Windenergie cooperaties remmen de energie transitie

Duurzme energie moet veel sneller groeien, niet onderin de S-curve blijven hangen, zoals windenergie cooperaties dat doen. Dus niet stroom kopen, maar een stukje windpark en zonnepaneel, en zelf opwekken

Duurzame energie cooperaties blijven links onderin hangen. Me massa consumenten producten gaan we snel omhoog in de S-curve voor duurzaam. Dus niet stroom kopen, maar een stukje windpark en zonnepaneel, en zelf opwekken.

Veel politici willen windenergie cooperaties helpen om de hoeveelheid duurzaam opgewekte stroom te vergroten. Maar cooperaties zijn daar niet meer geschikt voor. Dat komt door de nu vereiste schaalgrootte van duurzame energie. Windenergie cooperaties zijn klein en doen kleine projectjes, waar maar een miniem aantal burgers aan meedoet. Klimaat verandering, COP21,  vereist dat duurzaam nu zo snel groeit dat vrijwel iedereen er aan mee moet willen doen. Dus  duurzaam verpakt als aantrekkelijk duurzaam consumenten product. Daar moeten dus politici voor helpen zorgen, met aantrekkelijke condities voor consumenten ipv investeerders.

Windenergie cooperaties deden 30 jaar geleden goed werk

De energietransitie zit nu echter al lang in de opschalingsfase,  van de S-curve voor innovaties. Daar horen massa consumenten producten bij, zoals zonnepanelen die vrijwel iedereen op zijn dak wil leggen, als het kon.
En het massa consumenten product “stukje nieuwbouw windpark”. Omdat die aanpak ook zonder SDE subsidie kan. Het gemeenschappelijke elektriciteitsnet zorgt dat je je stroom thuis verbruikt.

Helaas helpen politici vooral investeerders, om hen alle burgers juist uit te laten sluiten van het zelf opwekken van duurzame energie. De staat geeft investeerders ook SDE subsidie om burgers buiten te sluiten.
Daarom moet de SDE worden afgeschaft, dat dwingt investeerders om windparken wel te verkopen aan stroomverbruikers.
Want wie een eigen stukje windpark koopt, heeft goedkope stroom, zonder subsidie, 3 cent per kWh, 20 jaar vaste prijs.

Energie transitie in de politiek?

Bestuurders, zoals D66 gedeputeerde mevrouw Spierings, die  consumenten het voordeel van een eigen stukje windpark niet gunnen, zijn niet bezig met de energietransitie. Ook al staat dat in het Brabantse bestuursakkoord.
Politici zoals die van GroenLinks, PvdA, CU en anderen, namen moties aan om cooperaties te helpen, maar daarmee zeggen ze eigenlijk, dat ze consumenten niet het voordeel van duurzaam gunnen, maar wel investeerders. Zelfs die cooperaties van burgers, 1% van de bevolking, gedraagt zich als investeerders, die willen verdienen aan consumenten. Met dat gepruts in de marge, rem je de energietransitie.

Windparken in direct eigendom bij burgers

Dat moet echt anders, politici moeten mee in de S-curve, en consumenten massaal het eigendom gunnen van zonnepanelen en kavels windpark, omdat dat kan, omdat dat voor huishoudens goedkoper is, en daardoor meer snelheid geeft aan de energie transitie
En omdat we niet duurzaam kunnen worden zonder de subsidie op wind energie af te schaffen.
Dat afschaffen doet het rijk, maar juist lokale overheden kunnen nu al laten zien dat het zonder subsidie kan. Met direct eigendom bij burgers.
Helaas klinken bestuurders als mevrouw Spierings alsof ze gehersenspoeld zijn door investeerders in windparken, en dat zal dan ook weel gebeurd zijn, ten koste van 2 miljoen burgers. Dit soort bestuurders en politici boort huishoudens ca 5 tot 8000 EUR door de neus, ten gunste van investeerders. En dat noemt zich dan “openbaar bestuur”

Windenergie cooperaties die geen stroom, maar stukjes windpark verkopen, versnellen de energie transitie

Werk mee aan de energietransitie, door een massa consumenten product voor windenergie te helpen ontwikkelen en toepassen in een eerste windpark.  Daar kan een Windenergie cooperatie best een positieve rol in spelen, als beheerder van het windpark, met niet de cooperatie, maar de deelnemers als eigenaar
Zo zet je een echte stap in de energietransitie, en geef je niet investeerders en banken, maar burger het voordeel van windenergie.
Die aanpak maakt het onderwerp windparken ook veel positiever, voor de meeste Volksvertegenwoordigers.

Een massa consumenten product voor windenergie, het stukje nieuwbouw windpark
Er komt 600 MW aan windenergie in Brabant. Dat levert inwoners elk jaar 75 miljoen voordeel op, direct in huishoudens, stroom voor 3 cent per kWh. Burgers als trotse windpark bezitters.
De komende 20 jaar 1500 miljoen EUR voor Brabanders, als Voksvertegenwoordigers opkomen voor Burgers, ipv investeerders, zoals nu.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Windenergie cooperaties remmen de energie transitie

  1. Pingback: Energieakkoord dat Nederland wel duurzaam maakt, met burger voordeel - Iedereen een stukje windparkIedereen een stukje windpark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *