NWEA leden, verkoop die windpark plannen aan consumenten!

Van alle mogelijke participatie relaties voor NWEA leden is alleen de eerlijke deal, een wederzijds duurzaam resultaat

Van alle mogelijke participatie relaties voor NWEA leden is alleen de eerlijke deal, een wederzijds duurzaam resultaat

NWEA is de lobbyclub voor windpark bouwers. Ze hebben goed gelobbyd in Den Haag.  Daarom krijgen de leden een subsidie garantie van 8 cent per kWh uit hun windparken. Terwijl de kostprijs van stroom uit een windpark maar 2 cent is.
Maar die 8 cent krijgen ze alleen als de leden van NWEA burgers afwijzen als direct betrokkene. Daardoor krijgen windpark ontwikkelaars altijd de tegenstanders  van windparken over zich heen. Daarom is NWEA de grootste rem op de energie transitie. Zij doen het als bedrijf voor het geld. Niet voor de energietransitie, of om onze samenleving te redden van het klimaat probleem. Daarom hebben NWEA leden geen toekomst.

Georganiseerd benadelen van burgers remt de energie transitie

Ook coöperaties die als participatie excuus truus, de inwoners benadelen, zorgen voor meer schade dan energie transitie.
Zo stuurt een D66 provincie bestuurder in Brabant een kwartiermaker lokale duurzame opwekking, op pad, die coöperaties helpt, om commercieel te worden, zodat ze zichzelf op afstand zetten van burgers. Burgers benadelen noemt Brabant met mooie newspeak “sociale wind”.
Ook multi-bestuurder Felix Olthuis zegt in een NVDE interview dat het “moeilijk is burgers mee te krijgen”

Burger hebben wel een toekomst, hun kinderen

Een goede manier om burgers positief te betrekken bij windparken, is die windparken positief relevant te maken voor burgers. Dat doe je door ze in kavels te koop aan te bieden aan huishoudens. Dat koop aanbod, ontlokt bij velen een koop overweging, daar begint echte participatie, in wederzijds voordeel. Geld in ruil voor een eigen kavel windpark.

Huishoudens hebben altijd stroom nodig, en een aanbod om dat zelf op te wekken voor maar 2 cent per kWh, is heel aantrekkelijk.
Met dat aanbod, “koop een kavel windpark voor eigen gebruik” geven NWEA leden burgers de kans ook voordeel van windenergie te krijgen. En nog belangrijker, ze ontlokken met dat koop aanbod een koop-overweging bij veel meer mensen. Die overweging is veel goedkopere en effectievere communicatie dan wat er nu gebeurt bij een windpark plan, Windpark ontwikkelaars maken nu iets negatiefs van een windpark, omdat ze dat alleen voor hun eigen winst doen.

Prijsopbouw van zelf opgewekte stroom met een windpark op het land, volgens ECN

ECN adviseert EZ elk jaar over de SDE tarieven, ook voor windparken op het land.
Die kosten opbouw in hun advies is ook nuttig als huishoudens zelf eigenaar zijn, ipv en commerciële windpark huisjesmelker of een coöperatieve.
Je laat de financierings kosten, stroomverkoop en SDE subsidie er uit, want die zijnb er niet las huishoudens een kavel koop-windpark voor eigen gebruik kopen.

Dan ziet de kostprijs er per kWh er als volgt uit (anno 2017)
0,90 cent onderhoud windmolens
0,50 cent netaansluiting
0,30 cent grondvergoeding grond eignaar
0,10 cent WOZ en verzekeringen
0,10 cent, de balans kosten bij een grote aanbieder
Samen 1,9 cent per kWh

Huishoudens die samen hun eigen stroom opwekken voor deze lage kostprijs, zullen vaak bered zijn de grond eigenaar een extra hoge vergoeding voor de grond te bieden.
De gemeente kan er ook van meegenieten, want zo worden ze sneller duurzaam, als ze hun eigen inwoners helpen, ipv de 50 tot 100 leden van een coöperatie, die gerund worden door een commerciële windpark huisjesmelker.

De motie om Windpark Drenthe te vertragen is een signaal voor NWEA leden

De Tweede Kamer heeft ooit het besluit genomen dat er in 2020 6000 MW aan windparken op het land gebouwd moeten zijn. Dan moet 20% van de energie duurzaam zijn. Provincies hebben die hoeveelheid onderling verdeeld. Alle 12 Provinciale Staten hebben  hun deel goedgekeurd.
Allemaal in de wetenschap dat hun eigen burgers hooguit toeschouwers zouden zijn, want  geen Volksvertegenwoordiger vroeg om betere participatie. Weer dankzij de lobby van NWEA. Windmolens moest iets van bedrijven zijn, niet van burgers, zo maakte NWEA windmolens steeds minder positief maatschappelijk.

Nu stemde deze week een Kamer meerderheid voor een motie om een groot windpark van NWEA leden in Drenthe uit te stellen.

NWEA leden, biedt huishoudens een voordelig kavel windpark aan.

Uit de verkoop blijkt dat er draagvlak is.
En een helemaal aan huishoudens verkocht windpark, kan bijna zo gebouwd worden.
Geen gemeenteraad die het in zijn hoofd haalt om moeilijk te doen over een windpark plan waar hun eigen burgers achter staan.
Zo werken koop-windparken. Ze zouden best eens een korter en goedkoper ontwikkel traject kunnen hebben.
Mocht de verkoop niet vlotten, dan zou het plan wel eens echt niet zo goed kunnen zijn.

Het kostenplaatje voor een huishouden met een eigen kavel KOOP-windpark
Let op het voordeel, daar beslist het huishouden zelf over
Ze kunnen er de grond eigenaar een beetje extra van geven, als die hen het voordeel gunt, ipv de bank.
Ze kunnen hun coöperatie of vereniging van eigenaren er een vast inkomen mee geven,
De echte kosten zijn ca 2 cent.
Er zijn ook afschrijvingskosten, zo denken bedrijven en investeerders.
Maar een huishouden koopt eenmalig een kavel koop-windpark, en kiest zelf of het die afschrijvingskosten bij elke kWh berekent.
Dat doen ze meestal niet bij een nieuwe keuken of badkamer.

Geef alle huishoudens in de gemeente de kans een eigen kavel windpark te kopen. De voorverkoop maakt het draagvlak zichtbaar. Dan mogen die eigenaren zelf bepalen wat ze met hun voordeel doen. Zelf beschikking geeft draagvlak.

Geef alle huishoudens in de gemeente de kans een eigen kavel windpark te kopen. De voorverkoop maakt het draagvlak zichtbaar. Dan mogen die eigenaren zelf bepalen wat ze met hun voordeel doen. Zelf beschikking geeft draagvlak.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *