Maak het energieakkoord sociaal, voor burgers

Je eigen stukje windpark geeft de goedkoopste stroom, een voordelig consumenten product

Het SER energieakkoord faalt, roepen duurzame partijen. Maar juist zij zijn gewoon gefopt door VNO NCW en EZ ambtenaren bij de onderhandelingen voor het energieakkoord. Ze waren veel te gretig en vergaten burgers in Nederland, omdat al die duurzame NGO’s feitelijk geen burgers vertegenwoordigen. Daarom is het energieakkoord ook tegen burgers gericht.
Het probleem was en is, dat in het energieakkoord geen burgers vertegenwoordigd waren, en nu nog steeds niet.

Kijk eens naar deze partijen:

 • Greenpeace, is voor walvissen
 • Natuur en Milieu, is voor natuur
 • Milieudefensie, is voor beestjes
 • Natuur en Milieu Federaties, zijn voor natuur
 • Wereld Natuur Fonds, vermarkt zijn panda logo voor elk aannemelijk bod
 • Duurzame Energie Koepel, iedereen die verdient aan burgers en bedrijven
 • De Groene Zaak, idem

Twee decennia Kopersstaking
Je ziet het, burgers, doen niet mee, en die waren in dit land al 2 decennia in kopersstaking, want de publieke media en de rijksoverheid smeren ons aardgas aan.
Nu worden ze ook nog een keer buitengesloten in dit akkoord, daardoor is de belangrijkste veranderkracht gedeactiveerd, de kiezende en kopende burger doet niet mee.

De oplossing zit ook hier: Burgers en consumenten producten.
Nederland wordt duurzaam, door aantrekkelijke duurzame producten aan te bieden. Drie voorbeelden van dergelijek consumenten producten.

 1. Stukjes windpark, waar huishoudens goedkoper zelf hun stroom kunnen opwekken, dan te kopen bij en energiebedrijf, zelf opwekken voor 3 cent of kopen voor 7 cent.
  Een eigen stukje windpark levert vanaf het begin 160 EUR voordeel op, ook met de huidige foute regelgeving.
 2. Alle woningen, van burgers dus, energie neutraal verbouwen. Dat kost een flink bedrag, 40.000 EUR, maar laat de gasrekening verdwijnen, dat geld besteed je voortaan aan het aflossen van de hypotheek voor die verbouwing.
  Zo hebben we geen aardgas meer nodig.
 3. Elektrische auto’s, zijn nog duur in aanschaf, maar rijden een factor 10 goedkoper.

Drie keuzes van consumenten, burgers, die nu niet bediend worden door het energieakkoord, en waarin het wel moet veranderen.

EZ en VNO NCW moeten uit het energieakkoord, en burgers er in. Bijvoorbeeld de leden van politieke partijen. Laat hen voor burgers aantrekkelijke ingrepen bedenken, die bovenstaande producten beter toegankelijk maken voor brede groepen burgers. TNS NIPO onderzocht de mening voor meer duurzame energi e,en 70 tot 80% van de kiezers wil dit, ook de pvv en vvd kiezers.

De natuur en milieu clubs doen er eigenlijk niet toe, voor energie. Walvissen en beestjes hebben geen duurzame energie nodig. Ze zijn al duurzaam.

Conrete ingrepen

 • Verplicht windpark bouwers minstens 80% van hun windpark plannen aan burgers te verkopen.
 • Verlaag de belasting op duurzame energie voor consumenten. Het geld dat de overheid zo mist, haalt ze bij bedrijven, die nu bijna geen duurzame energie verbruiken, want ze krijgen juist subsidie om vuile energie te verbruiken, dat moet stoppen, Bedrijven krijgen jaarlijks 10 miljard subsidie voor vuile energie, dat kan best wat minder, vuile bedrijven vervuilen nergens goedkoper dan in Nederland, die gaan niet weg.
 • Verplicht woningbouw corporaties om hun woningen versneld energie neutraal en woonlasten neutraal te verbouwen, het kan, dus moet het ook. Maar ze moeten er wel geld voor hebben.
  Daarom moet de rijksoverheid van het geld van corporaties afblijven.
Dit bericht is geplaatst in duurzaam, Geen categorie, politiek en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Maak het energieakkoord sociaal, voor burgers

 1. frank zegt:

  goed artikel, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *