Booreilanden als windpark werkeiland, maar opslag van stroom is belachelijk

overbodige Noordzee booreilanden ook overbodig voor opslag windenergie

Overbodige Noordzee booreilanden ook overbodig voor opslag windenergie

Oude booreilanden voor opslag van duurzame stroom, meldt de NOS, de spreekbuis van Fossiel Nederland. Dat is een belachelijk verhaal. Want duurzame stroom hoeft niet opgeslagen te worden, het heeft op het net, voorrang op stroom uit fossiele centrales. Er is dus nooit een overschot aan stroom uit windmolens. De centrales wekken soms wel te veel op, die moeten dan terug regelen, dat doen ze ook, grotendeels. Daarom is er geen opslag nodig. Want de brandstof die de centrales uitspaart, is ook de opslag. Al honderd jaar overigens. Centrales moeten wel CCS2 krijgen, verplicht.

Hergebruik oude booreilanden als werkeiland bij windparken

De eigenaren van booreilanden zijn verplicht ze op te ruimen, als ze niet meer gebruikt worden. Dat kost tussen de 10 en 100 miljoen per booreiland. Daar probeert de fossiele lobby nu  onderuit te komen, door te roepen dat er ook stroom uit windmolens mee opgeslagen kan worden. Maar die booreilanden kunnen beter benut worden als werk eiland bij de bouw van windparken. Het is altijd een eind varen van een haven naar een windpark in aanbouw. Ook bij onderhoud moet die afstand gevaren worden. Als er nu een werkeiland in de buurt is, kunnen de bouwers en onderhoudsmensen op zo’n oud booreiland verblijven, als ze niet werken. Spaart veel reistijd.

Opslag van duurzame stroom altijd is belachelijk, voorlopig, geeft alleen maar verlies

TNO beweert dat opslag van duurzame stroom nu al grootschalig nodig is, en wil daarvoor nu al stroom in waterstof omzetten en dat gas opslaan in gasvelden bij de oude booreilanden. Maar geen enkele windpark exploitant zou daarvoor zijn stroom ter beschikking willen stellen, want dat geeft verliezen.  En als de opslag bij booreilanden een apart bedrijf is, kunnen ze beter goedkope stroom uit centrales kopen, dan de gesubsidieerde stroom uit windparken.
De stroom uit windparken kan al naar de kust om gebruikt te worden. Maar als er minder wind is, wordt de kabel capaciteit niet helemaal benut, dan kan daar stroom uit centrales door gaan, die op de booreilanden in waterstof wordt omgezet, met verlies. Vervolgens wordt het gas in de grond gepompt, met verlies. Als het gas weer nodig is, komt het uit de grond, en wordt er weer stroom van gemaakt, met verlies.
Dus, belachelijk opslag plan van TNO schaliegas medewerker Rene Peters.

Ook de bewering dat de kabels van offshore windparken dan efficienter gebruikt worden, klopt op zich, maar elk windpark moet toch aangesloten worden. Dus er liggen altijd voldoende kabels.
Wat wel kan is om het gas van bijna lege aardgas velden op zee op te stoken in gasturbines en die stroom bij te mengen op de kabel van de windparken. Als de CO2 dan maar in het veld gepompt wordt.
Laat TNO zijn tijd en subsidie nuttig besteden aan de door ontwikkeling van CCS2, daar is een wereldwijde markt voor. En dat is nieuwe kennis.

Het TNO opslag plan uitgelegd bij u thuis
Hoe zou U het vinden als iemand van TNO op een dag aanbelt?:
Wij van TNO hebben ontdekt dat u uw stroom aansluiting niet optimaal gebruikt. U gebruikt de kabel naar uw huis gemiddeld maar voor 5%.
Daarom komen we nu een apparaat bij u installeren waardoor uw kabel veel beter benut wordt. Uw stroom rekening gaat verdubbelen, maar als u straks meer stroom verbruikt, krijgt u korting. Het apparaat is zo groot als een zee container, maar hij mag gratis bij u in de tuin. Het sist ook, maar dat is ongevaarlijk. Het is een nieuw systeem, daarom komen we gratis elke week, en later elke maand, even kijken, en we houden u op afstand in de gaten. Het kost wat, maar zo bent u deel van de vooruitgang.
Dat is ongeveer het plan van TNO en de fossiele lobby voor de Noordzee.

Nu is duidelijk waarom Shell ineens weer wil investeren in offshore windparken, dan krijgen ze subsidie voor de stroom uit hun waterstof opslag. En ze kunnen die duurzame stroom opstoken in hun boorplatforms, en met de gesubsidieerde waterstof de laatste restjes aardgas uit de grond persen. Dan hoeven ze geen CO2 van het vaste land te laten komen.

Opslag in boorplatforms komt veel te vroeg op deze schaal

Ooit kan opslag nuttig zijn, en die techniek moet ooit ontwikkeld worden. Maar nu al zo grootschalig waterstof op te gaan slaan, is veel te vroeg. Het is veel goedkoper nu onze centrales beter terug te regelen.
Wat de eigenaren van de oude boorplatforms en TNO nu willen, wordt al geleverd door centrales.
Dus moeten we het als burgers niet nog een keer voor gaan betalen.
Natuurlijk mag TNO opslag technieken onderzoeken en verder ontwikkelen, op welke manier dan ook. Maar niet nu al grootschalig gaan opzetten. dat is grootschalig geld verspillen.

 

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *