CPB en NOS liegen over de kosten en baten van windparken op zee

CPB medewerkster Annemiek Verrips liegt over kosten offshore windmolens

CPB en NOS liegen dat de windparken op zee meer kosten dan ze opleveren, het is juist andersom. De 4500 MW windparken op de Noordzee leveren een voordeel van 25 miljard op. Het CPB rekent bijv de 8 miljard omzet voor Nederlandse bedrijven als kosten ipv als baten.
In totaal kosten die 4500 MW aan windmolen op de Noordzee aan bouw en 20 jaar onderhoud: 12 miljard.
4 van die 12 miljard is de aanschaf van windmolens, waarschijnlijk import uit het buitenland. Dus resteert 8 miljard, inkomsten voor Nederlandse bedrijven, dat zijn maatschappelijk gezien, baten voor onze samenleving
En de vermeden aankoop van 12 miljard CO2 rechten is helemaal genegeerd, die hoeven we niet te kopen.
Samen geen 5 miljard kosten, maar 25 miljard voordeel.

Maar 8 van die 12 miljard, is omzet voor Nederlandse bedrijven. Werk, salaris dat weer uitgegeven wordt,  inkomsten belasting.
Werk aan de bouw van dat windpark, de bouw van speciale schepen, de buizen voor de fundering.
Dat zijn grotendeels baten van 8 miljard, geen kosten.

Volgens het CPB gaat de stroom uit die 4500 MW, 6 miljard EUR opleveren. Maar, zeggen ze, dat is al een verlaagd bedrag, want stroom uit kolencentrales wordt duurder verkocht dan uit windmolens, zeggen ze.
Dat komt doordat Duitse centrales de markt manipuleren, alleen op tijden dat er veel wind is, in Duitsland, produceren de Duitse kolencentrales “net even te veel”, zodat er een overschot is, en de prijs extra laag. Nadelig voor de eigenaren van de windparken
Als er weinig wind is en de kolencentrale staan te stampen, produceren de centrales niet “net even te veel” zodat de prijs hoger is. Voordelig voor de eigenaren van kolencentrales.

Op deze manier rekent het CPB met 30% lagere prijzen voor stroom uit wind. Dus CPB rekent met 6 miljard opbrengst van de stroom, maar dat is eigenlijk 9 miljard. In feite accepteert het CPB het Duitse kolen kartel, daar kan de Kamer en de ACM wat aan doen.

Samengevat
De aanschaf van windmolens kost 4 miljard
De bouw en onderhoud levert 8 miljard op
De stroom uit gratis wind levert ook 9 miljard op
Vermeden CO2 rechten 12 miljard

Dus de MKBA is 25 miljard positief, ipv de leugens van de NOS en CPB

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op CPB en NOS liegen over de kosten en baten van windparken op zee

 1. Henk Daalder zegt:

  Klacht naar NOS gestuurd:

  Waarom laat uw redactie het soort leugens op TV komen zoals gepresenteerd op 5 okt “5 miljard schade door windmolens”
  http://nos.nl/artikel/706554-5-miljard-schade-door-windmolens.html

  De MKBA gaat over de keus wel of geen NEAR SHORE windparken, die zijn goedkoper, blijkt.
  Verder is het rapport helemaalniet geschikt voor de door de CPB medewerker gelogen conslusies, Jullei laten haar beweren dat die windmolesn 5 miljard kosten, maar in werkelijkheid leveren ze ons land juist 25 miljard voordeel, vermeden kosten op.
  En dan heb ik de niet gekochte brandstof nog niet meegerekend.

  Jullie bedrijven anti duurzaam propaganda, dat is heel kwalijk voor een publieke omroep, in een land dat democratisch heeft besloten dat die windmolens er komen.
  Er moet in het 8 uur journaal een rectificatie komen.

  Zie ook mijn blog http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2014/10/cpb-en-nos-liegen-over-de-kosten-en-baten-van-windparken-op-zee/

 2. Ruud zegt:

  Die 12 miljard aanschaf/onderhoud/plaatsing is geld van de burgers (50%) en van bedrijven (50%) en dat is dus geen opbrengst maar een kosten post. Vermeden CO2 rechten is natte vinger werk, de Co2 rechten zakken alleen maar door de windmolens en kan je dus niet rekenen als opbrengst. blijft over 12 miljard kosten en 9 miljard opbrengst. De windparken kosten dus 3 miljard extra die niet gedekt zijn.
  En waarom moeten burgers die totaal maar 4% van alle stroom gebruiken 50% van de lasten dragen? Eigenlijk 100% omdat de bedrijven het toch weer doorrekenen.

  Ben benieuwd of je deze reactie wel laat staan omdat je de vorige er niet meer staat.

  • Henk Daalder zegt:

   Totale onzin verwijder ik van mijn blog, Ruud.

   Je zegt ook hier wat niet klopt, burgers betalen niets aan die windmolens, maar wel de subsidie voor de stroom. Burgers betalen pas wat voor een windpark als ze eigenaar worden.
   De geplande 4500 MW op de noordzee kost burgers niets, omdat ze er geen rol bij mogen spelen, van de overheid.
   Maar Nederlandse bedrijven spelen de hoofdrol, omdat ze goed zijn in het bouwen en onderhouden van offshore windparken.

   Alleen de windmolens worden geïmporteerd, en betaald door de eigenaren van de windparken, dat zijn investeerders, bedrijven en buitenlandse financiers. Dat is 4 miljard dat nar de windmolen fabrikanten gaat. Zeer waarschijnlijk Deens of Duits, omdat EZ Nederlandse windmolen fabrikanten geen kans gunt.

   De bouw kost ook 4 miljard, volgens de MKBA, en dt is omzet voor Nederlandse bedrijven, weer betaald door dezelfde financiers, maar inkomsten voor Nederlanders, ik vind het daardoor baten voor onze maatschappij, het is niet voor niets een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse.

   Het onderhoud, de komende 20 jaar, kost ook 4 miljard, volgens de MKBA. ook dat zij baten voor Nederlandse bedrijven, omdat die het onderhoud gaan doen. Dat geeft inkomens voor Nederlanders.
   Maar dat geld komt wel van stroomverbruikers, omdat ze de stroom kopen en de subsidie betalen.

   De opbrengst van de str4oom en kosten besparing op CO2 rechten, zijn nu juist de beste schatting die voor deze MKBA zijn te maken.
   Je kunt daarover een eigen mening hebben, maar daar hebben de specialisten die de MKBA opstellen toegevoegde waarde. Vooral als hun schattingen een beetje met elkaar overeen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *