Subsidie overbodig voor Wind op Land

Subsidie is overbodig voor burgers die samen een deel-windpark kopen, voor eigen gebruik

Subsidie is overbodig voor burgers die samen een deel-windpark kopen, voor eigen gebruik

EZ scoorde een wereldrecord met de laagste stroomprijs ooit, uit een offshore windpark, 7,3 cent voor windpark Borsele, te bouwen door het Deense staatsbedrijf Dong. Onze SDE subsidie gaat deze keer naar Denemarken, en Goldman Sachs.
Laat de tweede van de vijf veilingen gewonnen worden door een consortium met 100.000 Nederlanders. Dan stroomt de subsidie weer terug in de Nederlandse economie.

Deze lage prijs komt vooral door de Wet Wind op Zee. Daarbij doet de Staat vooraf alle benodigde onderzoeken, precies hetzelfde als een gemeente bij een nieuwe woonwijk. De overheid zorgt voor zekerheden, levert een stuk zee bouwrijp op, en de markt zorgt daardoor voor een lage prijs. Dat kan ook bij windparken op het land, maar gebeurt niet, door zwak bestuur. Tijd voor bestuurlijke innovatie.

Oss, slachtoffer van de anti duurzaam lobby

De gemeente Oss deed een goede eerste stap, een commerciële windpark cowboys wilde een windpark bouwen, maar de gemeente zei dat ze het windpark zelf wilde ontwikkelen, om zelf de regie te houden.  Een goede eerste stap. Vervolgens kreeg de anti duurzaam lobby de gemeente in haar greep, en nu wil de gemeente haar zelf ontwikkelde windpark weer verkopen aan de hoogst biedende windpark huisjesmelker, ipv aan haar eigen burgers.
De windpark huisjesmelker geeft 0,05 cent per kWh aan de gemeenschap
De gemeeen Oss die haar plan aan de eigen inwoners verkoopt, realiseert 3 cent per kWh voor de gemeenschap. Maar dat voordeel gunt CDA wethouder Johan van der Schoot de burgers van Oss niet. Hij volgt liever de instructies van de tegenstanders van duurzaam.

Subsidie voor wind op land is nu overbodig

Daarnaast toont die 7,3 cent aan dat subsidie voor windparken op het land overbodig is geworden, laten we die afschaffen. Haal “Wind op Land” uit de SDE subsidie regeling.
Nu krijgen windparken op land meer subsidie dan op zee, terwijl het op zee altijd 2 x duurder is. Hier klopt iets helemaal niet, want nu garandeert de SDE een stroomprijs van 8 a 9 cent voor windparken op het land. Hoger dan de 7,3 op zee. Door windparken op het land uit de subsidie regeling te halen, krijgen burgers meer kans op voordeel. Want huishoudens die hun eigen stroom opwkeken, met een deel-windpark hebben geen subsidie nodig.

Van subsidie naar een Wet Wind op Land voor windenergie als massa consumenten product

Een nieuwe Wet Wind op land zal huishoudens meer zekerheden bieden, zodat ze massaal een kavel deel-windpark willen kopen. Subsidie overbodig, want wie met een eigen stukje windpark zijn stroom opwekt, heeft die voor de kostprijs, 3 cent per kWh. De gemeente moet daarom zijn eigen burgers helpen opdracht gever te worden voor hun eigen windpark. Elk huishouden een kavel deel-windpark voor eigen gebruik. Na trots eigen woningbezit, ook trots eigen windpark bezit. En natuurlijk zonder subsidie.

Haal Wind op Land uit de SDE. Subsidie is alleen maar nodig voor windpark huisjesmelkers met foute, achterhaalde business modellen.
Trots eigen windpark bezit geeft de energie transitie de snelheid die nodig is om de ambitieuze doelen te realiseren.
Dat is het verschil met de zee, op het land wonen burgers.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *