Windenergie gaat over mensen, niet over windmolens

met windenergie reduceert Nederland haar CO2 uitstoot

Nederland scoort hoog in CO2 uitstoot, per hoofd van de bevolking, IEA Energy Atlas

Politici negeren bij windenergie, de disruptieve kracht van “waarde voor burgers”, en #ps15 kiezers. Door burgers windmolens te verkopen, creëert de provincie waarde met windenergie. Voor een snelle reductie van CO2 uitstoot.
Volgens de cijfers van het Internationaal Energie Agentschap, heeft Nederland de hoogte CO2 uitstoot per hoofd van de bevolking. Om onze CO2 uitstoot te reduceren, moeten we windmolens bouwen, daarmee gaat CO2 reductie het goedkoopst en het snelst. Windmolens worden in serie gemaakt in fabrieken, net als zonnepanelen overigens. Die fabrieken concurreren en innoveren steeds maar door, waardoor windmolens nu de goedkoopste manier zijn om stroom op te wekken.
Dit zijn de feiten over windmolens, maar mensen moeten ze willen bouwen, daarom gaat windenergie over mensen.

Er is in deze #ps15 campagne voor de provinciale staten, hier en daar ophef over windmolens, moedige partijen roepen dan dat we er meer moeten bouwen, en ze hebben gelijk. Maar het is de verkeerde campagne.

De campagne, en straks de coalitieakkoorden moeten gaan over hoe de eigen inwoners, het meeste voordeel kunnen krijgen uit windmolens. De Haagse politiek besloot democratisch dat er in 2020 6000 MW aan windmolens gebouwd moet zijn, maar niet wie eigenaar mag worden, en wie ze gaat betalen. Daar zit ruimte, die #ps15 politici negeren. Zijn ze wel in mensen geïnteresseerd?

Kopers van een windpark hebben het meeste voordeel
Het is voordelig voor bedrijven om een windpark te kopen, ze krijgen er veel subsidie op.
Maar voor burgers is het nog voordeliger om een stukje windpark te kopen, ze hebben er nog meer voordeel van dan bedrijven of cooperaties, omdat de stroom uit windmolens op het land, nog maar 3 cent kost.
Dus een huishouden dat nu 7 cent betaalt voor een kWh, kan die ook zelf opwekken voor 3 cent. Naarmate de commerciële stroomprijs hoger wordt, neemt het voordeel elk jaar toe.
Coöperaties zijn mooie dingen, maar geen mensen. Coöperaties zijn bedrijven en ze gedragen zich commercieel, dus is hun stroom net zo duur als van een energiebedrijf, nu 7 cent en dat gaat steeds duurder worden.

Maak als politicus, die windparken behapbaar voor kiezers
Dus politieke partijen zoals GroenLinks, D66 en de Christen Unie, roepen wel in hun programma’s dat ze willen dat burgers moeten kunnen “participeren”. En daar noemen ze vaak de coöperatie voor.
Maar cooperaties zijn in dit land zeer kleine bedrijfjes, die elk voor zich, het wiel moeten uitvinden, omdat er geen goede regelingen zijn.
Vergelijk eens met de woningbouw, als elke aannemer het concept bank en hypotheek zou moeten uitvinden, zouden er nu allemaal in kuilen en plaggenhutten wonen.
Daarom moeten politici meehelpen om ook voor windenergie simpele regelingen voor burgers te maken, elk huishouden een eigen stukje windpark, zo maken ze die grote windparken behapbaar voor kiezers

Halverwege de S curve met windenergie
De energietransitie volgt een S curve. 30 jaar geleden waren windmolens volop in ontwikkeling, sommige cooperaties ontwikkelden hun eigen windmolen, uit idealisme.
Andere cooperaties kochten de eerste windmolens van windmolen bouwers, dat werden fabrikanten en de windmolen werden steeds groter en duurder. Maar ook werd hun stroom steeds goedkoper, nu dus 3 cent per kWh.
Dat kan zonder subsidie.

Maar bedrijven en cooperaties blijven subsidie vragen voor windmolens die dat niet nodig hebben, omdat ze een verouderd business model gebruiken. Dat komt omdat er nog geen consumenten product voor windenergie is. Zo kan de massa geen voordeel krijgen van windenergie. Dat moet veranderen.
Daarom moeten politici niet roepen dat er meer windmolens moeten komen, zoals GroenLinks, maar dat meer burgers er voordeel van moeten kunnen krijgen.
En dat provincies daarvoor een simpele regeling moeten opzetten. Want Haagse ambtenaren werken alleen voor fossiele belangen.
En het lijkt wel of Haagse Volksvertegenwoordigers zich ook alleen maar inzetten voor bedrijfsbelangen. In het SER energieakkoord zijn burgers ook expliciet uitgesloten van voordeel uit duurzame energie.

Het consumentenproduct Stukje Nieuwbouw Windpark
Provincie Volksvertegenwoordigers kunnen voor hun provincie een simpele regeling maken voor mensen, ipv windmolens. De windmolens hebben ze al gekregen van EZ.
Maar voor mensen kunnen ze nog wat betekenen. Niet zoals de PvdA. door tegen windmolens te zijn. Maar door hun kiezers te helpen zelf eigenaar te worden van een stukje windpark. Het is voor politici ook heel gemakkelijk en effectief, om te roepen dat inwoners eigenaar moeten kunnen worden.
Als ze daarvoor een simpel product maken, kunnen veel mensen dat kopen, en krijgen kopers van een stukje nieuwbouw windpark het voordeel van “eigenaar zijn” van een windpark, stroom tegen kostprijs, goedkoper kan niet.
Politici zien dan straks de disruptieve kracht van veel burgers die een stukje windpark kopen, en zo het draagvlak zichtbaar maken. Dan hebben politici een nieuwe markt gecreëerd, de consumenten markt voor windenergie, met de hoogste toegevoegde waarde, zonder subsidie. Windparken zijn dan al in de planfase uitverkocht, en de commerciële windpark cowboys ontwerpen de mooiste windparken, voor “de verkoop”. Tienduizenden huishoudens kopen dan een stukje windpark “van tekening”. Daarmee gaan politici beseffen dat ze doelen ook met burgers kunnen bereiken, als overheden de juiste regelingen opzetten. Als politici snappen dat ze hun inwoners dat stukje windpark moeten gunnen.

Zo krijgen tienduizenden voorstanders hun voordeel uit windenergie, helemaal ontzorgd, en horen politici de luidruchtige tegenstanders aan, maar die krijgen dan geen gelijk. Het maatschappelijk belang is dan voor meer windmolens in de regio.
Coöperatieskunnen dan een rol spelen door alle eigenaren te verenigen, en bijvoorbeeld de onderhoudscontracten voor de windmolens te beheren. Ze helpen hun leden zelf eigenaar te worden, ipv dat ze als mini energiebedrijfje concurreren met grote bedrijven.

Een windpark is een bewegende mix van gedeeld eigendom bij inwoners, en commerciële exploitatie
Omdat stroom uit een stukje windpark goedkoper is dan van een commercieel energiebedrijf verkoopt, is deze aanpak van massaal burger eigendom, goed te combineren met die van de huidige generatie windperk bouwers. Burger eigenaren en de commerciële windpark bouwers delen het voordeel. Win win.
De exploitant, of de coöperatie houdt een markt in stand van stukjes windpark.  Mensen die minder stroom gaan verbruiken, verkopen een stukje en mensen die elektrisch gaan rijden, of een warmtepomp gaan gebruiken, kopen een stukje bij.
De lokale overheden moeten hier de markt reguleren, door een simpele regeling voor huishoudens te maken.

Windenergie voor mensen laat een windpark er anders uitzien
Bijvoorbeeld in de gemeenten Borger Odoorn en Aan en Hunze, komt een windpark van 150 MW. Als alle huishoudens van deze gemeenten een stukje voor eigen gebruik zouden kopen, is daar 50 van de 150 MW voor nodig.
Dan krijgt zo’n windpark een heel andere betekenis voor de mensen die er wonen, en straks gaan kiezen. Ik zou de inwoners van Stadskanaal ook laten meedoen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *