Volkskrant ombudsvrouw, feiten moeten kloppen, ook in opinies

De VK ombudsvrouw vind dat de redactie niet moet liegen in de krant, nu die redactie nog.

Kranten, de media zijn niet objectief, ook al lijkt dat wel zo.  Journalisten en reacties kiezen invalshoeken, negeren bepaalde onderwerpen, en schotelen lezers, kijkers altijd een selectief en gekleurd beeld voor. Maar de Volkskrant maakt het nog erger, ze voeren een anti duurzaam campagne. Daarom laten ze hun columnisten, zoals Martin Sommer voortdurend leugens presenteert over windmolens. Zoals de Hitler propagandisten al wisten, herhaal een leugen vaak genoeg, en steeds meer mensen gaan de anti duurzaam leugens van de Volkskrant geloven.
Daar is de Volkskrant me bezig.

Daarom heb ik de Volkskrant opgezegd, na 32 jaar.
En ik vind dat u dat ook moet doen.
Waarom zou je betalen voor rechtse propaganda leugens?

Als de oplage verder terug loopt, zou de redactie en eigenaar van de krant tot het inzicht kunnen komen, dat leugens niet in de krant horen. Tot die tijd, stop dat abonnement op de Volkskrant.

In januari 2014 stelde de Ombudsman van de NRC dat opinie artikelen wel feitelijk moeten kloppen en onderbouwd worden.
Dat is bij de Volkskrant wel anders. Martin Sommer liegt er lekker op los over windmolens. Het lijkt wel of deze krant de Telegraaf wil imiteren. Koop dan de echte, zou ik zeggen.
Waarom zoveel leugens over een duurzame ontwikkeling die onontkoombaar is? Geef aandacht aan hoe burgers er voordeel van kunnen krijgen, dat helpt de maatschappij vooruit, ipv de financiers van leugenaars.
Dit blog heb ik in januari 2014 naar de Volkskrant gestuurd, nu is het november, en de Volkskrant Ombudsvrouw komt nu tot dezelfde conclusie als die van de NRC, columns moeten wel feitelijk kloppen, liegen mag niet. Nu de VK redactie nog.

Enkele voorbeelden van deze #SommerLeugens
Windparken op zee zouden de zon aan de horizon onzichtbaar maken, maar de windparken waar het hier om gaat, staan gedeeltelijk achter de horizon, meneer Sommer, en windmolens op 25 km afstand zijn zo klein dat je ze vrijwel wegvallen tegen de grote zonneschijf. Ga zelf eens kijken bij Egmond aan Zee, alleen als je geluk hebt, kun je die windmolens zien.

Dan het energieakkoord, daarin is slechts een deel van de bestaande plannen overgenomen. En niet alleen Jan Rotmans vond het akkoord te mager, alle deelnemers vinden dat. Behalve VNO NCW, en zij zijn de baas in dit land, EZ volgt. Zo regelde Wientjes ooit 2 kerncentrales in een regeerakkoord, die nog maar net door de Tweede Kamer konden worden tegengehouden, want peperduur,  extreem vervuilend en dus helemaal niet duurzaam.

Het strand toerisme zou schade oplopen, maar er is de afgelopen zomer een onderzoek gedaan, wat blijkt? Duitse toeristen vinden een horizon met windmolens helemaal niet erg, Nederlanders verlagen hun waardering van 8 naar 6, ook al kunnen ze de windmolens die er nu staan, bijna nooit zien. Het is dit soort rechtse propaganda in de Volkskrant, en andere neoliberale media, waarop veel Nederlanders hun mening baseren.

Die neoliberale afwijking kost ons ook heel veel geld. Bij offshore windparken ca 1 miljard per jaar tussen 2020 en 2040. De meeste SDE subsidie gaat echter naar VVD speeltjes, kolencentrales, onder deze VVD regering.

Windmolens tussen en van mensen, hebben geen subsidie nodig
Voor windmolens is die subsidie alleen nodig EZ dwingt tot het aangaan van risico’s. Zo moet de duurzame stroom persé verhandeld worden tussen de vuile stroom van kolencentrales. Het kan ook anders, buiten de fossiele energiemarkt om. Als gezinnen en MKB bedrijven eigenaar van die windparken worden, ze kopen ieder een stukje voor eigen gebruik, dan  hebben ze stroom tegen kostprijs en dat is goedkoper dan wat ze nu aan commerciële stroom kwijt zijn. Maar dat soort voordeel gunt EZ alleen aan slecht gerunde bedrijven als Aldel, niet aan burgers. Wij, burgers, zijn de pin automaat van de regering en VNO NCW.

Dan worden de georganiseerde tegenstanders van windenergie als “wetenschappers” opgevoerd, maar dat zijn het niet, ook niet als het over windenergie gaat. Begin 2013 hield Kivi Niria een Technisch Parlement over windenergie, Daar waren ze allemaal aanwezig, en onder ingenieurs bleken ze geen enkel argument te hebben, ze scholden alleen maar. Op de man afgevraagd, waarom ze zich dan zo druk maakten tegen windenergie, was het antwoordde van een van hen, dat ze bezorgd waren over de omzet van de kolencentrales. Ze zijn dus slechts kolen lobbyisten.
Bovendien laten Duitse kolencentrales zien dat de variatie in windenergie goed is te volgen. Duitsland is qua Windmolens en zonnepanelen een factor 20 verder dan Nederland. Voor Nederland een mooi en geruststellend experiment. Het blijkt goed te kunnen.

Windmolens zijn een heel betrouwbare bron van stroom, en schoon
Als columnist mag Sommer voor de tweede keer liegen in de Volkskrant dat hij windenergie onbetrouwbaar vindt, maar windenergie is juist een heel betrouwbare bron van energie. Niemand kan deze natuurkracht beïnvloeden, en op jaarbasis komt elk jaar ongeveer evenveel energie aan waaien, gratis en voor niets.
Onbetrouwbaarheid in de energiesector komt uit de door VNO NCW gedomineerde fossiele markt, niet van windmolens.

De Volkskrant koppenmaker heeft het over Fyra op een paal, maar windmolens zijn (op het land) 98% van de tijd beschikbaar om alle beschikbare wind in stroom om te zetten. En fabrikanten betalen de gemiste inkomsten, als hun windmolens dat percentage niet halen. Ook op dit aspect zijn windmolens betrouwbaarder dan fossiele centrales.

Volkskrant ga weer eerlijk Links nieuws brengen
Dus Volkskrant, zet die rechtse leugenaars op de redactie aan de kant en benut eerlijke opinieerders met oog voor de belangen van de burger, en Volkskrant lezer ipv rechtse propaganda te bedrijven.

Feiten over windmolens
Windmolens leveren goedkope stroom, en doen dat heel betrouwbaar. Een windpark is een vorm van infrastructuur, zo vast als een huis. Dit land gaat er ook duurzaam mee worden, het zou mooi zijn als de Volkskrant hielp het volk hier voordeel van te laten krijgen, ipv de kolenlobby te promoten. Uit enquêtes blijkt keer op keer dat ca 70 tot 80% van de Nederlanders windenergie de beste bron voor stroom vindt. Daarna volgt aardgas, en vervolgens steenkool en kernenergie met ieder 5%.

Nu nog een aanpak, waarbij burgers ook het voordeel van die windparken krijgen. Dan maakt Ed Nijpels van de monitoring commissie van het SER energie akkoord ook kans dat akkoord te laten slagen, zodat zij als samenleving aan de EU doelen kunnen voldoen.

Nederland duurzaam met populaire consumentenproducten
Als een stukje windpark net zo populair wordt als de eigen woning, wordt Nederland ook nog trots, duurzaam, en met de minder subsidie dan nu. Dat “stukjes windpark” een populair consumenten product zijn, laat de Windcentrale zien. Ze kopen bestaande windmolens op, als de bouwer zijn belastingaftrek binnen heeft. En die windparken worden dan in stukjes verkocht. De kopers vormen samen een coöperatie. Het wereldwijde record windmolens aan burgers verkopen staat dan ook terecht op naam van de Windcentrale. In september 2013 verkochten ze in een paar uur een hele windmolen aan ca 1500 deelnemers. Ze hebben nu hun achtste windmolen in de verkoop, en zijn met afstand de snelstgroeiende duurzame energie coöperatie van het land.


Gemeente, bouw windparken als woonwijken
Voor nieuwbouw windparken kunnen gemeenten het beste dezelfde aanpak volgen als bij een nieuwe woonwijk. Laat gemeenten niet achter commerciële windpark bouwers aan lopen, maar eisen dat de eigen inwoners de kans krijgen een stukje nieuwbouw windpark van tekening te kopen. Met een open source product beschrijving van dat product, kan het Stukje Nieuwbouw Windpark een populair massa product worden, waar meer dan 70% van de huishoudens in 2020 goedkope stroom van krijgt. De kolenlobby kan gerust zijn, de grote fossiele energiebedrijven hebben zich allang neer gelegd bij die omzet daling. De meesten hebben het afgelopen jaar aangekondigd dat ze in 2020 ca 20% van hun omzet niet meer halen uit het stoken van fossiele brandstof, maar uit dienstverlening. Hun klanten zijn dan verbruikers die zelf hun stroom opwekken, trots op hun eigen windpark.

De belangrijkste dienst die moderne energiebedrijven kunnen leveren, is hun klanten trots maken op hun eigen stukje windpark

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, Geen categorie, invloed, politiek. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Volkskrant ombudsvrouw, feiten moeten kloppen, ook in opinies

 1. Rob Alberts zegt:

  Duurzame energiewinning of een alternatief voor fossiele brandstoffen heeft maar bij een select groepje prioriteit.

  Meer en meer spelen vooral emoties een rol in de discussies over windenergie.
  Getallen of feiten zijn dan minder belangrijk.

  Of de Volkskrant een linkse krant is of moet zijn vind ik een totaal andere discussie.
  In eerste instantie is een krant toch vooral een bedrijf dat winst probeert te maken.

  Vriendelijke groet,

  • Henk Daalder zegt:

   Rob,
   Een krant, de media zijn in eerste instantie de vertolker van wat er gebeurt in de samenleving.
   Dat jij vindt dat ze dat als bedrijf moeten doen, is een indicatie dat de jaren lange neoliberale propaganda op jou effect heeft gehad.

   Ik vind dat media vooral moeten helpen bij het controleren van bestuur en politiek.
   Ze moeten de samenleving voeden met nieuws dat klopt, en ook opinies zijn nodig, maar als daar stelselmatig leugens in zitten, gaan ze propaganda bedrijven.
   Die propaganda is de bron van winst. Gevoed door commerciële belangen. Zo is een medium geen betrouwbare hulp bij het controleren van politiek en bestuur.

   Media kunnen hun lezers, kijkers een plezier doen met hun gekleurde invalshoeken. Daar is niets mis mee.
   Maar dan moeten ook linkse lezers bediend worden.
   Deze Volkskrant stelt zich de laatste4 jaren in dienst van de fossiele belangen, die verdienen aan de schade van het klimaat probleem, dat is een kwalijke keus van de Volkskrant.
   En daarom moeten lezers hem opzeggen, omdat ze als een langzaam gekookte kikker verrechts worden door de financiers van de Volkskrant.

 2. John Jorna zegt:

  Beste Henk,
  Nu heb ik een fraai antwoord op mijn laatste vraag, waarvan ik constateerde, dat je die nog niet beantwoord had. Ik moet je zeggen, dat ik die subsidieverhalen begon te geloven. Vandaag staat er een schandalige zeer tendentieuze prent van Bas van der Schot op pagina 32. Een ventilator stelt de overheidssubsidie voor, die windmolens laat draaien.
  Maar een krant schrijft wat lezers verwachten. Lezers willen kennelijk geloven dat windstroom zonder subsidie niet kan. De krant schrijft het. Een paar jaar geleden vroeg de Volkskrant de lezers een antwoord te formuleren of ze links of rechts waren. Zij merkten, dat er steeds meer rechtse reacties van lezers kwamen. Het lezerspubliek is veranderd. Ik vrees, dat de redactie ook rechtser is geworden. Het ergst is Volkskrant Magazine met propaganda voor een exclusieve luxe leefstijl.
  Met vriendelijke groet,
  John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *