Enexis wil als opslag maffia, ons Salderen afschaffen

Enexis wil salderen afschaffen om haar verkoop van accu's te promoten. Zo maakt Enexis onze stroom duurder

Enexis wil salderen afschaffen om haar verkoop van accu’s te promoten.
Zo maakt Enexis onze stroom duurder

Salderen is een voordeel voor wie zelf stroom opwekt met zonnepanelen of een stukje windpark. En het is heel erg simpel, precies wat miljoenen consumenten nodig hebben on door de energietransitie te komen.

Je eigen stroom heb je voor de kostprijs, en opslag gebeurt door de centrales, die sparen brandstof uit.
Salderen is de goedkoopste vorm van opslag, kost ca 0,1 cent per kWh

Nu wil Enexis het salderen afschaffen, en de verkoop van accu’s promoten, daarmee maakt Enexis onze stroom ca 40 cent duurder.
Dat zijn de kosten van een Tesla power wall als je hem 10 jaar gebruikt en elke dag gemiddeld 6 kWh opslaat en weer gebruikt
Met haar wens Salderen af te schaffen, probeert Enexis huisarrest op te leggen aan alle duurzame burgers.
Is Enexis een VVD extremist?

Enexis zegt zelf weliswaar niet direct dat zij salderen wil afschaffen. Maar dat is wel te concluderen uit bijvoorbeeld een enquete vraag die ze op internet stelden. “Salderen moet afgeschaft worden om thuisopslag te versnellen? ”  En de keuze van de formulering.  Ze hadden als publiek bedrijf ook andere vragen kunnen opwerpen, maar deden dat niet. Dat soort gedrag toont aan waar ze staan als publiek bedrijf: bedrijfsbelang dienen, en consumenten als cash cow.

Mail als protest naar mediarelaties@enexis.nl

Onderwerp: “Met salderen houden we onze openbare weg voor stroom open”
Bericht: Beste Enexis,
Strijd met consumenten VOOR salderen,  omdat Salderen de goedkoopste opslag is, voor consumenten. Leg ze geen huisarrest op met hun duurzame stroom. Dat remt de energie transitie.
Met vriendelijke groet,

Je naam

Waarom heeft Enexis uberhaupt de euvele moed deze kosten verhoging voor te stellen voor consumenten?

Opslag in centrales is veel goedkoper dan thuis een zelf betaalde accu gebruiken, zoals Enexis wil. En centrales zijn er nog wel een paar decennia.
Het elektriciteitsnet is niet van Enexis maar van ons, Enexis beheert het alleen, voor ons.
Het net is een soort openbare weg voor stroom. Dus wij, consumenten met zonnepanelen, kunnen daar gewoon onze stroom over laten stromen.
Als onze zonnepanelen meer stroom opwekken dan we zelf verbruiken, gaat die zonnestroom het net in. Dan gaan centrales vanzelf minder stroom opwekken. Zo werken centrales, ze zorgen altijd dat er precies genoeg stroom is, of er nu wel of geen zonnestroom is.

Publiceer als netbeheerder hoe vol het lokale net is

Er zijn betere alternatieven, daar hoeft Enexis weinig voor te doen, per lokaal net publiceren hoe vol dat stukje lokale net is.
Slimme apparaten bij ons thuis lezen dat signaal, en passen zich aan.
Bijvoorbeeld:
Een buurt met steeds meer zonnepanelen, op zonnige momenten raakt het net steeds voller, steeds dichter tegen overbelasting van de kabels.
Als er niets gebeurt komt er een dag dat de stoppen in het transformator huisje door slaan.
Om dat te voorkomen zijn 2 acties nodig:

 • De netbeheerder meet de stroom in het transformator huisje en publiceert dat digitaal, op een web pagina.
 • Slimme zonnestroom inverters, lezen die pagina, en weten dus wanneer het net vol raakt. De slimme inverters gaan dan bijv 5% terug regelen, en regelen in bijv 10 minuten langzaam weer op.

Centrales regelen ook terug en krijgen dan een vergoeding voor de gemiste opbrengst van de stroom die ze niet hebben opgewekt.

Enexis wil voor consumenten alle vergoeding afschaffen, dat is belachelijk.

Er zijn dus veel goedkopere alternatieven, Salderen afschaffen is onnodig, en zou miljoenen consumenten op kosten jagen.
Waarom wil Enexis zo veel schade voor consumenten creëren?
Straks heeft elk huis een draadloos laadpunt voor de auto in de parkeerplek zit. Ook dan moet Enexis publiceren hoe vol het net is, zodat deze slimme draadloze lader een gunstig tijdstip kiest om te laden. Zo voorkomt Enexis dat de stoppen doorslaan, niet door Salderen te saboteren.

Vraag Enexis dus om te stoppen met pesten van duurzame consumenten, ze zijn de VVD niet.

Enexis is een publiek bedrijf met  8 miljoen huishoudens als aandeelhouder en belanghebbenden. Ze zou juist alternatieven moeten aandragen waar die 8 miljoen consumenten voordeel van hebben.
Dat doet ze helaas niet. Dus mogen wij, 8 miljoen consumenten Enexis daar op aanspreken.

Dit bericht is geplaatst in invloed, politiek en getagd, . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Enexis wil als opslag maffia, ons Salderen afschaffen

 1. Henk Daalder zegt:

  Enexis reageerde via hun forum op mijn blog, hun medewerker ontkende dat ze salderen willen afschaffen. Maar hij ontkende ook dat Enexis de wet wil aanpassen. Natuurlijk heeft ook Enexis lobbyisten die voor hun belang opkomen. En die geven signalen af, en bereiken wel of geen consument vriendleijke regelingen.
  Ik constateer dat Enexis er voor kiest, om juist niet voor consumenten op te komen. En wel aandacht te geven voor wat consumenten kunnen doen, thuis accus kopen, om Enexis
  kosten te laten besparen. Zie mijn enquete vragen voor Enexis.

  Beste Enexis,
  Mijn conclusie is juist dat jullie wel een mening en doel hebben voor Salderen, en dat is afschaffen.

  Jullie weten best hoe wetgeving tot stand komt, dat doet de lobbycratie. Er is geen democratie, alleen Volksvertegenwoordigers, die lobbyisten volgen, zoals die van Enexis.

  Het klopt dat de openlijke lobby van een andere club af komt, maar jullie kozen er als Enexis voor die wens direct over te nemen in jullie eigen nieuwsbrief.
  Je had ook een maatschappelijke vraag kunnen nemen, jullie zijn zelf een publieke organisatie, dus wat is er mis met een maatschappelijke vraag?

  Jullie vraag van de maand:
  Salderen moet afgeschaft worden om de ontwikkeling van thuisopslag te versnellen?

  Alternatieve vragen om de discussie open te breken:
  – Moeten we goedkoop en gebruikersvriendelijk salderen afschaffen om miljoenen dure thuisaccu’s aantrekkelijk te maken?
  – Waar kan een huishouden zijn geld beter in stoppen: 4000 EUR voor zonnepanelen, of 4000 EUR voor een thuisaccu?
  – Enexis doet zijn essentiele werk voor 200 EUR per huishouden per jaar. Moeten huishoudens helpen met een thuisaccu van 400 EUR per jaar?

  Of beter:
  – Enexis houdt het net in balans. Bent u bereid mee te helpen als Enexis bij u thuis een accu plaatst? In ruil voor gratis zwaardere aansluiting.
  – Als Enexis digitaal publiceert hoe vol het net is, bent u dan bereid, zware stroom verbruikers of producenten, zoals de zonnestroom inverter en de lader van de elektrische auto, zich te laten aanpassen wanneer het net vol is?

  Ga die relevante vragen, voor een publieke organisatie, eens stellen

 2. Henk Daalder zegt:

  Bij Enexis weten ze ook dat de opslag die consumenten nu hebben, door salderen, ca 0,1 cent per kWh kost.Dat betalenwe nu ook al, omdat er af en toe centrales uit vallen, en we toch altijd stroom hebben.
  De huidige accu’s voegen met hun opslag ca 40 cent toe. Uit de evolutie van accu’s voor elektrische auto’s weten we dat accu’s ca elke 10 jaar een factor 2 beter worden. Dus duurt het nog decennia voor ze in de buurt komen van opslag in centrales. Als ze daar ooit in de buurt komen. Basis uitvindingen om accu’s een orde van grootte te verbeteren, zijn er nog niet, volgens Maarten Steinbuch van de TUe.

  Dus wie salderen wil afschaffen, zegt tegen consumenten dat ze aan de dure accu’s moeten.
  Enexis zegt dat in feite, want ze komen niet met zinnige en voor consumenten goede alternatieven. Ze doen juist experimenten en propaganda voor consumenten met een thuisaccu.

  Zinnige alternatieven voor een zuinig gebruik van het net, is dat de netbeheerder, Enexis ook, publiceert hoeveel ruimte er nog op het lokale net is.
  Onze zonnestroom inverters kunnen dan daar rekening mee gaan houden, met een voorzet apparaat, of beter, door daar een standaard voor te formuleren, en daar proven mee te doen, en pilot zonnestroom inverters mee uit te rusten.
  Dat is volgens mij wat een publieke organisatie zoals Enexis zou moeten doen, als ze echt voor consumenten wil opkomen.
  Nu doen buitenlandse bedrijven dat, en heeft Enexis maar te volgen, en betalen wij de kosten.

  Die consumenten betalen nu ca 60% van het net. met een vast bedrag per jaar, ca 200 EUR. Pas nog verlaagd door de ACM, want de netbeheerders vroegen te veel.
  Bedrijven betalen dus 40% en zij doen dat met een gebruiks afhankelijke tarief. Bovendien kan de netbeheerder met groot-verbruikers afspraken maken om mee te helpen het net stabiel te houden. Dat is deel van hun aansluit contract. Zo kunnen ze met een groot bedrijf afspreken dat die zijn eigen stroom opwekt met een WKK installatie, en dat ze daarmee ook hun verbruik van het net, reguleren, dus in feite meehelpen met het stabiel houden van het net.
  Dat een publiek bedrijf als Enexis dat soort afspraken met bedrijven, geheim houdt, is ook kwalijk, als ze consumenten wel op kosten willen jagen.

  Door andere proefbalonnetjes, kun je concluderen dat nethebeerders meer voor bedrijven doen dan voor consumenten en dat zij consumenten vooral als cashcow zien.
  Bijvoorbeeld variabele tarieven als er te veel stroom is, dan daalt de prijs, zodat je op die manier overdag niets krijgt voor je gesaldeerde zonnestroom, als die een apart telwerk heeft.
  Daarom mogen we als consumenten best kritisch zijn op wat een publiek bedrijf wel of juist niet voor consumenten doet.

 3. Pete zegt:

  Zowel onze overheid als de stroomproducenten hebben er belang bij om het salderen zo spoedig mogelijk af te schaffen.
  De producent omdat zij dan jouw zonne energie voor een spotprijs in handen krijgen dank zij de “slimme meter”. Dus voor iedere bezitter van zonnepanelen, weiger een “slimme meter”.
  De overheid zijn belang is controle over onze productie zodat er t.z.t. belasting geheven kan worden op alles wat wij zelf produceren.
  Ook hierom, weiger een “slimme meter”, nog afgezien dat “big brother”ons nog beter in de gaten kan houden.
  De “slimme meter” is alleen uitgevonden om een nieuwe melkkoe te creëren voor overheid en stoomleverancier.
  Let dus vooral op welke overheid wij kiezen bij de eerstvolgende verkiezingen!!

  • Henk Daalder zegt:

   Eens.
   Maar waarom zou de overheid nog een extra melkkoe van burgers willen maken?
   Daarvoor hebben ze de belastingdienst toch?
   Consumenten betalen al 2 keer meer belasting dan bedrijven.
   Bedrijven krijgen ook nog ca 18 miljard subsidie poer jaar, grotendeels betaald door burgers.
   Burgers krijgen vrijwel geen subsidie.
   Berdrijven mogen BTW aftrekken
   Bedrijven mogen aankopen aftrekken van hun winst, inkomen voor belasting
   Burgers mogen alleen de rente op een financiering voor sommige aankopen, aftrekken van de belasting

   Salderen kost de overheid ca 50 miljoen minder opbrengst aan energiebelasting
   Onlangs merkte de PvdA op in het energieoverleg in de Tweede Kamer waarom de minister zich zo druk maakt om die 60 miljoen, terwijl consumenten ook al 8 miljard SDE subsidie ophoesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *