Open source consumenten producten voor duurzaam massa gebruik

Windparken worden aantrekkelijke consumenten producten als burgers ze in stukjes per huishouden gaan kopen

Het SER energieakkoord faalt, omdat de betrokken onderhandelaars, de belangrijkste factor hebben buitengesloten, ons, de burgers van Nederland. Burgers kopen duurzame spullen en gaan zelf duurzame energie opwekken, zo worden we duurzaam. Maar dan zonder de partijen uit het energieakkoord.
Goedwillende MKB bedrijven kunnen wel bijdragen en verdienen aan een duurzamer Nederland. MKB bedrijven kunnen samen met burgers populaire, duurzame consumenten producten te ontwikkelen. Dat worden dan open source product specificaties. Als burgers vervolgens echte duurzame producten kopen, kunnen ze aan het Open Source label zien dat hun belang geborgd is in dat product.

Toen de SER de onderhandelaars voor het energieakkoord verzamelde, of toeliet, heeft SER voorzitter Wiebe Draijer burgers expliciet buiten gesloten. Burgers zijn niet georganiseerd, dus had hij een gemakkelijk excuus.
Maar de SER voorzitter verzamelde vooral foute partijen:

 • De meeste grote bedrijven laten zich vertegenwoordigen door de fossiele belangen, verenigd in VNO NCW
 • NGO’s zijn gebonden aan deals met die foute bedrijven.
 • De overheid en politiek volgt, uiteindelijk, de samenleving.
 • Sommige MKB bedrijven zullen echter in staat zijn met duurzame burgers samen te werken aan consumenten producten, waar burgers voordeel van hebben, en die tegelijk de samenleving duurzaam maken.

De belangrijkste partij, burgers, zal zo bediend worden, via marktwerking, met pilots voor aantrekkelijke massa consumenten producten.
Goedwillende MKB bedrijven, en wellicht cooperaties die zo willen meedenken aan consumenten producten, kunnen samen met kringen burgers, concept producten definiëren.
Natuurlijk zijn foute belasting regels gecorrigeerd in de product specificatie.
Ook grote bedrijven kunnen varianten van producten voorstellen in een nieuwe open source standaard. Die moeten dan ook door burger panels en on line goedgekeurd worden.
Ook energie cooperaties kunnen aan dit proces meedoen, maar wel vanuit het perspectief dat ze werken aan een massa consumenten product, ipv iets voor idealisten, de gebruikelijke doelgroep van energie cooperaties.
Die bijeenkomsten en online processen moeten de MKB bedrijven samen betalen. Het wordt hun business.

Het duurzame MKB komt naar u toe, dit voorjaar
In gesprekken met burgers, online en lokaal, bespreken ze die concepten voor massa consumenten producten, dat is een eerste test. En dan vooral vanuit het perspectief, dat de burgers die concepten niet alleen leuk en aantrekkelijk vinden, maar dat ze vooral denken dat die een groot succes gaan worden. En onder welke condities ze populair worden. Behalve de prijs, de condities waaronder die producten gemaakt, verkocht en gebruikt worden.

Voorbeelden van duurzame massa consumenten producten:

 • Zonnepanelen
 • Stukjes windpark voor een huishouden
 • Nota Nul Woning, gemaakt door bestaande woning te verbouwen.
 • Elektrische auto
 • Slim rijden voor betere doorstroming en minder brandstof verbruik, en minder fijnstof
 • CO2 arme voedsel producten
 • CO2 arme vakantie, vervanging van de vliegvakantie, om schiphol stiller te maken
 • en nog meer… massa consumenten producten

Vuile bedrijven mogen hier niet aan meedoen, een regelmatige peiling onder burgers bepaalt of er deelnemende bedrijven zijn die  te vuil zijn, of foute belangen hebben, om mee te mogen doen.

Gecertificeerde duurzame consumenten producten
Uit deze processen komen regelmatig concept producten, die als open source specificatie aan iedereen gepresenteerd worden.
Waarna via TV acties die producten breed besproken worden en er op gestemd kan worden. Zo wordt een open source specificatie goedgekeurd.
Elke bedrijf, ook de vuile, kunnen deze open source specificaties gebruiken om er echte producten mee aan te bieden.
Het echte aanbod van dit soort producten worden natuurlijk weer kritisch bekeken door de burgers,en resultaten gepubliceerd, en online gedeeld.
Echte producten mogen alleen het label van een open source product specificatie dragen, als ze daar ook echt aan voldoen. Varianten moeten eerst door burgers worden erkend als gebaseerd op een afgeleide, geaccepteerde Open Source specificatie.

MKB bedrijven worden hiermee klantgerichter.
Er komt een kritische massa burgers die preciezer aangeeft hoe foute overheids regels aangepast moeten worden, want die zijn natuurlijk onderdeel van de Open Source specificatie.

Een eerste pilot van dit proces zou ik breed starten na de verkiezingen voor provinciale staten, maart 2015
De voorbereiding moet natuurlijk nu al beginnen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *