A #lobby tweet a day, keeps corruption away

Lobby invloed maak je zichtbaar als gekozen Volksvertegenwoordiger

Meld als gekozen Volksvertegenwoordiger, welke lobby contacten je hebt, voor een transparante democratie

De lobby bepaalt wat politici vinden, denken en doen. Burgers voelen zich buitengesloten door de politiek. “Volks”vertegenwoordigers in de Tweede Kamer staan mijlenver van burgers af. Nog maar een paar procent van de bevolking is lid van een politieke partij. Want je daar voor inzetten, heeft alleen zin, als je het eens bent met de lobbyisten die de dienst uit maken in de politiek. Burgers kunnen dus hooguit lakei van lobbyisten zijn, in politieke verenigingen.
Dit kan zo niet langer.
Met kleine veranderingen, zoals  Jesse Klaver wil, is veel te verbeteren. Meld elk #lobby contact op twitter.

Laten we afspreken dat elke politicus corrupt is, tenzij die dagelijks twittert welke lobby contacten hij of zij had die dag. Politici vinden het natuurlijk niet leuk steeds te melden dat anderen bepalen wat ze vinden, dus melden ze er meteen bij wat ze zelf van het lobby aspect vinden.

Dat maakt politici transparanter, en maakt vertrouwen mogelijk.
En op dagen zonder lobby contacten gooi je er een eigen visie uit, als oefening tegen onze visie armoede
Als we nu afspreken dat politici hiervoor de tag #lobby gebruiken, kan iedereen gemakkelijk volgen waarmee zijn favoriete politicus wordt bestookt.
En we kunnen dan met datamining ook onderzoeken waar iemand niet over twittert. De invloedrijke, verzwegen lobby.
Een voorbeeld:
@GroenLiesbeth
#lobby van @greenpeaceNL  sluit kolencentrales. Eens! #klimaatzaak
Dan weet je, die GroenLinks mensen willen alle Nederlanders opzadelen met de kosten van het sluiten van kolencentrales, ipv de concurrentie en marktwerking zijn werk te laten doen. Als de markt net een keer voor Duurzaam werkt.
In dit geval probeert Greenpeace als partij van het SER energieakkoord, publiek geld op te halen voor slecht draaiende kolencentrales.
Natuurlijk zou het voor de samenleving heel goed zijn als elke functionaris die de invloed van een lobbyist voelt, dat ook meldt.
Maar vooral voor gekozen Volksvertegenwoordigers is het belangrijk dat ze transparant zijn, door zelf die #lobby contacten te melden.
En wie ongeloofwaardig weinig #lobby contacten meldt, komt onverkiesbaar laag op de kieslijst te staan.
Transparantie als driver in de democratie, welk partijbestuur durft dat?

Vertrouwen kweken
Partijen worden groter bij verkiezingen, maar alleen in de mate waarin ze vertrouwen hebben opgebouwd bij kiezers.
Deze #lobby meldingen zijn nu juist de signalen waarmee politici vertrouwen opbouwen. Elke keer weer een voor kiezers positief signaal, een #lobby melding, een interactie met kiezers die transparantie geeft en daarmee telkens weer een beetje meer vertrouwen oplevert. Of anders een stukje visie ergens over. Ook dat is een interactie die geeft vertrouwen
Dit bericht is geplaatst in invloed, politiek en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *