Marktwerking, waarom Texelaars een eigen windpark moeten bouwen

Mens figuren symboliseren de windmolens van deel-windpark Texel gezien van af het Hoornderslag. Omdat achter elke windmolens 2000 Texelse huishoudens staan. Marktwerking zorgt er voor dat iedereen een kans krijgt een kavel windpark te kopen

Mens figuren symboliseren de windmolens van deel-windpark Texel gezien van af het Hoornderslag. Omdat achter elke windmolen 2000 Texelse huishoudens staan. Marktwerking zorgt er voor dat iedereen een kans krijgt een eigen kavel windpark te kopen

In september 2015, 3 maanden voor de klimaat conferentie COP21 werd mij gevraagd welke landschappen ik zou willen redden van de klimaatverandering. Het was voor de franse zender Arte. Zij wilden een film maken, waarin de COP21 onderhandelaars worden toegesproken in hun eigen taal, uit elk EU land een kort stukje.  Een inwoner van dat land vertelt wat hij mooi vindt aan zijn stukje Europa, door een bepaalde plek aan te wijzen.

Ik koos voor de Slufter op Texel. Dat is een gebied achter de duinen, maar met open verbinding met de zee. Alleen bij hoog water loopt het onder. Naarmate de zeespiegel stijgt, zal het steeds vaker onder lopen, en uiteindelijk gewoon een soort waddenzee worden, ipv de gevarieerde natuur die het nu is.
Mijn stukje heeft het niet gehaald in de COP21 film, overigens.

Dat verloren gaan van de Slufter, zal waarschijnlijk toch gebeuren, maar we kunnen dat nu nog afremmen, door zelf een bijdrage te leveren. Texel heeft veel windenergie, het is daarom een uitstekende plek om windmolens te bouwen. De Texelaars en de vakantiegangers, gebruiken zelf ook stroom, dus die kunnen ze mooi zelf opwekken, en zo hun CO2 uitstoot sterk reduceren. Zo laten ze zien dat ze duurzaam willen worden. Vele vakantiegangers zullen dat waarderen.

Maar Texel is politiek gezien een rechtse gemeenschap, veel horeca ondernemers, en ondernemende vakantiehuisje verhuurders. Strandtent houder, en nu VVD fractie voorzitter was een van de eerste die mij toe riep dat hij geen windmolens wilde.
En Texel is niet beter dan de meeste andere gemeenten, veel minuscule projectjes, waar het eiland bestuur vroeger nog hoog over opgaf, maar die in feite maar heel kleine stapjes waren naar 100% duurzaam. Nu is de stichting Duurzaam Texel opgeheven, en de cooperatie Texel Energie in een kritieke (maar gecontroleerde) situatie geraakt.

Marktwerking naar duurzaam, omdat iedereen met gezond verstand duurzaam koopt

Toch zou het wel eens marktwerking kunnen zijn, waardoor Texel toch duurzaam wordt.
De rest van de wereld, en Nederland wordt langzaam maar zeker duurzaam. Ook vakantiegangers. Dus Texel, strandtent houders en vakantiehuisje verhuurders krijgen steeds vaker klanten over de vloer, die zich afvragen, “mooi hier,  maar van duurzaam hebben ze hier nog niet gehoord”

Marktwerking in de prijs stelling van zelf opgewekte duurzame stroom, therapie voor tegenstanders van windmolens

Daarom zou het verstandig zijn als ook rechtse Texelaars, alleen voor hun klanten, gaan doen alsof ze duurzaam doen. Biedt vakantiegangers Texels stroom aan, die je als eigenaar van een stukje Texels windpark, zelf opwekt. Als eigenaar krijg je de stroom voor de kostprijs. En de pijn die dat duurzaam doet, als vvd stemmer, die druk je uit in de verkoop prijs, voor je klanten.
Andere texelaars en eigenaren van vakantie huisjes kopen natuurlijk zelf een kavel Texels windpark, veel goedkoper, dan stroom kopen. En je wilt als echte Tesselaasr natuurlijk ook trots zijn op je eigen Tessels windpark.

Dus als Texel een grote stap wil zetten  naar 100% duurzaam, dan is een windpark de beste keus. Want goedkoop, en Texelaars kunnen zelf beslissen of ze met een eigen kavel windpark, hun eigen stroom gaan opwekken.

Zelfs bij Den Hoorn zijn de windmolens van Deel-windpark Texel kleiner dan de straatlantaarns, hier gezien  vanaf de Rommelpot op weg naar Loodsmansduin

Zelfs bij Den Hoorn zijn de windmolens van Deel-windpark Texel kleiner dan de straatlantaarns, hier gezien vanaf de Rommelpot op weg naar Loodsmansduin

Ik denk dat een rij windmolens in de duinen, tussen het Hoornderslag en De Hors de beste plek is, omdat die zuid punt van Texel het verst verwijderd is van de meeste Texelaars. Daardoor zijn de 5 windmolens meestal niet zichtbaar, en als ze al boven de bomen uitsteken, dan zijn ze visueel kleiner dan de straatlantaarns.

Er is nog een voordeel aan deze locatie, behalve dat Texelaars er zelf goedkope stroom kunnen opwekken, kan Staatsbosbeheer daarmee geld ophalen voor het onderhoud van de fietspaden. Want die vele toeristen komen natuurlijk niet voordat vakantie huisje, maar om er op uit te gaan, en daarvoor is nodig dat het eiland goed toegankelijk is. Goede fietspaden zijn onderdeel van de toeristische marktwerking op Texel.
En als echte vvd’er betaal je natuurlijk niet zelf voor gemeenschappelijke infrastructuur, dat moet iedereen maar voor zichzelf regelen, marktwerking. Daarom is een deel-windpark een goede optie. Zodat iedereen zelf kan beslissen om wel of niet goedkope stroom op te wekken, en Staatsbosbeheer aan betere fietspaden te helpen.
Texelaars en vakantie huis eigenaren kunnen zich melden voor een eigen kavel op Pak de Wind Voorlopig is het voldoende als je meldt hoeveel stroom je per jaar denkt op te wekken.

 

 

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, Geen categorie, politiek en getagd, , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *