Volksvertegenwoordigers negeren dat subsidie voor windenergie op het land niet meer nodig is

 

Volksvertegenwoordigers blijven weg bij controle op noodzaak voro sde subsidei

Op een zondag middag fiets je langs het windpark, waar je een stukje van bezit en zelf stroom opwekt

Volksvertegenwoordigers die de regering zouden moeten controleren, houden zich doof voor het feit dat SDE voor windparken op het land overbodig is. Huishoudens zijn goedkoper uit, als zij een stukje nieuwbouw windpark voor eigen gebruik kopen, zonder subsidie. Maar waar zijn de windpark bouwers die hun klanten dat voordeel gunnen?
Waar zijn de raadsleden die roepen dat hun inwoners de kans moeten krijgen een stukje windpark te kopen, dat zou hen draagvlak opleveren, ipv schreeuwende tegenstanders.
Waar zijn de #PS15 campagne acties om standaard regelingen per provincie te maken, om burgers gemakkelijk eigenaar te maken van windparken?

Stroom uit windparken op het land heeft een kostprijs van 2 a 3 cent. Volgens de model berekening van EZ zelf.
Daar komen de financieringskosten nog bij. Bedrijven lenen geld bij de bank, en die rente en hun winst wordt met de SDE subsidie vergoed. Daar zit de fout.
Maar als stroomverbruikers zelf een  stukje windpark kopen, als consumenten product, voor eigen gebruik, dan hebben ze de laagste financieringskosten, lager dan bedrijven kunnen krijgen. Of consumenten kunnen lenen van de bank
Dat is omdat spaargeld altijd minder rente oplevert dan bedrijven en banken willen hebben voor hun kapitaal.
En, omdat windmolens automatisch werken, hoeft er geen machinist betaald te worden. Ook is er geen bedrijfsrisico, als eigenaren stroom opwekken voor eigen gebruik, met een eigen stukje windpark. Het in eigendom hebben van een windpark vergt weinig ondernemerschap. Dus zou de beloning voor ondernemers ook laag moeten zijn, maar integendeel, ze krijgen er zelfs subsidie voor.

Dus die SDE voor windenergie op het land is niet nodig.
Op mijn tocht langs controlerende politici stuitte ik echter op onbegrip en desinteresse.
Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks wil er niet over praten. Deze aanpak van burger eigendom noemt ze “mijn manier”, die zij van GroenLinks niet kiezen” zei ze op twitter. GroenLinks blijft kennelijk liever met investeerders in gesprek, dan met kiezers.
Kamerlid Jan Vos van de PvdA wil er niet eens over in discussie, volgens zijn medewerker. Want(?) collega PvdA kamerlid Albert de Vries strijdt aan de zijde van de tegenstanders tegen duurzame energie. Ook al wil 80% van de PvdA kiezers meer windenergie.
De meest actieve Volksvertegenwoordiger voor windenergie, Stientje van Veldhoven, wil de emails niet eens beantwoorden, ook al heeft ze toegezegd er naar te kijken.
Gisteren sprak ik minister Dijselbloem van Financiën, die was duidelijk niet geïnteresseerd in het voorkomen van verspilling van subsidie. Europa is natuurlijk ook veel belangrijker dan een paar miljard die banken en bedrijven gratis van burgers mogen stelen.

Wat zou de reden zijn dat overbodige subsidie in stand wordt gehouden?
Volksvertegenwoordigers hoeven alleen maar te zeggen dat burgers eigenaar moeten kunnen worden, net zoals ze dat doen bij nieuwbouw woonwijken. De helft van ons woont nu trots in een eigen huis. Dus eigendom en markt is een efficiënte vorm van organiseren. Ook de markt voor stukjes nieuwbouw windpark, voor huishoudens en MKB bedrijven, zou een efficiënte aanpak zijn om burgers de vrije keus te geven.
Zo kunnen we ook trots eigen windpark bezit realiseren, met bijbehorende lage kosten.

EZ pocht er toch altijd over dat de SDE de goedkoopste stimulering is, daarom sleutelen ze er elk jaar weer aan, zeggen ze. Volksvertegenwoordigers houden hun mond als ze een liegende minister horen.
Hier is een voorbeeld van duidelijk compleet overbodige subsidie, en niemand die er wel over gaat, wil er iets aan doen, hoe zou dat kunnen?

In dit licht is het recente nieuws relevant dat de Europese windenergie lobby organisatie, EWEA is overgenomen door fossiele belangen. daar werden vorig jaar de windenergielobbyisten ontslagen.
Nu zijn recent ook in ons land de lobbyisten voor wind op land en offshore wind ontslagen of vertrokken. En dat zonder dat ze hun opvolgers hoeven in te werken. Vooral dat laatste vind ik een signaal dat er iets aan de hand is, want niet goed voor de samenleving hoeft te zijn.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *