De gemeentes Borger Odoorn, Aa en Hunze en Stadskanaal hebben hun burgers benadeeld met hun fouten met de windparken

Burgers die zelf hun stroom opwekken, met een eigen stukje windpark, hebben de laagste kosten en de meeste trots, zoals bij Dorpsmolens

Wat een waanzinnig slecht uitgevoerd draagvlak onderzoek door de gemeenten Borger Odoorn, Aa en Hunze en Stadskanaal. De ergste fout van deze gemeenten is dat ze niet voor hun eigen burgers zijn opgekomen, op die aspecten waar ze nog wat te zeggen hebben. “Wat vind u er van dat er windmolens komen?” En dat na een bombardement van anti windmolens propaganda door de tegenstanders van duurzaam. Het enig relevante wat dit onderzoek heeft opgeleverd, is dat de burgers vooral eenzijdig  zijn geïnformeerd door de tegenstanders. Dat mogen de gemeentes zich aantrekken, ze hebben duidelijk niet de juiste signalen afgegeven naar hun eigen burgers.

De feiten zijn dat de gemeente die windmolens niet kan tegenhouden, omdat ze onder de Rijks Coördinatie Regeling vallen. Maar zowel provincie als de gemeenten hadden wel al 4 jaar eerder kunnen beginnen met meedenken over windmolens. Toen kwamen deze gebieden al in beeld. Toen zijn elders in het land wel effectieve burgerparticipatie processen op gang gekomen, met een nu veel tevredener bevolking, daar in Flevoland, de Wieringermeer en Goeree Overflakkee. Hier hebben de gemeentes het helemaal laten liggen, dom met de tegenstanders meegelopen, en de echte belangen van hun eigen burgers verwaarloosd. Deze 3 gemeentes hadden moeten inzetten op het binnenhalen van voordeel voor hun eigen burgers uit die windmolens.
Wie krijgt voordeel?
De Rijks Coördinatie Regeling schrijft voor dat het Rijk bepaalt waar windmolens komen, maar niet wie er voordeel van krijgt. Dat voordeel voor burgers, krijgen burger als ze een stukje windpark kopen. Dus had de gemeente kunnen afspreken dat de bouwers een deel van hun windparken aan de inwoners van het gebied moesten verkopen. Net zoals ze dat voorschrijven bij een nieuwe woonwijk.
Dat eigendom bij burgers, is op 2 redenen belangrijk:
  1. eigendom van een stukje windpark geeft de goedkoopste stroom en kost de minste subsidie;
  2. en juist voor draagvlak is zelf eigenaar kunnen worden, het sleutel element. Vraag maar bij de Friese dorpsmolens.

De boeren waren vanaf het begin daar toe bereid geweest, als de lokale overheid maar voor kaders had gezorgd, maar dat deden deze gemeentes niet. Ik heb de boeren de afgelopen jaren een paar keer gesproken, en steeds was hun antwoord dat zij burgers geen aanbod gingen doen als de tegenstanders zo agressief waren als ze zijn. Ze hoeven niet een deel van hun windpark te verkopen, maar voor een prettige gemeenschap hadden ze dat er graag voor over. Ook boeren gunnen burgers voordeel. Alleen de bank was er slechter van geworden.

Waar is draagvlak voor, de propaganda of de toekomst?
Het draagvlak onderzoek, had moeten vragen of de inwoners interesse hebben in het kopen van een stukje windpark. Daarbij hadden ze moeten schetsen welk voordeel dat oplevert, goedkope stroom en, uiteindelijk, trots op je eigen windmolens.

De gemeente had al 4 jaar geleden de inwoners moeten oproepen een paar duizend EUR te gaan sparen voor de aanschaf van een eigen stukje windpark per huishouden. Dan had dit draagvlak onderzoek gegaan over hoeveel windpark er gekocht kon worden door inwoners die het geld klaar hadden liggen.

Net zoals het goedkoper is om in je eigen keuken de maaltijd klaar te maken, dan elke dag naar een restaurant te gaan, is het ook goedkoper om je eigen stroom op te wekken, met een eigen stukje windpark, dan steeds stroom kopen van een energie bedrijf. Bij zelf opwekken, kost stroom uit windmolens 3 cent per kWh, 20 jaar vaste prijs. Deze zelfde stroom gekocht van een duurzaam energiebedrijf kost nu 7 cent, en over 20 jaar kan dat wel 17 of 27 cent zijn.
Dat voordeel, stroom voor 3 cent en trots op hun eigen windmolens,  hebben deze gemeentes hun eigen burgers nu ontnomen, door niet voor ze op te komen, omdat ze gemakzuchtig met de tegenstanders van duurzaam zijn meegelopen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, Geen categorie, invloed, politiek en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *