Zonneweide vergeleken met windpark voor Drenthe

is onze zonneweide goedkoper dan ons windpark?

os onze zonneweide goedkoper dan ons windpark?

Nu de windpark plannen voor Drenthe bekend worden, komen lokale ondernemers met een concurrerend plan voor een zonneweide, 3 jaar te laat en ze zitten er nog een factor 2 naast ook. Typisch vvd.

Het is al besloten beleid, dat er windmolens  komen. In heel Nederland moet er voor 6000 MW zijn gebouwd. Dat was een besluit van de Tweede Kamer. En daarmee zijn we nog lang niet duurzaam. Alle provincies, bouwen een deel van die 6000 MW aan windmolens.
Ook Drenthe heeft de kans haar eigen burgers eigenaar te laten worden
van een eigen stukje windpark,
zodat iedereen zijn eigen stroom kan opwekken voor 3 cent de kostprijs.
Daarom hebben burgers met een eigen stukje windpark geen subsidie nodig.

 

 

Nu de vergelijking windpark — zonneweide.

Windmolens zijn het goedkoopst, een factor 2 goedkoper dan een zonneweide:
Die 50 stuks van 3 MW, kosten ca 200 miljoen, voor een windpark van 150 MW draaiend opgeleverd
Ze wekken per jaar 320 miljoen kWh op, ruwe schatting

Op een zonneweide van 250 ha passen 750.000 zonnepanelen van bijv 250 Wp, samen een opwek vermogen van 187 MWp. De omvang klopt dus, maar zo veel zonnepanelen zijn wel duurder, dan de windmolens en ook de grond er onder is niet gratis.
Er zijn wel goedkopere zonnepanelen, maar daarvoor heb je 1,5 tot 2 keer zo veel oppervlak nodig dus ook meer grond kosten.
Die 250.000 zonnepanelen, stroom leverend opgeleverd, kosten ca 300 miljoen
Die 250 ha grond kost 10 miljoen.
Exclusief bewaking, hekken en de bomen er om heen.

Helaas levert deze zonneweide elk jaar ca de helft van wat het windpark opwekt.

Een windpark van 150 MW wekt  ca 320 miljoen kWh per jaar op
Een zonnepark van 180 MW wekt ca 150 miljoen kWh per jaar op

De vraag die de gemeenten en provincie Drenthe haar inwoners zou moeten stellen,
is:

Wil je voor je huishouden, in de volgende ronde:

 • Zelf een stukje windpark kopen van 2400 EUR, of
 • Zelf een stukje zonneweide kopen van 5000 EUR, of
 • Zelf niets kopen, maar de komende 20 jaar 10.000 EUR voor je stroom betalen?
 • Of zelf nu meteen een stukje windpark in de lopende plannen kopen voor 2400 EUR? (stroomprijs 3 cent per kWh)
 • Of een stukje zonneweide kopen van 5000 EUR
  (stroomprijs 1 tot 2 cent per kWh?)
Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

12 Reacties op Zonneweide vergeleken met windpark voor Drenthe

 1. Tjipke Paas zegt:

  Helemaal oneens.

  Geheel professioneel laten doorrekenen, komen op eur 1,26 per WP incl pacht grond en exclusief subsidie!!

  Bruto investering ongeveer 190 miljoen

  • Henk Daalder zegt:

   Hoeveel bedraagt de pacht van de grond?

   En ben je het ook oneens met de constatering dat een zonneweide van 250 ha maar de helft van de kWh oplevert dan een windpark van 150 MW?

 2. bezorgde inwoner veenkolonien zegt:

  Wat vergeten wordt mee te rekenen: planschade, schadevergoeding omwonenden, economische kosten van leegloop en krimp in de regio. losse vinger schatting voor 10.000 omwonenden a 5000 euro per woning is 50 miljoen aan schade? dit is geheel niet meegenomen in jullie mooie rekensom. En dan spreek ik nog niet eens over de extra kosten voor gezondheidsklachten, die zeker te verwachten zullen zijn bij 10 tot 20% van de omwonenden.
  Ja zonne energie is wellicht duurder (hoewel een normaal mens die berekening eigenlijk niet kan maken) maar stukken minder belastend voor de omgeving. En waar gaat het nou eigenlijk om? Duurzame energie of centen? Ik vind het als inwoner van de regio niet heel erg om wat extra te betalen voor zonne energie, te meer omdat ik zelf ook zonne panelen heb liggen. Maar ik lig wel wakker straks van die buiten proportie grote windturbines. En verhuizen kan ik ook niet meer want niemand wil mijn huis nog kopen met turbines op 700 meter. Ik vraag me ook af of deze reactie wel geplaatst wordt, want dit willen we natuurlijk allemaal niet horen!

  • Henk Daalder zegt:

   Er is waarschijnlijk geen planschade omdat de windmolens ver genoeg van de huizen vandaan gebouwd worden.
   Maar uiteindelijk gaat de rechter er over.
   Een windmolen op 700 m afstand is visueel kleiner dan de straatlantaarns in de buurt van je huis, dus zijn die windmolen geen vergroting van de horizon vervuiling, als dat al reden voor planschade zou zijn.
   Qua geluid gaan de windmolens aan de norm voldoen

   De anti windmolens propaganda kun je wel aanspreken voor de onlust gevoelens die zij hebben opgeroepen en nog oproepen.
   Het is hun anti propaganda en de leugens in die propaganda, waarmee de woningprijs evt naar beneden is gepraat.
   Maar de echt gerealiseerde prijs hangt van vele factoren af, en de propaganda heeft natuurlijk veel meer invloed dan de windmolens zelf.

   Van windmolens wordt je niet ziek, dat bewijzen de honderden boeren gezinnen die al jaren naast hun windmolen leven, gezond.
   Ook bij gezondheidsklachten zijn het de anti propaganda makers die mensen ziek maken.

   De raadsleden kunnen hier wel een rl in spelen, door zich vanaf nu in te zetten voor eigendom bij inwoners. Net als boeren die naast hun EIGEN windmolen wonen, en gezond.
   Zo moeten de inwoners van dit gebied ook de kans krijgen een stukje windpark te kopen, voor eigen gebruik.
   Dat levert hen voordeel op, en ze hebben minder last van de anti windmolen propaganda.
   De tegenstanders onderhandelen over “compensatie” maar dat is voor maar een paar mensen. En die compensatie zal hen altijd herinneren aan iets negatiefs. Dus de NWEA gedragscode is het domste wat ze ooit bedacht hebben, ze doen er iets mee, waardoor omwonenden 20 jaar lang elk jaar iets negatiefs ervaren, ook al zijn ze allang gewend aan de windmolens, van anderen.

   Inwoners die zelf eigenaar zijn, van een stukje windpark, wennen veel sneller aan de windmolens.

 3. bezorgde inwoner veenkolonien zegt:

  Allereerst dank voor het plaatsen! De vergelijking van een windturbine van 200 meter hoog met een straatlantaarn is volledig misplaatst. Het gaat ook niet over het uitzicht of de horizon. Windturbines geven laagfrequent geluid af. Ongeveer 10 a 20% van alle mensen is daar gevoelig voor. Dat eigenaren van windturbines of grond waar zij op staan niet klagen is logisch. Zij hebben in veel gevallen contracten getekend waar in staat dat zij dat niet mogen, tegen zware boetes. Heb ik zelf mogen zien van enkele eigenaren. De norm is vastgesteld over jaargemiddelden en volstrekt ontoereikend om omwonenden te beschermen tegen structureel geluidsoverlast. Bovendien worden er geen metingen ter controle gedaan, maar wordt er gerekend met de geluidswaarden die in de technische omschrijvingen van de turbines staan. Zo lust ik er nog wel 10. Ik was in de eerste instantie voorstander, ben voor groene energie. Maar ik wilde er meer van weten en heb me georiënteerd. Van initiatiefnemers en overheid heb ik op geen enkele wijze een signaal gekregen dat zij overlast van windturbines erkennen en er straks ook oplossingen voor zullen bieden. Niks er van, er vol tegen in, alle negatieve gevolgen zijn onzin. U verkondigt ook deze boodschap. Ik heb er geen enkel vertrouwen in dat als die dingen er straks staan, mijn klachten serieus genomen zullen worden en eventueel opgelost. Een toezegging voor compensatie? ik vind het spiegeltjes en kraaltjes. Het gaat me niet om geld. Het gaat om mijn gezondheid en economisch welbevinden. Door alle tegenargumenten voor windenergie af te doen als propaganda getuigd van weinig respect voor bezorgde omwonenden.

  • Henk Daalder zegt:

   Je wordt niet ziek van windmolen geluid, dat bewijzen mensen die echt dicht bij een windmolen wonen, en gezond blijven. Honderden boerengezinnen in Nederland.
   vergelijkbaar LF geluid komt ook van verkeer
   en vliegtuigen. 4 miljoen mensen leven in meer verkeersgeluid dan van windmolens.
   Toch kennen we geen LF geluidsziekte, ondanks dat er 4 miljoen mensen aan worden blootgesteld, dagelijks.
   Denk bijvoorbeeld aan auto’s die met hun banden over straatklinkers rijden. Auto’s die onder een viaduct door gaan, en daarbij een LF schokgolf veroorzaken.

   Waar mensen wel gevoelig voor zijn is de anti windmolens propaganda. De tegenstanders praten mensen onlust gevoelens aan, en bij sommigen komt dat zo aan dat ze ziek kunnen worden, van de anti windmolens propaganda.

 4. bezorgde inwoner veenkolonien zegt:

  Trouwens, ik ben 1 van de ‘gelukkigen’ de windturbines worden op 700 meter verwacht. Er zijn mensen in de veenkoloniën die ze op 400 meter krijgen. Aan de voorkant EN aan de achterkant van hun huis. Daar kan geen straatlantaarn tegen op!

 5. kooijman zegt:

  Het is de tol die we moeten betalen voor onze niet te stuiten opgedrongen consumptiedrift.

  • Henk Daalder zegt:

   Nou, Kooijman, er is genoeg energie te winnen uit wind en zon.
   Daarvoor hoeven we het niet te laten

   Het probleem is dat de verschillende overheden alle samenspannen om burgers uit te melken, ten gunste van banken en bedrijven.
   Een huishouden dat een kavel KOOP-windpark koopt voor bijv 1500 EUR, wekt daarmee ca 4000 kWh per jaar op. Die stroom zouden ze hebben voor de kostprijs, 3 a 4 cent per kWh, 20 jaar vaste prijs.
   Zo’n huishouden hoeft dan geen 4000 kWh commerciele stroom te kopen, van 20 cent per kWh.
   Simpel gerekend heeft dat huishouden met een eigen kavel KOOP-windpark, dan een voordeel 640 EUR per jaar. Voor een aankoop van 1500 EUR.
   Waarom hebben de gemeenten dat niet voor hun inwoners geregeld?

 6. Herman zegt:

  Dag mensen,
  Ik lees net de discussie hierboven.
  Heer Daalder en mede-kolonist, energie uit de zon rendeert beter dan energie uit wind.
  Berekeningen geven aan dat de zon circa 5 keer de nu benodigde wereldbehoefte aan energie afgeeft.
  Daarnaast gaan de ontwikkelingen op het gebied van fotovoltaïsche energieomzetting zo snel dat verwacht mag worden dat binnen een aantal jaar minimaal 33% meer rendement uit eenzelfde paneeloppervlak gehaald kan worden

  Zaak is dat het beleid op windenergie reeds geruime tijd vastligt. De multinationale energie-industrie heeft hier mede uit eigenbelang hard voor gelobbyd. Daar waar de eigendom op zonne-energie-opwekking zeer versnipperd is, veelal particulier en onder durfkapitaal, is wind-energieopwekking in de greep van de “oude” energieproducenten. En daar, heer Daalder, wringt hem de schoen. We zijn het onze kinderen verplicht om onze wereld zo snel als mogelijk duurzaam te maken. Dit dient echter wel op de meest rendabele en minst storende manier plaats te vinden. In bebouwd gebied geeft een zonnepark visueel en auditief de minste overlast. De windreuzen van de laatste generatie zijn zo groot dat ze ook op een afstand van 700 meter als storend worden ervaren.
  Ervan uitgaande dat het beleid op windenergie niet meer gewijzigd kan worden stel ik voor alle windparken in afgelegen gebieden zoals de Eemshaven of de Maasvlakte en op zee te bouwen. Laten we dan met zijn allen inschikkelijk zijn en accepteren dat we op het land af en toe tegen zwart glasland aankijken.

  • Henk Daalder zegt:

   Beste Herman,
   Windmolens zijn in Drenthe echt kosteneffectiever dan zonnepanelen.
   Kijk bijvoorbeeld eens naar de SDE subsidie per kWh van dit moment, 2018
   – wind 6,4 cent per kWh, bij 7,5 m/sec windsnelheid op 100 m hoogte
   – zon 10,7 cent per kWh

   Zie deze bron bij RVO: https://www.rvo.nl/file/brochure-sde-voorjaar-2018

   Jij haalt er als tegenstander van windmolens in Drenthe, allerlei zaken bij, die voor jouw wellicht belangrijk zijn, maar geen goede basis zijn voor een vergelijking.
   Jij kijkt vooral naar bezwaren van veelal misleide mensen.
   Ik kijk hierboven puur naar de subsidie bedragen.

   Maar eigenlijk is subsidie overbodig. De rijksoverheid geeft het alleen omdat ze niet wil dat huishoudens hun eigen stroom duurzaam gaan opwekken.
   Kijk naar het directe voordeel dat windmolens en zonneweides, mensen opleveren
   Dat voordeel voor elk huishouden is het grootst als ze een eigen kavel KOOP-windpark kopen, geen rendement, maar zelf opgewekte stroom voor de laagste kosten, de kostprijs.
   Om voldoende stroom op te wekken heeft een stad of dorp veel minder ruimte nodig met windmolens dan met zonnepanelen.

   Mijn voorstel is dan ook altijd, om beide vormen van duurzaam in kavels te koop aan te bieden, voor eigen gebruik, niet om financieel rendement.
   In aankoop bedrag is een kavel windpark dan nog steeds ongeveer de helft van een kavel zonneweide.
   Maar per kWh weet ik dat niet voor stroom uit een zonneweide, het zou best goedkoper kunnen zijn, of niet.

   Windmolens gaan ook 20 jaar mee, en 40 jaar als je dat type besteld bij de fabrikant.
   Omdat 40 jaar een lange tijd is om heel veel vrije ruimte in een regio vast te leggen met zonnepanelen, lijkt me dat niet slim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *