Vandaag 24 september 2015, praatte de Tweede Kamer over de veroordeling van de regering in de #klimaatzaak. De regering moet in 2020 25% CO2 reductie hebben georganiseerd, want dat heeft ze zelf eerder uitgesproken als haalbaar en nodig beleid. Nu moet het ook, om de bevolking en het hele land te beschermen tegen de gevolgen van klimaat verandering. CO2 reductie dus. Maar hoe?
De natuur en milieu lobby wil de kolencentrales sluiten, maar volgens de TTIP filosofie betalen Nederlandse burgers dan de gemiste winst van de fossiele belangen.
Dus kan de regering beter de centrales, kolen en gas, CCS opleggen. dat staat ook al in het energieakkoord, dat de fossielen als vlucht vooruit zijn overeengekomen.
Maar er is nog een elegante methode om CO2 vast te leggen en onschadelijk te maken.
Lekker low tech, en effectief.
Olivijn is een mineraal dat vanzelf CO2 vast legt
We hoeven alleen maar Olivijn zand uit te strooien, en het spul gaat aan de gang CO2 vast te leggen. 1 kg Olivijn zand pakt ca 1 kg CO2.
Daar is het dan wel 10 tot 100 jaar mee bezig, afhankelijk van de korrelgrootte en de hoeveelheid vocht.
Per m2 grond, gras, strooi je 0,5 kg Olivijn zand uit. Dat is een dun laagje.
We moeten tot 2020 20 miljoen ton CO2 extra vangen en vast leggen.
Enkele simpele voorbeelden die we meteen kunnen doen.
Er zijn 7000 voetbal velden in ons land. Als de gemeente en de voetbal clubs daar CO2 gaan vangen, leggen ze 0,017 miljoen ton CO2 vast. Het helpt een beetje, en brengt het onderwerp onder de aandacht. Een simpele manier voor de KNVB om wat aan duurzaam te doen.
De bermen van Rijkswaterstaat, alle snelwegen en dijken en kanalen, kan zo 0,65 miljoen ton CO2 vastleggen. Je snapt niet waarom @MelanieSvH van @min_IenM dat nog niet geregeld heeft, het kan in de bestaande werkzaam heden worden meegenomen, een No Regret maatregel. 0,65 miljoen ton CO2 is niet niks.
Een stuk Friesland van 30 bij 30 km, alle weilanden daar, 0,45 miljoen ton CO2 reductie. Alleen maar door daar in elk weiland een dun laagje Olivijn zand uit te strooien. Verder niets. Waarom doen we dat niet? En zo zijn er meer gebieden, waar we met de grond eigenaar samen, CO2 kunnen vangen. Handel! LTO, ZLTO.
Voor de kust van Zuid Holland ligt de zandmotor, een groot gebied met opgespoten zand. Dat zand gaat met de zeestroming mee naar het noorden, en komt op het strand.
Dus vullen we die zandmotor ook met Olivijn zand, en het spul komt op de Noordzee stranden en gaat CO2 vangen.
De Stelling van Amsterdam, een ring van oude verdedigingswallen, ze liggen te wachten op een laagje Olivijn
Olivijn zand is ook gewoon te koop, bijvoorbeeld bij Greensand
Zo kan ik me voorstellen dat een buurt vereniging een paar zakken van 1000 kg laat komen en iedereen in de buurt een kruiwagen komt ophalen, voor op de tuin. De buurt kan ook wat aan het klimaat probleem doen.
Waar kunnen we nog meer Olivijn zand uitstrooien?
Misschien uitstrooien op Sedum groendaken? Deze worden niet geploegd en het olivijn kan worden gerecupereerd indien deze plantenmatten ooit dienen te worden verwijderd. Of uitstrooien in woestijngebieden?
Ik zeg. doen!
Maar sedum daken zijn er niet zo veel. Voor een significate bijdrgaen van Olivijn aan de hoognodige CO2 reductie zou ik alle stranden en rivier oevers bestrooien. Ook staatsboshebeer heeft gebieden die heel geschikt zijn.