Fossiele subsidie, gratis klimaatkosten, schulden aan onze kinderen

fossiele subsidie door gratis klimaatschade door bijv kolencentrales

kolencentrales, fossiele stroom, dieselauto’s vakantievluchten, houtkachels ze richten allemaal klimaatschade aan, en gezondheidsschade. die de veroorzaker niet betaalt.

Pijnlijk nieuws komt niet altijd in de krant. Zo miste dagblad Trouw het nieuws dat er wereldwijd 4600 miljard EUR aan fossiele subsidie gegeven wordt. Een enorm bedrag, Nederland geeft waarschijnlijk 40 miljard fossiele subsidie weg. Per huishouden is dat 10.000 EUR.  Op de Trouw website staat wel een artikel, maar daarin mist de redactie de Nederlandse fossiele subsidie. West Europese landen geven ca 4% van BNP weg aan fossiele subsidie. Nederland waarschijnlijk wat meer, gezien onze enorme fossiele belangen, in aardgas en olie behandeling in Pernis en Europoort. Allemaal gratis klimaatschade, die wij het land onder de zeespiegelstijging op ons nemen voor anderen en ons zelf. Maar dat is een niet gereserveerde schuld aan onze kinderen en kleinkinderen.

Wie het hele IMF rapport leest, snapt dat NEDERLAND 25 tot 40 miljard fossiele subsidie weggeeft. Behalve gewoon geld als subsidie, is er ook niet geïnde belasting, belasting korting en geheel genegeerde kosten, schade die veroorzaakt wordt, maar die de veroorzaker niet vergoedt.

Een overzicht van de verschillende hoeveelheden fossiele subsidie

We geven aan duurzame energie ook subsidie, maar dat is nihil, 3 miljard EUR, vergeleken met fossiele subsidie, 25 tot 40 miljard EUR

 • 1 miljard subsidie aan windmolens
 • 1 miljard aan het stoken van Canadese bossen in onze kolencentrales
 • 1 miljard aan Nederlandse boeren die ook “iets met energie” doen

10 miljard van die 40 miljard fossiele subsidie gaat naar bedrijven voor hun fossiele energie rekening.
Dit is gemakkelijke, indirecte subsidie, aftrek posten van de belasting, niet geïnde belasting. VNO NCW heeft hier 63 regelingen voor bij elkaar gelobbyd.

 • Grote hap is hier korting op de energiebelasting, Een huishouden betaalt 15 cent per kWh, de NS maar 0,08 cent per kWh
  Alle bedrijven samen krijgen zo 4 miljard fossiele subsidie.
 • Ook vakantieganger krijgen fossiele subsidie, doordat er helemaal geen belasting zit op vliegtuig brandstof. Met een lange vliegvakantie veroorzaak je toch even veel CO2 uitstoot,als een heel jaar thuis aardgas stoken.
 • Dus ook ons voedsel dat van ver vers word ingevlogen, daar betalen consumenten geen belasting op.

De bulk van de rest van die 25 tot 40 miljard fossiele subsidie zit in de niet vergoede kosten.

 • Gezondheidesschade door fijnstof van kolencentrales, verkeer en vooral houtkachels in woonbuurten.
 • Medische kosten voor, vanuit warmere oorden oprukkende ziekten en parasieten.
 • En de kosten die we maken voor de zeespiegelstijging, ruimte voor de rivier, de hogere Afsluitdijk, de deltawerken, voortdurend ophogen van de stranden.
 • Polders waar we geen woningen meer bouwen, omdat ze te diep zijn.

Visie op de gevolgen van hoe onze kinderen fossiele subsidie gaan betalen

Nu al besluiten gemeenten dat sommige polders in Zuid Holland te diep zijn, om nog woningen te bouwen, het overstromings risico is te groot.
Zo zal steeds meer gebied in westelijk Nederland, beperkingen krijgen, totdat we uiteindelijk  Rotterdam en Amsterdam, als een soort Venetie zien verdrinken.
Ik denk dat we de veenweide gebieden bij Zaandam, Amsterdam Delft en het groene hart, als eerste zullen prijsgeven, daar maken we dan waterbouw teelt van.
We maken de Vinkeveense plassen steeds groter. Totdat Utrecht en Amsterdam gewoon in het water liggen. Nu heet het nog dat we water bergings gebieden reserveren, we herbouwen daar boerderijen op een terp. Die terpen liggen er nog in Groningen en Friesland.
Zo neemt de waarde van Nederland steeds verder af en krijgen we de kosten die NU gemaakt worden, geleidelijk echt voor de kiezen.
Daarom moeten we klimaatkosten op de begroting zetten, het zijn schulden aan onze kinderen en kleinkinderen.

De medische kosten zijn ook fossiele subsidie

Houtkachel stokers vergiftigen hun buren, en die krijgen daardoor hart en vaat ziekten, en sterven jaren eerder, een enkele houtkachel stoker in een woonbuurt,  veroorzaakt een schade bij zijn buren van ca 5 miljoen, doordat die buren eerder sterven, nog even afgezien van de medische kosten die ze voor hun sterven maken. De houtkachel stoker veroorzaakt schade die hij niet zelf betaalt, dus krijgt hij subsidie van zijn buren.
Over heel Nederland kost de fijnstof vergiftiging ca 14 miljard per jaar, 180.000 verloren gezonde levensjaren a 80.000 EUR, en dat is alleen nog maar de kosten van eerder stervende mensen. het long fonds heeft de medische kosten van fijnstof laten schatten, tussen de 4 en 40 miljard per jaar.

Helaas richten overheden en door hen betaalde instellingen zoals het RIVM, zich alleen op fijnstof van fossiele brandstof, omdat verkeersstromen wel bekend zijn, maar houtkachelstokers nog anoniem.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *