Draagvlak dokter: maak windmolens positief maatschappelijk relevant, als DEEL-windpark

Draagvlak dokter: Deze stroom consumenten kochten een eigen kavel DEEL-windpark en werden trotse eigenaar

Draagvlak dokter: Deze stroom consumenten kochten een eigen kavel DEEL-windpark en werden trotse eigenaar

Gemeenteraden doen vaak moeilijk als ze een windpark plan moeten goedkeuren. Dat komt doordat geen enkel windpark maatschappelijk relevant is. Het zijn altijd windpark huisjesmelkers die de windmolens willen bouwen. En, helaas gedragen ook cooperaties zich identiek aan windpark huisjesmelkers. Ze zien het project als een investerings opgave.Alleen interessant voor rijke mensen en banken. Maar draagvlak wordt zichtbaar als ze de windmolens zelf in kavels aan burgers te koop aanbieden. Daardoor worden die windmolens ineens wel positief  maatschappelijk relevant

Draagvlak dokter: Pak als gemeenteraad windpark plannen hetzelfde aan als nieuwe woonwijken

Vergelijk een windpark met een nieuwe woonwijk of nieuwe weg. Daar kunnen burgers zelf in wonen en op rijden. Trots zijn op hun woning en eigen auto. Geen raadslid maakt zich druk om de gezondheidsschade van fijnstof uit auto’s en houtkachels. Woning en auto zijn maatschappelijk relevant. Dus mag het wat kosten. Bij een windpark mogen burgers hooguit toekijken, de winst gaat naar de bank en de marge van de stroomverkopers.

Windpark huisjesmelkers hebben een gedragscode waarbij ze buitengesloten burgers 0,05 cent per kWh gunnen. Dat geld komt in een omgevingsfonds, dus individuele burgers hebben er niets aan. Wie wil, mag meepraten over de kleur van de wipkippen in het speeltuintje.

Draagvlak dokter help huishoudens met de transitie van stroom kopen naar zelf stroom opwekken, met een eigen kavel deel-windpark

Een gemeenteraad maakt windmolen plannen ineens wel maatschappelijk relevant, als ze eisen dat de windmolens zelf, aan de burgers verkocht worden. Net als kavels bouwgrond en auto’s. Een huishouden dat een eigen kavel deel-windpark koopt, heeft daar per kWh 3 cent voordeel van, ipv de 0,05 cent van de windpark huisjesmelkers. En ze worden trotse deel-windpark eigenaar. Daardoor wordt een windpark plan wel maatschappelijk relevant.

Ook coöperaties zouden de stap moeten maken van windpark huisjesmelker, naar organisator van de vele trotse eigenaren van een nieuw deel-windpark.

Verkoop een windpark plan direct aan huishoudens, zoals kavels bouwgrond in een nieuwbouw wijk.

Draagvlak dokter: het uitlokken van de koop overweging voor een eigen kavel deel-windpark per huishouden

De koop overweging zorgt er voor dat mensen zelf op zoek gaan naar informatie over het windpark plan, het is in hun eigen belang. Ennatuurlijk kan een cooperatie daar een belangrijke rol in spelen.

Maar de potentiele kopers maken hun eigen afweging.
Ze moeten ook het vertrouwen krijgen dat het oopk op langere termijn een voodelige keus blijft.
Daar is rijks regelgeving voor nodig. Blijvend voordeel is essentieel om mensen duurzaam trots te laten blijven.
En het kan dan ook nog zonder SDE subsidie.

Vergelijk een huisjesmelkers windpark met een deel-windpark

Zowel de commerciele wind cowboys als wind cooperaties bouwen huisjesmelkers windparken.
Het verschil met een deel-windpark is  waar de winst uit gratis wind naar toe gaat.
Commerciele windpark cowboys exploiteren hun windpark als huisjesmelkers, ze krijgen SDE subsidie, en lenen geld van de bank. Die bank verdient het meeste en krijgt de subsidie, als rente voor de lening.
De stroom wordt verkocht met een kleine marge, dat is voor de stroom handelaar.
Met de NWEA gedragscode gaat er 0,05 cent per kWh naar het gebiedsfonds, daar mogen mensen die dat willen nmeebeslissen over de kleuir van d ewipkippen in het speeltuintje.
Verder sluiten windpark huisjesmelkers, burgers zo veel mogelijk buiten.

Een DEEL-windpark is voor huishoudens goedkoper dan met SDE subsidie van een huisjesmelker

Bij een DEEL-windpark kopen huishoudens hun kavel van spaargeld, het hele windpark  vereist wel duizenden huishoudens, maar wie meedoet heeft er veel voordeel van, namelijk 3 cent voordeel op elke kWh, ipv die 0,05 cent per kWh die huisjesmelkers burgers gunnen. Daardoor lekt er geen geld weg naar de bank.
En omdat de huishoudens voor eigen gebruik opwekken, is er ook geen marge op de stroom voor een handelaar.
Huishoudens, eigenaar van een kavel deel-windpark hebben hun stroom voor de kostprijs.
Volgens de modelberekening van EZ zelf, komt er dan een kostprijsuit van 3 cent per kWh

1,1 cent onderhoud windmolens.
0,5 cent aansluit kosten op het net
0,4 cent vergoeding voor de grond eigenaar
0,1 cent overige kosten, WOZ en verzekering
0,1 cent kosten voor de balans op het net
0,8 cent organisatie kosten voor de cooperatie. Hier kan ook de 0,05 cent voor het gebiedsfonds uit komen

Geef alle huishoudens in de gemeente de kans een eigen kavel windpark te kopen. De voorverkoop maakt het draagvlak zichtbaar. Dan mogen die eigenaren zelf bepalen wat ze met hun voordeel doen. Zelf beschikking geeft draagvlak.

Geef alle huishoudens in de gemeente de kans een eigen kavel windpark te kopen. De voorverkoop maakt het draagvlak zichtbaar. Dan mogen die eigenaren zelf bepalen wat ze met hun voordeel doen. Zelf beschikking geeft draagvlak.

Hiervoor moeten huishoudens hun eigen kavel deel-windpark kopen, bijv 2000 EUR voor 4000 kWh per jaar. Commerciële windpark huisjesmelkers hebben deze kosten ook, maar daarnaast doen ze 2 dingen anders en duurder.
Ze lenen geld bij de bank, die 2000 EUR per huishouden, dat is duurder geld dan een huishouden heeft.
En de stroom uit het windpark gaat via commerciele handelaren de markt op, met SDE subsidie, waar die huishoudens de stroom voor een commercuieel tarief kunnen kopen voor 5 tot 6 cent per kWh, de komende 25 jaar loopt dat op tot 14 cent, excl belastingen. Terwijl een huishouden met een eigen kaveldeel-windpark al die jaren zelf stroom opwekt voor de kostprijs, 3 cent per kWh

Het perspectief voor de gemeenteraad bij een huisjesmelkers windpark of een deel-windpark.

Een huisjesmelker vraagt aan de raad, mag ik daar een windpark bouwen voor mijn eigen winst?
Inwoners betalen de SDE subsidie en hebben verder zo weingi mogelijk invloed.Bij een deel-windpark, vragen de inwoners, de achterban van de raad, of zijn een eigen windpark mogen bouwen.
Vergelijk dit met inwoners die een nieuwe woonwijk nodig hebben, omdat de gemeente groeit

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *