EUR, burgers 0,08 miljard

De FNV vertegenwoordigt burgers, maar ze krijgen bijna niets van de miljarden die burgers betalen aan de subsidie. Laat consumenten op de markt kiezen waar zij hun subsidie aan uitgeven. Met bijvoorbeeld 4 van de 12 miljard SDE, geven we huishoudens vouchers voor bijvoorbeeld warmtepompen, woningisolatie, zonnepanelen en kavels koop-windpark.
En leg bedrijven meer regels op, dat blijkt voor bedrijven uitstekend te werken.

Regel voor bedrijven: verplichte CCS2 voor bedrijven, die veel CO2 uitstoten. Alle centrales, cementfabrieken, hoogovens en raffinaderijen. De CO2 handel, ETS werkt niet, dus doen we het met regels.
Het gevolg van verplichte CCS2 is dat stroom duurder wordt, vooral voor bedrijven.
Zo gaan zij de kosten van het klimaatprobleem zelf betalen.
Burgers betalen ook die duurdere stroom, maar ze hoeven minder SDE belasting te betalen. Bovendien kunnen burgers zelf stroom opwekken, met een eigen kavel KOOP windpark en eigen zonnepanelen. Dan hoeve ze die duurdere stroom niet eens te kopen.

Maak van Salderen een gewoon recht op de openbare weg voor stroom, het elektriciteitsnet

Wie zonnepanelen heeft, of een kavel koop-windpark, is ook eigenaar van de stroom uit die dat eigendom opwekt. Jouw stroom gaat het net in, waar die zonneweides of windmolens staan, en thuis haal je je eigen stroom weer van het net.

Zo kunnen gewone mensen voordeel krijgen van duurzaam, dus moet dat geregeld worden.
Want burgers hebben de toekomst, hun kinderen. Daarom kopen burgers duurzame spullen. En door de massa, geeft dat de energietransitie snelheid.
Bijvoorbeeld als 1 miljoen FNV huishoudens samen opdrachtgever worden van een windpark voor eigen gebruik.  Kan ook in kleine windparken in de regio, opgezet door FNV lokaal.
Echte banen ontstaan zo in de handel en installeren van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *