Windenergie en het energieakkoord hebben een consumenten product nodig

Burgers die zelf hun stroom opwekken, met een eigen stukje windpark, hebben de laagste kosten en de meeste trots, zoals bij Dorpsmolens

Voor draagvlak voor windenergie, moeten we er een consumentenproduct van maken, zodat velen een positieve relatie met nieuwe windmolens in de buurt kunnen krijgen. Windenergie in Nederland begon 30 jaar geleden met idealistische windmolen cooperaties. Er zijn nu echter meer windmolens dan idealisten, dus moeten we ze aanbieden als simpel product waar velen een positieve relatie mee hebben, Het “Stukje Nieuwbouw Windpark”.

Windenergie kan ook best een consumenten product worden, omdat er geen subsidie meer nodig is.  De kostprijs van stroom uit zo’n windpark is ca 3 cent per kWh. En consumenten betalen 7 cent bij het energiebedrijf. Dus, biedt consumenten een stukje windpark aan. Wie dat koopt, wekt daarmee zijn eigen stroom op, en is 20 jaar lang goedkoper uit dan welk commercieel energiebedrijf dan ook. Die lage prijs is een goede motivator om vele huishoudens over de streep te trekken. En eigenaar zijn, geeft ook andere waardevolle effecten, eigenaren zijn trots op hun windpark.  Dat is nodig voor de snelle groei van duurzaam, nu en na 2020.
Als huishoudens een eigen stukje windpark kopen, voor eigen gebruik, is er ook geen subsidie meer nodig. Die voordelen samen geven burgers die meedoen, ca 500 miljoen per jaar voordeel, uit windenergie, zonder subsidie.

Zo’n consumenten product voor windenergie, moet wel concreet zijn.  Dat kan met een stukje nieuwbouw windpark.  Zoals mensen een nieuwbouw huis van tekening kopen, op een plek die nog gewoon weiland is, zo kunnen ze ook een kavel kopen van een windpark plan. Voor koopwoningen zijn simpele standaard regelingen, zoals de hypotheek en woon verzekering. Die is er voor nieuwbouw windparken nog niet, en de Rijksoverheid wil dat ook niet, maar provincies kunnen hier het voortouw nemen, zodat hun gemeentes niet allemaal het zelfde wiel hoeven uit te vinden.

Laat burgers positief kiezen.
Het product stukje nieuwbouw windpark, wordt concreter, als mensen in een nog vroeger stadium al kunnen intekenen. Als de locatie nog niet is besloten door de gemeente raad, zoals in Wijchen nu een keuze proces loopt.
Helaas heeft de gemeente Wijchen de tegenstanders van windmolens ingehuurd om de inwoners nadeel en compensatie wensen aan te praten. Zo zoekt een werkgroep van tegenstanders windmolens naar de windpark locaties die hen het minste stoort. Uiteindelijk kiest de gemeenteraad een locatie, als de tegenstanders ook echt niet anders konden dan geschikte locaties voor andermans windmolens vinden.

Het keuze proces verloopt veel positiever, als alle locaties die een beetje geschikt zijn, open gesteld worden voor inschrijvingen van huishoudens die een stukje windpark willen kopen.
Burgers krijgen dan een voorlopig aanbod, bijvoorbeeld:
een stukje windpark  van 2 kWh,
waarmee per jaar 4000 kWh opgewekt kan worden,
kost 2400 EUR

Huishoudens kunnen dan intekenen voor een stukje en geven daarbij aan welke locatie hun voorkeur heeft en hoe groot het stukje moet worden.
De windpark locaties die de meeste voorinschrijvingen trekken, worden dan door de gemeenteraad aangewezen, en iedereen die heeft meegedaan aan de voorinschrijving, krijgt een aanbod voor stukje, een kavel van die locaties.

Iedere deelnemer heeft dan al een positieve relatie met die locaties.
En deze mensen hebben een serieuze afweging gemaakt of ze het geld er voor over hebben, om de komende 20 jaar goedkoper uit te zijn.
En of ze de inwoners die in de buurt van die locaties wonen, de aanblik van windmolens voor en van de gemeenschap willen aandoen.
De deelnemers maken zelfstandig een keuze, voor een eigen stukje windpark. Daardoor zijn ze voldoende geïnformeerd, om te weten dat die inwoners vlakbij de windparken geen overlast zullen hebben van geluid of slagschaduw. Hooguit zal het daar drukker worden met fietsers van eigenaren die naar hun windpark komen kijken.

Drievoudige waarde creatie
Met een consumenten product voor windenergie kunnen provincie en gemeente, en hun inwoners op minstens 3 manieren waarde creëren.

 1. De inwoners die een eigen stukje windpark kopen, zijn goedkoper uit.
 2. Deze windpark eigenaren zijn trots op hun gezamenlijk bezit.
 3. Als kiezende consumenten hebben zij de regie over waar de windmolens in hun landschap komen.
 4. Als eigenaar hebben ze samen de regie over de exploitatie.
 5. Slimme windpark bouwers delen waarde van de wind met inwoners, wat ander de bank had gekregen, houden ze nu zelf, samen.
 6. Door in de planfase te sparen voor hun stukje windpark, zien ze aan het spaarbedrag dat het moment van bouw en oplevering naderbij komt.

Rol van provincie
De provincie kan het vormen van draagvlak flink bevorderen, door een standaard aanpak en overeenkomst uit te werken. Inclusief een overeenkomst met de belasting dienst, zodat iedere eigenaar straks simpel zijn belasting aangifte kan invullen.
Net zoals huiseigenaren een simpele regeling hebben voor de hypotheek en de verzekering

Rol van gemeente
De gemeente krijgt nu vooral windpark bouwers op bezoek die een windpark voor hun eigen winst willen bouwen, waar de inwoners alleen mogen toekijken hoe anderen verdienen en subsidie krijgen.
Maar ze kan ook kiezen voor het verdelen van een windpark plan in een koop en huur gedeelte zoals ze dat ook doen bij windparken.
Het huurgedeelte gaat de windpark bouwer voor zichzelf exploiteren, en de belasting aftrek voor rijke mensen, dubbel subsidie.
Het koop deel van het windpark, wordt in kavels aan alle huishoudens aangeboden, als consumenten product Stukje Nieuwbouw Windpark.
Deze aanpak is goed te combineren met de huidige aanpak. Als het koop deel niet helemaal is uitverkocht, kan de gemeente het zelf kopen, om de stukjes aan haar minima ter beschikking te stellen, de gemeente is dan goedkoper uit dan die huishoudens geld te geven voor commerciële stroom.
Of de gemeente accepteert dat de windpark bouwer het onverkochte deel, voor de eigen winst exploiteert.
Slimme windpark bouwers verkopen het hele windpark aan consumenten, zo creëren ze de meeste waarde, voor zichzelf als hun klanten, omdat consumenten de duurste stroom kopen van het energiebedrijf en het goedkoopste kapitaal hebben, hun spaargeld.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Windenergie en het energieakkoord hebben een consumenten product nodig

 1. Pingback: Waarom negeren Volksvertegenwoordigers dat subsidie voor windenergie op het land niet meer nodig is? | Iedereen een stukje windpark

 2. bert nijhof zegt:

  je vertelt een mooi lulverhaal ik heb zon klereding op 160 meter van mijn huis staan mijn woning is onverkoopbaar gemaakt ben al meer dan 10 jaar met de gemeente bezig ik heb nog nooit zoveel achterbakse lui meegemaakt als in die windmolenzooi het is gewoon subsidie schrapen en zakken vullen over de rug van andere mensen ze moeten de misschien zon klereding in je achtertuin zetten kom je er misschien achter wat voor ellende het is wij moeten in een geïsoleerd hok in de schuur slapen tegen de herrie en jullie je maar verschuilen achter bij elkaar geraapte getallen over decibels ze moeten je zon ding op je kop dekken is er in ieder geval weer een probleem minder verneuk de massa dan rammelt de kassa misschien een goeie slogun voor al die hufters

  • Henk Daalder zegt:

   Hoe is het mogelijk dat een windmolen op 160 m van je huis gebouwd wordt?
   De geluidsnorm schrijft afstanden van 400 m en groter voor.
   Waarom heeft de gemeente Kollumerland, of zijn voorgangers, dit geaccepteerd?
   Er staat nog een huis in de buurt, en het bedrijf waar de windmolen bij hoort, slapen die mensen wel goed?

   Kun je deze situatie schetsen?

 3. Henk Daalder zegt:

  Waarom zou de eigenaar van de windmolen, deze mensen geen knop geven om de windmolen wat langzamer te zetten?
  Hij staat duidelijk te dichtbij hun woning.
  Ook de gemeente had dit niet zo maar moeten laten passeren, en hebben een zorgplicht voor de mensen die nu door hun beslissing een vergunning te geven, in geluidsoverlast zitten.

 4. rj linssen zegt:

  Hoi allemaal wel leuk en aardig, maar nu willen ze er een plaatsen van 200 meter hoog, op 362 meter van mijn huis. Wil je er ook een? Kun je mij de consequenties ervan meedelen. want ik ben er een leek in.
  Groetjes,
  Rene

  • Henk Daalder zegt:

   Er zijn eigenlijk geen consequenties.
   Afhankelijk van drukke verkeerswegen in de buurt, zul je die windmolen af en toe kunnen horen.
   Meestal zal verkeer dat geluid overstemmen.

   Als je toestaat dat tegenstanders langdurig op je in praten ga je een hekel aan windmolens krijgen.
   Maar als je hun praatjes negeert, en zelf informatie opzoekt, en vragen stelt, zoals nu (heel goed)
   zul je af en toe wat geluid horen, zoals je ook van de buren af en toe wat geluid hoort.
   Dat geluid moet gemiddeld over een heel jaar onder de 47 dB blijven, en snachts onder de 37 dB.
   Als je een smart phone hebt, kun je er een dB meter app op zetten, zoals bijv Decibel meter (iphone) of Geluidsmeter (Android)
   Daarmee kun je buiten meten hoeveel dB hert geluid is.
   Meestal hoor je auto’s in de verte, of dichtbij, afhankelijk war je woont.

   Je kunt ook bet een keer naar een windmolen gaan luisteren, en op die 360 m afstand met je telefoon meten hoeveel geluid dat nog is.

   Het geluid is wel afhankelijk van de windsterkte.
   Hier vind je windmolens bij jouw in de buurt. http://www.windstats.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *