Zaltbommel verdient een betere nota duurzaam

Water uit de Waal, kan met warmte pompen en duurzame stroom, het oude stadshart van Zaltbommel warm houden

Water uit de Waal, kan met warmte pompen en duurzame stroom, het oude stadshart van Zaltbommel warm houden

Deze week behandelt de gemeenteraad van Zaltbommel een nota duurzaam. Helaas straalt de nota uit dat de lokale politieke meerderheid weinig zin heeft in duurzaam.
Ze zitten nu op 2% duurzame stroom en willen naar 16% in 2020.
Dat doen ze door anderen te vragen zelf duurzame energie projecten te doen, en huishoudens te vragen zonnepanelen op hun eigen dak te kopen.
De nota duurzaam meldt, “voor de gemeente zijn er geen financiele consequenties”

De gemeente Zaltbommel verbruikt 226 miljoen kWh stroom per jaar, daarvan willen ze in 2020 16% duurzaam opwekken.
Een groep boeren heeft al een paar jaar een plan voor 3, drie, windmolens, langs de A2.
Het college stelt nu voor die aanvraag van de boeren alleen te honoreren als de plannen van de note duurzaam, dus de vragen aan de samenleving, samen onder de 16% zelf opgewekte stroom blijven.
Maw, de gemeente heeft het liefst duurdere vormen van duurzaam dan de goedkoopste, windmolens.
Bovendien, als er al windmolen komen, dan mogen die (liever) niet groter zijn dan 2 MW, vind de gemeente.

En dat terwijl de gemeente Zaltbommel heel veel ruimte heeft voor voor windmolens, ze kunnen in een paar jaar 100% duurzame stroom hebben, zelf opgewekt.
In het westen van de gemeente, ligt een uitgestrekt dun bevolkt gebied.

Communiceer effectief over windmolens, door ze te koop aan te bieden aan alle gezinnen van Zaltbommel.

Een van de acties in de nota duurzaam is, meer communiceren met de inwoners.  Daar is de gemeente al mee begonnen, ze organiseerden o.a. 2 duurzaamheid cafe’s. Nu weet de gemeente dat er onder de bevolking al een eigen behoefte is om duurzamer te worden.
Maar communiceren over windmolens vereist extra aandacht, omdat voor en tegenstanders ieder hun eigen perspectief hebben en houden. Hier werkt de communicatie effectiever als windmolens  direct te koop worden aangeboden aan alle gezinnen in de gemeente Zaltbommel. (Amendement 3)
Dat koop aanbod voor een kavel deel-windpark heeft 2 belangrijke effecten.

 1. Het aanbod lokt bij burgers een koop overweging uit. Daardoor zullen meer mensen serieus afwegen of ze die windmolen daar willen hebben, in ruil voor het aangeboden voordeel, trots eigenaarschap en goedkope stroom in ruil voor dat aankoop bedrag.
 2. De politiek zal aan de voorverkoop  kunnen zien of er draagvlak is. Die verkoop resultaten zijn een betere graadmeter voor draagvlak dan met stemverheffing pratende tegenstanders.

Voor de initiatiefnemers heeft directe verkoop van kavels deel-windpark aan gezinnen in Zaltbommel, nog een voordeel. Ze krijgen een andere, extra relatie met burgers. En doordat er meer financiele ruimte zit in een deel-windpark dan in de gebruikelijke SDE gedreven exploitatie, kunnen ze er als grondeigenaar zelf ook meer aan overhouden.
Meer hierover op “Stukje Nieuwbouw Windpark”

Duurzame warmte uit Waal water houdt de oude stad  van Zaltbommel warm

Het oude stadshart van Zaltbommel heeft vele oude huizen en andere gebouwen, die niet simpel even van een goed isolerende buitenschil zijn te voorzien
Maar ze hebben een duurzame  warmtebron vlak bij, de Waal, die om de voeten van Zaltbommel klotst.
Dat rivierwater hoeft alleen maar, via buizen in de straat tot aan de huizen en gebouwen van de oude stad gebracht te worden. Daar kunnen de bewoners het met een eigen warmtepomp opwaarderen tot bruikbare warmte voor de verwarming  van hun huis.
Die warmtepomp wordt in en duurzaam Zaltbommel natuurlijk aangedreven door zelf opgewekte duurzame stroom.

Amendementen voor de Nota Duurzaam van Zaltbommel

Amendement 1:
Vervang de tekst bij het kopje windenergie::
“Eén windturbine van 2 megawatt, zoals benoemd in het NLM, levert een bijdrage van 1,77 procent aan de duurzaamheidsambitie van 16 procent. Dit betekent dat we zo’n 7 windturbines nodig hebben om onze ambitie te realiseren”

Door:
“Eén windturbine van 2 megawatt, zoals benoemd in het NLM, levert een bijdrage van 2,6 procent aan de duurzaamheidsambitie van 16 procent. Dit betekent dat we zo’n 5 windturbines nodig hebben om onze ambitie te realiseren.”
Noot: gebaseerd op cijfers van fabrikant Vestas

Amendement 2:
En aan het eind van de windenergie paragraaf toevoegen:
In deze nota is gerekend met windmolens van 2 MW. Bij het meer gangbare type van 3,4 MW is de bijdrage per windmolens 5,3%
Voor het hele, huidige, verbruik zijn dus 19 windmolens nodig.
Noot: gebaseerd op cijfers van fabrikant Vestas

Amendement 3:
Participeren in windenergie
Nieuwe windpark plannen worden al in de plan fase aan alle inwoners van het gebied te koop aangeboden, als deel-windpark. Elk gezin heeft dan de kans een kavel te kopen voor eigen gebruik. De koop-aanbod is een belangrijk element in de uitvoering van “meer communiceren” van de gemeente Zaltbommel.
Die verkoop maakt ook meteen het draagvlak zichtbaar

Amendement 4:
Om windmolens in het windrijkere en dun bevolkte westen van de gemeente mogelijk te maken, gaat de gemeente lobbyen voor een ontheffing van de radar beperking van het buiten gebruik gestelde radar station Herwijnen.
Bij dergelijke plannen zullen ook inwoners van de buurgemeente de kans krijgen te  participeren.

Amendement 5:
Na de paragraaf waterkracht een nieuwe paragraaf, warmte uit de Waal:
Warmte uit de Waal
Het Waal water kan de oude stad veel warmte leveren voor ruimte verwarming. Woningen en bedrijfspanden kunnen duurzaam warm blijven met warmtepompen en duurzaam opgewekte stroom.
De gemeente gaat een pilot laten doorrekenen voor de panden dicht bij het water en de hele stad. Daarbij zorgt een dubbel leiding stelsel voor de aanvoer van Waalwater en afgekoeld water terug naar de rivier. Per pand kan de eigenaar die warmte gebruiken om het warm te houden met een eigen warmtepomp per pand.
In de zomer kan het Waal water direct gebruik worden voor koeling, als panden daarvoor geschikt zijn.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Zaltbommel verdient een betere nota duurzaam

 1. Henk Daalder zegt:

  De raad van Zaltbommel heeft nu besloten dat een windpark tussen spoorbaan en A2, in principe mogelijk is. Maar verder niets.
  Wast ze ook hadden moeten besluiten, is een voorwaarde voor goedkeuring van het windpark, namelijk dat de initiatiefnemers een deel van hun plan aan de inwoners verkopen mopeten verkopen.
  Wie nu een kavel windpark koopt, wekt straks zijn eigen stroom op, en heeft die voor de kostprijs, 3 cent per kWh
  Dat leidt tot trots eigen windpark bezit.

  Maar de raad heeft die voorwaarde niet gesteld. Dus worden de initiatiefnemers een soort huisjesmelkers, die geld lenen van de bank, en die lening met de SDE subsidie terug betalen.
  De stroom moet voor een markt conform tarief verkocht worden, anders krijgen ze geen SDE subsidie.
  Dus inwoners die participeren bij de huisjesmelkers, moeten dan het gewone commerciele stroomtarief betalen.
  Alleen de bank wordt hier beter van, de inwoners of de initiatiefnemers niet.

  Foutje van de raad, op zijn minst onervarenheid, en waarschijnlijk ingefluisterd door de vereniging van windpark huisjesmelkers, NWEA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *