Is de buren vergiftigen met jouw houtkachel, een onrechtmatige daad art 6.162 BW?

Ca 1 miljoen houtkachel stokers in woonbuurten vergiftigen hun eigen gezin en hun buren met de houtrook, ook als ze “goed”  stoken. De rook is gewoon giftig, daarom gebruikt iedereen een schoorsteen. Maar in een woonbuurt leven de buren vlakbij, zij worden ziek van de rook, en sterven eerder. Is hout stoken in woonbuurten een onrechtmatige daad volgens art 6.162 van het Burgerlijk Wetboek?

De wet stelt 5 criteria waar een zaak aan moet voldoen:

 1. Onrechtmatigheid
 2. Toerekenbaarheid
 3. Schade
 4. Causaliteit
 5. Relativiteit

Is het vergiftigen van de buren met houtkachel rook een onrechtmatige daad?

1. Onrechtmatigheid
Mensen mogen de lichamelijke integriteit van anderen niet aantasten, en we hebben in dit land het recht op ongestoord genot van ons eigendom.
Een beetje houtkachel stoker zet de straat in de rook, die is weliswaar verdund, maar de concentratie fijnstof is hoger dan de norm, elke stookdag is een overschrijdingsdag.  In een stookseizoen, overschrijdt de lucht rondom een houtkachelstokers huis, de norm dagelijks, en in de loop van het jaar ook het aantal overschrijdingsdagen.
Op zich zal dat irrelevant zijn, maar de norm si bedoeld om de gezondheid van mensen te beschermen. En de rook is giftig, dus ze schendt de lichamelijke integriteit van de buren. Hun huis wordt helemaal omgeven door de rook van de buren, ze kunnen geen kant op, en ook niet ventileren.
Er is ook geen onschadelijk ondergrens aan de concentratie fijn stof, het is net als bij asbest, elke dosis is schadelijk.

Houtrook stinkt ook, dus in de tuin werken is niet gezond, daarmee en met het bovenstaande heeft iemand niet het genot van zijn eigendom.

2. Toerekenbaarheid
De geur van houtrook, kan eigenlijk alleen van een houtkachel komen. In de meeste gemeenten is open vuur, buiten, verboden. Een probleem hier is wel dat er vaak meerdere houtkachel stokers zijn, dus is het niet altijd duidelijk wiens rook je ruikt, op een bepaalde dag. Wel dat het van een houtkachel of open haard afkomstig is. Daarom is het het beste om houtkachels en open haarden  met hout stoken, in het algemeen te verbieden. Ze mogen natuurlijk wel met aardgas gestookt worden, dat geeft geen schadelijke rook.
Wel is het zo dat houtrook verdunt, afhankelijk van de turbulentie in de wind, en alleen als er wind is. Op tijden dat er geen of weinig wind is, blijft de rook  hangen in de buurt van de woning van de houtkachel stoker, en kun je zo met je neus vaststellen waar er gestookt wordt. Dus ja, houtrook is toerekenbaar aan specifieke personen, de actieve houtkachel stokers in de buurt.
Houtkachels verder weg, dragen ook bij, maar verdund, tenzij een wijk heel veel kachels tegelijk stookt.

3. Schade
Heb je schade als je naast een houtkachel stoker woont? Ja, de rook is giftig, er is geen veilige ondergrens. Daarom is het zeker dat je gezondheidsschade oploopt van de rook van de houtkachel van de buurman. De schade uit zich in ziektes die mensen eerder krijgen dan gemiddeld, bijvoorbeeld op zestigjarige leeftijd een beroerte die anderen pas gemiddeld op hun tachtigste krijgen. De schade is dat mensen dergelijke hart en vaat ziekten jaren eerder krijgen dan mensen die in schone lucht wonen. Het RIVM schat dat zo door fijnstof jaarlijks 180.000 DALY verloren gaan in ons land. DALY is een eenheid voor verlies van gezonde levensjaren. Fijnstof komt van verkeer en houtkachels, en op sommige plaatsen ook van industrie en de scheepvaart. Maar de blootstelling van mensen, dus hun schade, is het grootst vlakbij de bron, naast houtkachel stokers, en vlakbij drukke verkeerswegen. Wrang is dat overheden wel kaartjes bijhouden met de berekende fijnstof concentratie van verkeer, maar de puntbronnen van houtkachels in woonbuurten negeren. Inmiddels is de hoeveelheid fijnstof in de lucht van woonbuurten meer afkomstig van houtkachels dan van verkeer.
Dus ja, buren van houtkachel stokers hebben schade, ze worden jaren eerder ziek, al verschilt dat per persoon, afhankelijk van de individuele blootstelling.

4. Causaliteit
Is er een causaal verband tussen de rook van de stoker en de gevolgen bij de buren? Ja, zie de aspecten schade en toerekenbaarheid hier boven. De stoker stookt zijn houtkachel, die gaat de schoorsteen uit en blijft  in de buurt hangen,  wat weg waait wordt weer aangevuld. De rook van de houtkachelstoker komt bij de buren, die ruiken dat ook, en ondergaande schadelijke gevolgen. Hart en vaat ziekte lijkt een cumulatieve ziekte.  Hoe langer mensen worden blootgesteld aan houtrook, des te meer schade ze oplopen.

5. Relativiteit
Deze eis stelt dat de hoeveelheid giftige fijnstof een bepaalde norm moet overschrijden. Het moet erg genoeg zijn. Nu is er voor fijn stof geen veilige ondergrens. De rook van de houtkachel verhoogt de concentratie rondom het huis van de buren.
En de hoeveelheid fijnstof en andere gifstoffen zoals PAK’s zijn sterk afhankelijk van de manier waarop de houtkachel stoker zijn kachel stookt.
Fabrikanten geven fijnstof concentraties van hun kachel als het vuur optimaal brandt. Maar in de praktijk gaat er veel fout, omdat het vuur eerst aangestoken moeten worden, en elke keer dat er vers hout bij moet, het vuur weer opnieuw op gang moet komen. Bovendien worden veel kachels gesmoord, zodat ze veel meer rook geven, omdat het vuur niet hard brandt, maar smeult.
Omdat houtstoken een handmatig proces is, moeten we er van uit gaan dat vele houtkachel stokers hun buren blootstellen aan te veel fijnstof en andere gifstoffen, meer dan de normen voor bijvoorbeeld fijnstof, die de overheid zegt na te streven.

Hier speelt mee dat er vaak vele houtkachelstokers in woonbuurten zijn, afhankelijk van hoe weinig het waait, vullen zij samen de lucht met steeds meer fijnstof.
Omdat de lucht al een behoorlijke hoeveelheid fijnstof bevat, en er geen veilige ondergrens voor fijnstof is, en  bij de huidige hoeveelheid en blootstelling al 180.000 DALY verloren gaan, is de blootstelling aan extra fijnstof voor mensen naast een houtkachel stoker, voldoende reden ook ook deze eis te voldoen voor een onrechtmatige daad.

Maar een jurist zou er nog eens naar moeten kijken.

Dit bericht is geplaatst in politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

18 Reacties op Is de buren vergiftigen met jouw houtkachel, een onrechtmatige daad art 6.162 BW?

 1. John Jorna zegt:

  Controleer je laatste blog eens op spelfouten. De inhoud van de twee blogs over hout stoken is me uit het hart gegrepen. Wij hebben twee houtstokers naast ons. Vooral bij Zuidwesten wind hebben we er last van Dan is het vaak regenachtig weer en door de opbouw van de atmosfeer slaat de rook neer. Dan is de narigheid voor onze buurvrouw en mijn vrouw en ik, alle die last van astma groot. Zo snel mogelijk gaan de ramen dicht. We hopen dat de kachel uit is als we naar bed gaan. We slapen graag met open ramen.

 2. houtrook zegt:

  Houtstoken is de gewoonste zaak van de wereld. Wat er ook op televisie is….altijd zien we degezellige fijnstofspuiter. Als er 10 dieselvrachtwagens voor de deur staan te draaien of er staat een school dichtbij een weg is er paniek. Fijnstof uit houtrook dan kan toch niet, want het is gezellig net als de peuk na het eten… dat was gezond en verminderde de stress volgens de huisarts. Het duurt heel lang voordat men wakker wordt…….

 3. garyp zegt:

  Helaas vinden sommige stokers het ook nog wel grappig
  Als astma patiënt baal ik behoorlijk dat mijn buurt vol zit met houtkachels maar 1 meneer maakt het wel heel bont hij stookt alles wat brandbaar is. Dat beetje MDF of multiplex ach dat verwaait wel daar merk je niks van. Nou wel dus, de zwarte walmen komen dagelijks uit zijn schoorsteen maakt niet uit waar de wind weg komt de hele straat ruikt er naar en dan zwijg ik nog maar over de geurloze giftige dampen die hij ook verspreidt door het stoken van bv MDF of oude profielen.
  Maar ja niemand die er wat aan doet want niemand wil ruzie met de buurman. Dan is verhuizen dus de enige optie die overblijft maar dat duurt tegenwoordig ook jaren met het huurwoning tekort en de gezondheidsschade gaat maar door….

 4. theo zegt:

  mijn buurman zegt gewoon ik heb schijt aan de buren en ik stook wanneer het me uit komt.
  herhaaldelijk heb ik de politie gebeld. en ze kunnen er niets aan doen. ondanks dat ik astma heb en een long inhoud van 80%.
  zo als vrijdag de 05-06-2015 toen was het 34 graden. en om 2100 uur ging de kachel aan buiten. alles dicht gedaan. en hij zat te lachen. en ik hoorde nog. dat de buurt maar op flikkert. en dat gaat tot diep in de nacht door. zelfs hout hakken doet hij. en de politie heeft wat anders te doen. de gemeente stuurt ons naar de woning stichting. dus kastje naar de muur. en verhuizen is geen optie . ik zit in de bijstand.

  • c.h zegt:

   het art. komt vrijwel overeen met onze buren v.zuilekom.
   Je bent er klaar mee met zulke figuren.
   Proces gestart en proberen de kosten te claimen.
   afwachten maar.Ambtelijke molens draaien zeer langzaam.
   sterkte gewenst.c.

  • patrick zegt:

   ik versta jou onvoorstelbaar dat ze zulke mensen laten doen ik heb ook zo en buur gehad is verhuust maar shuifd probleem door naar ander deze heeft nog niet gestookt ben de oude niet vergeten ik denk soms wat ze ons hebben aangedaan maak ik ze ooit kapot zo hebben ze me gemaakt ik wilde enkel en veilige haven voor mijn gezin en als dat thuis niet kan

 5. Jo zegt:

  Sinds enkele jaren is het stoken veel toegenomen in onze buurt. Nu is de stank duidelijk en men kan niet meer normaal de raam openzetten om te luchten. Alleen bij een vorstperiode dan wordt er weinig hout gestookt want dan gaat men over op de CV (aardgas). Mensen met kinderen stoken bij ons, het is niet te harden. Wat kan ik daar tegen doen? Mijns inziens interesseert de gemeente het helemaal niet.
  De overheid doet er niets aan want die verdient eraan. Schijnbaar zijn economische motieven belangrijker dan de gezondheid van de mensen.

  • L.Vos zegt:

   Absoluut hier in Alkmaar worden mensen compleet uitgerookt met toestemming van burgemeesters en wethouders en de gemeenteraad die we nota bene zelf gekozen hebben Ook de jongens van Groen Links zetten hier graag hun buren in de rook van een gezellig fikkie.Ik bewaar alle gegevens en documentatie, zelf zal ik het waarschijnlijk niet meer meemaken dat de stank verdwijnt en de daders worden aangeklaagd maar misschien hebben mijn kinderen er later nog iets aan.
   Sigarettenfabrikanten en asbestfabrieken kunnen nu ook dokken, net als de producenten van DES, het zogenaamde succesmedicijn tegen miskramen, maar wat wel gehandicapte kinderen opleverde. Wat houtrook ( als dat het dan nog is, maar er wordt ook veel rotzooi verbrand in die kachels ) met mensen zal doen weten we pas zeker over tien jaar.Binnenkort wordt de meur van 3 biomassa-energiecentrales over de stad Alkmaar uitgestort. De stinkende vuilstokers zullen het niet meer ruiken. anderen , vooral longpatienten, kinderen en ouderen des te meer. De komende generatie gaat zo niet ouder worden dan vijftig jaar als het meezit en zal chronisch ziek zijn.Maar misschien is dat het plan.De treinen hoeven niet meer te rijden naar het oosten.We vergassen elkaar wel, en met plezier zo blijkt. Het is onvoorstelbaar wat mensen elkaar aan kunnen doen.

 6. Jochem mulder boomverzorging zegt:

  Helaas is het zo dat mensen met een houtkachel verkeerd stoken….goed stoken is 1 van de schoonste manier om warmte te krijgen en nog gezeĺlig ook…ik zorg voor mn eigen hout omdat ik boomverzorger ben en ik weet ook wat ik moet verstoken om een optimale verbranding te krijgen…als ik naar buiten loop zie ik geen rook uit mn schoorsteen komen…dus schoon.
  Goed stoken is even er voor zitten..schoon hout goed laten drogen en geen andere troep in je kachel gooien…ik vraag ook aan mn buren of ze er last van hebben…..nou…..ze merken het niet eens..
  Ik verbrand schoon hout en bespaar stook kosten met mn cv.
  Als jullie een kachel willen aanschaffen laat je dan goed voorlichten en koop een nieuwe goedgekeurde kachel(bijv:janus kachels uit gorredijk).die kunnen je alles vertellen daarover.

 7. verplichten om een C0 katalysator te installeren in de afvoer , kost veel geld maar kan wel helpen tegen de uitstoot en de stank !

 8. Hans Dekker zegt:

  Advies voor mensen die op houtstoken of op biomassa pellets:

  Laat die kachelpijp toch..adem die schone lucht zelf in en ga dan maar ’s kijken hoe je je voelt en eruitziet na een maand, laat voor en na je zelf doormeten op vergif (biomonitoring, veel info op internet..kost niet veel hoor..) en als je mazzel heb dan leef je nog

  Misschien begin je dan heeeeel langzaam te snappen waarom mensen dat niet willen.

  Veel succes, maar belast anderen niet,,wij hebben er niet omgevraagd om in de stank te zitten en vroeg of laat ziek te worden.. Ieder slachtoffer is er 1 teveel

 9. Rick zegt:

  Ik heb zelf een ernstige longziekte, met een longfunctie van 60%
  Ik merk dan ook heel snel wat fijnstof in de lucht met je longen doet.
  Het kan echt niet.
  Het is toch niet normaal dat ik doodziek word en in het ziekenhuis beland omdat mijn buurman gezellig vuur wil stoken in zijn huis?
  Dat kan toch nog?

  Ik denk echt dat we met ze allen over 20-40 jaar hierop terug kijken en denken van ”jesus , weet je nog dat we dat gewoon deden?”

  En mensen die serieus denken dat hun kachel wel schoon is, haal dan je schoorsteen alsjeblieft uit je dak en stook een keer echt in je huis, dat hou je nog geen half uur vol
  Doe gewoon niet zo raar of anders ga in het bos wonen ofzo met je houtstoken, maar ga je niet mengen in de maatschappij, die tijd heeft de mensheid al lang gehad, je bent gewoon te laat, die tijd is geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *