Energiearchitectuur met principes maakt belangen transparanter

Het huidige Nederlandse energiebeleid zet ons op achterstand. Dat komt omdat bestuurders de fossiele belangen volgen, ipv verstandig beleid te maken.
Door in een energiearchitectuur, de geldende belangen op een rijtje te zetten, en daar ook architectuur principes bij af te spreken, kunnen die belangen op een transparantere manier worden afgewogen. Ook door Volksvertegenwoordigers, zij krijgen met een energiearchitectuur grip op het energiebeleid.

Principes voor een nederlandse energiearchitectuur

Door eerst ove de principes te praten wordt het uiteindelijke beleid effectiever, omdat de politici, burgers en bedrijven de belangen op een transparante manier kunnen afwegen.

Een belangrijk principe is CO2 reductie gaat voor duurzaam.
Want het klimaat probleem is veel urgenter dan de vraag of alles wat we doen wel duurzaam is. Steenkool en aardgas stoken is niet duurzaam, maar wel goedkoop. Maar door alle centrales verplicht CCS te laten toepassen, gaan ze niet ineens duurzame stroom opwekken. Maar de stroom uit een centrale met CCS is wel klimaat neutraal.

Principe: Het elektriciteitsnet is een openbare weg, met spelregels.
Dat betekent dat salderen gewoon mag en niet bestreden moet worden alsof het subsidie is. Op de openbare weg mag iedereen met de fiets, dat scheelt taxi’s omzet, maar fietsen wordt niet extra balst om de gemiste taxi inkomsten te copmpenseren.

Principe: Benut het goedkoopste geld voor kapitaals intensieve spullen en projecten.
Windparken en zonnepanelen vereisen dat ze betaalt worden bij aankoop. Als het risicoi beperkt is, waarom dan iet het waardeloze spaargeld van consumenten benut, ipv duurder geleend geld?
Verkoop windparken direct aan consumenten, ipv aan buitenlandse pensioenfondsen, of bedrijven met hoge rendementseisen.

Principe: Alleen ondernemerschap waar risico dat vereist.
Dat windpark draait automatisch, dus consumenten kunnen simpel zelf eigenaar zijn. Daar hoeft geen ondernemer tussen te zitten met een eigen marge.
Alleen de balans handhaving, dat vergt ondernemerschap.

Principe: belangen zijn er in prioriteiten, maak dat expliciet.

 • Burger belang gaat voor bedrijfsbelang.
 • Publiek belang gaat voor bedrijfsbelang.
 • referenda voor burgers beslissen over principe afwegingen

Principe: Bewust benutten wat de aarde duurzaam biedt.
Nederland heeft zon, wind, getijde stroming en aardwarmte als duurzame bronnen. Die gaan we dus bij voorkeur benutten, ipv biomassa uit canada, of steenkool.

Principe: Nederlandse exploitatie subsidie moet ten goede komen aan Nederlandse bedrijven en burgers, niet aan buitenlandse pensioenfondsen of andere investeerders.

Principe: De overheid reduceert kunstmatige risico’s met regelgeving.
De gemeente is bij windparken de grootste bron van risico, door nu windparken verplicht te verkopen aan de inwoners van de gemeente, gaan gemeenteraden zorgvuldiger om met de plannen vor windparken.
En bij offshore windparken, die nog risicovoller zijn, houden Volksaandelen Noordzee wind, die vooral gekocht moeten gaan worden door nederlandse burgers en bedrijven, de rijksoverheid in toom.

De effecten van deze energiearchitectuur principes op het beleid

Omdat burgers voorrang krijgen op bedrijven, krijgen burgers als eerste de kans om kavels windpark te kopen. Dat dwingt windpark projectontwikkelaars om een aantrekkelijk aanbod te maken.

Centrales zijn een risicovolle onderneming, dus dis zijn niet van consumenten, maar van ondernemers. Maar omdat klimaat voor duurzaam gaat. Moeten ze wel verplicht CCS, CO2 afvang en opslag toepassen. Met Olivijn hoeft de CO2 niet in de grond gepompt te worden.

Bij mobiliteit, krijgen consumenten voorrang op bedrijven bij de aanschaf van een elektrische auto. Met een eigen kavel deel-windpark, wekken ze goedkope stroom op, en omdat het elektricitietsnet een openbare weg is, maakt het niet uit waar in nederland dat deel-windpark staat.

Woningen hou je warm met warmtepompen (en natuurlijk betere isolatie)
De stroom voor die warmtepompen komt ook uit een deel-windpark. En net als bij het laden van de elektrische auto, zijn er spelregels voor de aparatuur, om overbelasting van het gemeenschappelijke net te voorkomen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Energiearchitectuur met principes maakt belangen transparanter

 1. Peter Hak zegt:

  Goed stuk; als we het inderdaad aan “de”organisaties overlaten ben ik bang dat er nog maar weinig van de klimaat doelen terecht komt.
  Gisteren nog een “feestelijke”opening van een kolencentrale op de 2e Maasvlakte; zou een diep treurige dag moeten zijn. Gelijk weer sluiten en dat gebied vol gooien met windmolens en zonnepanelen. Stoppen met stoken.
  Minister Kamp: verruiming van die saldering is nodig op particulieren te blijven motiveren om zonnepanelen aan te schaffen.
  Zelf verwarm ik ons huis nu volledig met infraroodwarmte panelen en die hoge elektrorekening compenseer ik met 11000WP aan zonnepanelen en een (te) kleine windmolen. Kleine windmolen is vooral hobby; begin er voor thuis niet aan want dat is gewoon niet erg efficiënt; beter is dan aansluiting bij een collectief windmolen initiatief. En dus nu geen gas aansluiting meer ;-).
  En ja op infrarood verwarmingsgebied valt nog een hoop te leren vandaar dat ik er zelf maar een bedrijf in gestart ben. Perfect ? Nee nog niet maar alles beter dan onze aard grondstoffen opstoken … dat is net zo iets als een kaars laten branden; die raakt een keer op ….

  • Henk Daalder zegt:

   Ik vind die centrale niet erg, ze zijn voorlopig nodig voor de balans met de variatie in wind en zon.
   Maar ze moeten wel verplicht CCS gaan toepassen.
   Het principe klimaat gaat voor duurzaam.

   Heb je ook warmtepompen overwogen voor de verwarming van je huis?

   • Peter Hak zegt:

    Ja heb ik overwogen maar gezien het bouwjaar (1915), de oude houtenvloeren e.d. bleek dit niet haalbaar / rendabel. Dan moest ik er nog steeds van alles naast hebben. Heb nu per ruimte een thermostaat dus kan alles “on demand”regelen. Dus geen zinloos gestook zullen we maar zeggen. Wel op een paar plaatsen nu 3- dubbel glas geplaatst (HR+++) en dat scheelt enorm. Echt een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *