Nieuwe politieke, burgervriendelijke visie op het energieakkoord

Burgers die duurzame consumenten producten kopen, versnellen het energieakkoord

Burgers die duurzame consumenten producten kopen, versnellen het energieakkoord

Op 5 mei vieren we de vrijheid. Ook politici en burgers hebben in dit land de vrijheid te kiezen voor een betere en goedkopere manier om duurzaam te worden, dan bedrijven en NGO’s, voor ons en zonder ons, in het SER energieakkoord hebben afgesproken. Aantrekkelijke duurzame consumenten producten en marktwerking, vrije keus voor consumenten, is een betere manier om snel duurzaam te worden, dan het SER energieakkoord. Dat is eigenlijk een fossiele vlucht vooruit van VNO NCW.

Minder aardgas dwingt tot andere keuzes
Nu vast staat dat er veel minder aardgas gewonnen gaat worden in Groningen, vragen sommige politici zich af hoe het nu verder moet met het SER energieakkoord. NGO’s hielpen bedrijven aan 170 kartelafspraken, en burgers mogen dat betalen, want zij werden van tafel geweerd.
De politiek was te verdeeld, en liet zich de kaas van het brood eten.
En de doelen gaan toch niet gehaald worden, omdat die buitengesloten burgermaatschappij toch een belangrijke rol schijnt te spelen, maar alleen als burgers er zelf ook voordeel van hebben.

Burgervriendelijke bijstelling, door burgers
Nu is er een bijstelling van het energieakkoord nodig, en krijgt de politiek een tweede kans. Ik denk dat dat het beste gaat met een coalitie van Linkse en Progressieve partijen. GroenLinks, SP, CU, D66, evt PvdA
En dan deze keer niet de gebruikelijke lobbyisten laten bepalen wat er anders moet, zij hebben hun handen al vuil gemaakt aan het mislukte SER energieakkoord.
Deze tweede kans is voor de leden van de Linkse en Progressieve partijen, zij hebben de interesse, de kennis en de drang om de vooruit te sturen met duurzame energie.

Benut aantrekkelijke consumenten producten
Tot nu toe was verandering gericht op technieken, bedrijven moesten leren hoe ze windmolens, zonnepanelen en warmtepompen het beste kunnen toepassen. De bouw wilde tot nu toe niet leren hoe ze energie neutrale huizen bouwen. Enkele vooruitstrevende architecten en bouwers deden het al 30 jaar geleden, maar de mainstream bouwers negeerden die kennis, de afgelopen 30 jaar.

Geef burgers de vrijheid
Bedrijven hebben nu de kans gehad, ze zijn gepamperd met veel subsidie, en bakten er niets van, gezien de laatste plaats op duurzame EU ranglijsten
Daarom is het nu de beurt aan burgers en consumenten.
Laten we die verleiden met aantrekkelijke consumenten producten.
Daarmee creëren we een markt voor de goede bedrijven, laat de markt werken, om duurzame doelen te realiseren, bedrijven die vol zitten met subsidie, lukt het niet, is gebleken.

Enkele voorbeelden van aantrekkelijke consumenten producten:

 • Zonnepanelen met gegarandeerd voordeel. de Overheid garandeert dat de kopers van zonnepanelen, de komende 30 jaar het directe voordeel houdt van de goedkope stroom van zijn eigen zonnepanelen, waar ze ook staan in Nederland. Als het gewone elektriciteitsnet er maar voldoende sterkt voor is.
 • Windmolens in stukjes verkopen aan consumenten, dit moet de standaard aanpak voor nieuwe windparken worden, ook die nu al in de procedure zitten. En ook bestaande windparken mogen bedrijven in stukjes verkopen aan huishoudens. Laat de markt voor stukjes windpark opbloeien. Natuurlijk mogen huishoudens en MKB bedrijven salderen, de komende 30 jaar.
 • Bedrijven die samen met hun omwonenden en medewerkers, een windpark bouwen, krijgen wat stimulering als ze ook een deel van een windpark kopen.
  Bijvoorbeeld als ze de ontwikkeling voor financieren, en een deel van het windpark als consumenten product op de markt verkopen. Een deel houden ze natuurlijk om hun eigen stroom op te wekken.
  Wie een stukje Offshore Windpark, koopt krijg korting op de energiebelasting, zodat offshore stukjes windpark goed kunnen concurreren met stukje windpark op het land. De overheid, is marktmeester in een politiek goed bestuurd land.
 • Energie neutraal wonen en werken, door vooral huizen simpel en sneller energie neutraal of energiearm te verbouwen. De energiesprong” werkt hier aan, de richtring is goed, maar het gaat veel te langzaam. Juist dit onderdeel, energie neutraal wonen, is urgent, omdat er minder aardgas komt. Alle geld die in de aankoop van aardgas gaat, kun je niet besteden aan isolatie.
  Het energie neutrale huis wordt de norm, verbouwen de meest gebezigde DHZ bezigheid. Hier krijgen consumenten subsidie voor.
 • Niet alles kan met consumentenproducten, de fossiele energiebedrijven, moeten vaker concurreren met goedkope stroom uit windmolens, vinden ze. Dus daalt de marktprijs voor vuile stroom. Laten we die lage prijs verrijken met een CO2 heffing. ook voor grootverbruikers.
 • We rijden wat af in dit land, door dat veel sneller dan nu elektrisch te gaan doen, besparen we op brandstofkosten. Een kilometer autorijden op fossiele brandstof kost ca 10 cent, en elektrisch maar 0,5 cent. Juist omdat we zoveel miljarden hebben geïnvesteerd in veel asfalt, kunnen we nu gaan profiteren van hier gebouwde elektrische auto’s, en bijna gratis gaan rijden.

Geld
Hierdoor krijgt de overheid wat minder inkomsten uit energie gerelateerde inkomsten. Alternatieven, zijn minder korting van de energiebelasting bij bedrijven, en het afschaffen van ineffectieve stimulering, dit is een jaarlijks reservoir van 10 miljard. Een ander een deel komt binnen via extra BTW en inkomstenbelasting, doordat meer mensen waarde gaan toevoegen, vooral in de bouw, verbouw van energie neutrale woningen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *