Een enkelband voor elke politicus

Met wie praten politici allemaal, en hoe worden ze beïnvloed? Is dat goed voor ons?

De moord in Parijs op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, heeft terecht veel aandacht gekregen. Ook onze politici hebben er zo’n 6 uur over gedebatteerd. Een van de onderwerpen was of onze privacy nog verder moet worden aangetast door de politie en andere diensten. Omdat zij niet weten of en wie van plan is een aanslag te plegen, zijn we volgens rechtse politici allemaal verdacht. Zoals links tegen rechts  zei, “met uw oproep voor minder privacy doet u hetzelfde als de terroristen, angst en onzekerheid zaaien.”

Waarom beginnen we niet met onze eigen politici? Politici spreken vele lobbyisten. Die regelen van alles voor hun opdrachtgevers, wat niet goed is voor het volk. Als we die contacten nu eens heel erg transparant maken, elke interactie met iemand anders, leggen we vast. Hun tweets zijn al voor iedereen zichtbaar. Het gaat mij vooral om hun (mogelijke) lobby gesprekken, en emails en documenten van lobbyisten. Kamerleden zijn Volksvertegenwoordigers, maar ze praten vooral met lobbyisten over bedrijfsbelangen. Dat moet het Volk weer kunnen controleren.

Daarom stel ik voor dat we alle communicatie van Volksvertegenwoordigers en fractie medewerkers vastleggen.
Daar kan dan iedereen in kijken.

  • Met wie hebben ze gebeld, of andere online communicatie?
  • Welke emails en brieven en documenten krijgen ze?
  • Welke mensen hebben ze ontmoet, hoelang was dat en waar?
    Dit laten we vastleggen door een persoonlijke assistent. Die luistert mee en schrijft op wat de suggestie van de lobbyist is. En dat staat dan meteen online. Voor iedereen te raadplegen.

Volksvertegenwoordigers opereren vrij van last
Dit lijkt belastend, alle communicatie voor iedereen toegankelijk maken,  maar transparantie is deel van de rol van Volksvertegenwoordiger. Er zullen mensen zijn die zeggen dat deze transparantie niet past bij de regel dat ze vrij van last moeten kunnen opereren. Maar deze transparantie maakt die vrijheid van handelen juist controleerbaar.
De gesprekken die onze Volksvertegenwoordigers dan hebben, zullen veel nuttiger zijn voor de samenleving, want de smoezelige adviezen om iets fouts toch te doen, zullen minder worden.
Lobbyisten zullen hun adviezen en vragen zo gaan formuleren dat ze aanvaardbaar zijn voor de samenleving.
En natuurlijk zullen lobbyisten alle slinkse manieren proberen te benutten om toch onder die transparantie uit te komen.
Vandaar die enkel band.

Transparantie als politiek wapen
Volksvertegenwoordigers controleren het openbaar bestuur, ze leggen bloot wat bestuurders doen. En vragen om correcties zoals hun partij dat graag wil.
Door dat politieke handwerk  zelf, ook heel transparant te doen, kunnen ze meer vertrouwen winnen van de kiezer. Ik vraag me af of politieke partijen met een wedstrijd in transparantie, meer kiezers voor zich kunnen winnen.
Het blijft gaan om de inhoudelijke richting waar een partij steun voor vraagt, maar geheime doelen zijn vaak zwakker dan transparante doelen.
Geheime doelen zijn vaak schadelijker voor de samenleving dan transparante doelen.

Kiezers zouden om te beginnen meer kunnen stemmen op kandidaten die zelf al transparant zijn.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *