De revolutie uitvinden voor ze uitbreekt

Revolutie, invloed is het bloed van de democratie, nu ook voor burgers

Revolutie, invloed is het bloed van de democratie, nu ook voor burgers

Onze democratie is een lobbycratie geworden. Burgers hebben niets meer te zeggen. Fact free politiek van populisten heeft dan vrij spel, want alle politieke partijen met hun lobbycratie, sluiten gewone kiezers buiten. Daardoor is hun politiek niet meer relevant voor burgers. Politiek is een permanente reclame  campagne geworden. De revolutie is dat burgers weer invloed krijgen. Omdat invloed van burgers, en FNV leden, het bloed van de democratie is. Er zijn echter principes nodig om deze revolutie te sturen.

Maak je eigen revolutie principes

Daarom kunnen burgers beter hun eigen 10 punten plan maken voor de verkiezingen.
Daarmee activeren we het bestuurlijk intellect in de samenleving. Zo voeden we ons zelf op, om weerstand te bieden aan de corruptie van de lobbycratie. Want lobbyisten streven hun eigen doelen na, en benadelen daarmee burgers, anders hadden die burgers zelf wel gevraagd om de belangen van lobbyisten na te streven.

Principes en burgers eerst,  dat is de revolutie die de democratie weer tot leven brengt.

 1. Revolutie: Burgers zijn belangrijker dan bedrijven. Dus bijvoorbeeld burgers krijgen de subsidie, evt in vouchers,  die nu naar bedrijven gaat. Bedrijven die burgers goede producten verkopen, kunnen dan groeien.
 2. Publiek belang gaat voor individueel belang. Dus een windpark of snelweg, die van burgers is, publiek belang, is belangrijker, dan die 100 schreeuwende tegenstanders. Ook de gemeenteraad, moet met deze revolutie regelgeving publiek belang voor laten gaan.
 3. Het klimaat probleem en CO2 reductie is zo urgent, dat dat belangrijker is dan duurzaam worden.
  Hieruit volgt bijvoorbeeld dat alle centrales verplicht CCS2 moeten gaan toepassen. In deze revolutie gaat Nederland de wereld redden door dat CCS2 ook te verkopen aan de andere 3000 centrales op de wereld. Mooie export. EN, omdat de stroom uit die centrales met CCS2, duurder wordt, kan de subsidie voor duurzaam verdwijnen of minder worden.
 4. Burgers ipv bedrijven krijgen voortaan subsidie in vouchers  Nu krijgen burgers 0,08 miljard in de ISDE, voor warmtepompen ed, en bedrijven krijgen 8 miljard SDE subsidie. De revolutie is dat dat geld voortaan naar burgers gaat, in vouchers, voor dezelfde SDE categorieën. Laat burgers maar bekijken wat ze kopen voor die vouchers, een eigen kavel windpark of zonnepanelen en isolatie voor het eigen (huur) huis. Laat bedrijven maar bij burgers bedelen om die subsidie vouchers. Het publieke belang kiest.
 5. Offshore windparken moeten voortaan alleen met Nederlands geld gefinancierd worden, om subsidie te krijgen. Bedrijven die dat doen, kunnen hiervoor de SDE vouchers van burgers krijgen. En burgers kunnen de vouchers ook houden, als ze zelf de bijbehorende kavels windpark kopen.
 6. Het nationaal zorgfonds, zodat burgers weer zelf kiezen (revolutie), ipv commerciële verzekeraars. (al moet dat democratisch mechanisme nog wel in het zorg fonds ingebouwd worden)
 7. De Tweede Kamer gaat voortaan digitale peilingen of referenda houden.  Dat is de revolutie tegen de allesoverheersende lobbycratie. Elke maand leggen ze 1 of 2 keuzes voor aan de kiezer, in een digitale peiling of referendum. De Kamer bepaalt de vraagstelling, maar de opkomst bepaalt of het besluit ook mag worden uitgevoerd. Zo worden politieke partijen weer relevant voor de samenleving. En de allesoverheersende invloed van de lobbycratie wordt getoetst aan de democratie.
  Nu is alleen de verkiezing zelf nog het laatste restje democratie, alle andere stappen in ons bestuur is lobbycratie geworden.
  Partijen kunnen deze revolutie nu al zelf doen, maar niemand mag dat van de lobbycratie. Daarom is er een revolutie nodig, burgers eerst, dan de politiek. Voorbij de postkoets lobbycratie
 8.  Nederland gaat zich specialiseren in sociale verdediging. Dus militaire missies bouwen voortaan niet allen scholen, maar helpen ook met het opzetten van meer sociale verdediging. Ook in Nederland.
  Een deel van het defensie budget gaat voortaan naar het organiseren van burgers, voor de verdediging van de samenleving. Niet met schietwapens, maar sociale en digitale wapens, in handen van burgers. De sociale verdedigings revolutie.
 9. Media worden weer meer een publiek eigendom, voor goede controle op de democratie. De VVD heeft de afgelopen jaren de publieke omroep kapot bezuinigd. Daardoor is het nu een semi commerciële staats propaganda zender. Journalisten die niet onafhankelijk zijn, maar duidelijk gekleurde berichten maken, krijgen een time out. Net als de BBC moet onze publieke omroep voldoende geld krijgen, om vooral de democratie en het openbaar bestuur transparant te maken.
 10. WERK, is er te weinig.  En waarde creatie en krapte op de arbeidsmarkt is het doel. Bedrijven zullen meer werk in Nederland moeten houden en creëren. Ze zullen regels krijgen voor local content, en wie importeert, wat ook in Nederland gemaakt kan worden, krijgt achteraf een onderzoek, waarom een Nederlands bedrijf die order niet kreeg. Nederlandse bedrijven hoeven echter niet alles zelf te doen.De Bouw moet het weer druk krijgen. Al onze 8 miljoen woningen energie-neutraal verbouwen. Dan wonen we zonder aardgas toch lekker warm.
  Laten we streven naar krapte op de arbeidsmarkt. Dan heeft het massaal aanwezige talent, dankzij ons onderwijs, een betere kans op werk. In dat werk kunnen ze hun talent en competenties benutten en daar een goed salaris mee verdienen. En de lonen gaan zo ook weer omhoog. Waarde creatie is veel beter dan subsidie voor bedrijven of WW. Een waarde creatie autoriteit gaat toezien op experimenten met het basis inkomen. Want waarde creatie is de basis van onze welvaart.

Heb je verbeter voorstellen, laat het horen, schrijf je eigen  10 punten plan.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *