Innovatie van deel-Windpark Texel zit in de manier van afwegen

Wil je aan deze horizon jouw windmolens? Die overweging is de innovatie van Deel-Windpark Texel

Wil je aan deze horizon jouw windmolens? Die overweging is de innovatie van Deel-Windpark Texel

Deel-Windpark Texel is de plek waar de inwoners en gasten van Texel hun stroom duurzaam en schoon opwekken. Veel mensen denken bij een windpark meteen aan iets dat buiten hen om gaat, maar juist bij een deel-windpark, zit de innovatie in de inwoners van Texel. Iedereen kan kiezen, meedoen en zelf trotse eigenaar worden, en gasten duurzame Texelse stroom kunnen aanbieden. Of niet meedoen en uitleggen aan gasten, waarom?
De rest van de wereld wordt duurzaam, de inwoners van Texel kunnen hier niet bij achterblijven. Gasten willen dat ook Texelaars een stapje zetten om de Slufter niet aan de zeespiegel stijging prijs te geven.
Gasten verbazen zich als ze op Texel aan komen, dat ze een soort niemandsland betreden, qua duurzaamheid. Op weg naar Texel reden ze door de kop van Noord Holland met hier en daar windmolens, maar op Texel? Niets!? De gemeente maakt mooie sier met duurzame projecten, maar bij elkaar opgeteld, zetten die veel te weinig zoden aan de dijk.

In een deel-windpark kopen inwoners en eigenaren van vakantie woningen, een kavel windpark, om hun eigen stoom op te wekken. Die keuze kan iedereen voor zichzelf maken. Als er voldoende kopers zijn, wordt dat aantal mensen vanzelf een politiek feit.

Bij deel-windpark Texel zit de innovatie in de afweging die inwoners maken. 

Het uitzicht vanaf de Pontweg, je eigen windmolen aan de horizon.

Het landschap van Texel is plat, het kerkje van Den Hoorn steekt net boven de duinen uit. Wie straks over de Pontweg de Prins Hendrik polder in rijdt, op weg naar de Boot,  ziet daar rechts dat kerkje van Den Hoorn, en daar links achter jouw windmolen, die ca 3 keer hoger is dan het kerkje. Verder naar links staat de volgende windmolen, even groot of klein. Er staan daar in de duinen 5 windmolens, maar de andere 3 staan achter de boerderijen en bomen die hier en daar langs de Pontweg staan, en steeds het zicht op de molens aan de horizon blokkeren.
De innovatie van deel-Windpark Texel is dat nu alle Texelaars die afweging kunnen maken, door zich wel of niet aan te melden als toekomstige eigenaar, Texel Pak de Wind

De Vogelwerkgroep Texel wil geen windmolens.

Zij vinden de 15 wieken, van 5 windmolens gevaarlijker dan de 10.000 auto’s en de 5000 katten op Texel. Zij zullen dus moeten afwegen of ze het minimale risico van die 15 wieken, opgeteld bij die 10.000 aut0’s en 5000 katten, als ze de hele Prins Hendrik polder vol zetten met zonnepanelen. Daar kunnen dan geen weide vogels meer komen, tenzij die onder zonnepanelen durven te komen.
De innovatie van deel-Windpark Texel is dat nu alle Texelaars die afweging kunnen maken, door zich wel of niet aan te melden als toekomstige eigenaar, Texel Pak de Wind

Een Texelse boot dienst van Doeksen of Teso?

Omdat ook Texel duurzaam moet worden, zullen er toch wel windmolens komen, of in Staatsbosbeheer gebied, met burgers als eigenaar, of op het land van een boer, met investeerders als eigenaar.
Net zo’n afweging of texelaars het goied zouden vinden om hun eigen Teso te vervangen door een veer dienst van Doeksen.
De innovatie van deel-Windpark Texel is dat nu alle Texelaars die afweging kunnen maken, door zich wel of niet aan te melden als toekomstige eigenaar, Texel Pak de Wind

Fietspaden open houden met eigen windmolens, of afsluiten

Staatsbosbeheer wordt gekort op haar budget, maar onderhoudt wel de fietspaden waarmee gasten en Texelaars genieten van de natuur.
Gaan we nu die fietspaden opgeven, of Staatsbosbeheer in de gelegenheid stellen het benodigde geld te verdienen met 5 windmolens, die eigendom zijn alle texelaars die een kavel windpark Texel hebben gekocht.
Door mee te doen als trotse eigenaar van deel-windpark Texel zorg je voor tevreden gasten.
De innovatie is dat nu alle Texelaars die afweging kunnen maken, door zich wel of niet aan te melden als toekomstige eigenaar, Texel Pak de Wind

De innovatie is ook dat die afwegingen eerst liggen bij Texelaars, en als die niet meer hoeven, dan de eigenaren van vakantie huisjes. Daarna anderen in Nederland. Bedrijven op Texel kunnen ook een kavel kopen. En wat dan nog over blijft, kan aan een investeerder verkocht worden.
Het geeft ook voor verhuurders een positieve klanten binding als je klant een kavel windpark op Texel heeft. Zo heeft je gast ook thuis het hele jaar door Texelse stroom.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *