PvdA doe eens wat positiefs met windmolens voor burgers

Jan Vos, PvdA Kamerlid kan burgers helpen een stukje windpark te kopen

Vanavond debatteert PvdA Kamerlid Jan Vos in Harderwijk over windmolens. Hij ontmoet daar lokale PvdA raadsleden die een probleem hebben met burgers die tegen windmolens zijn.
In de Tweede Kamer is besloten dat er in alle provincies windmolens gebouwd moeten worden. En dat zonder dat burgers daar lokaal voordeel van hebben, dat mocht niet van de VVD.
Dat a-sociale beleid wordt nu uitgevoerd, en veel gemeenteraden zien windpark plannen langskomen, en burgers die daar tegen zijn.
Toch stelde TNS NIPO onlangs weer eens vast dat 70 tot 80% van alle kiezers juist voor windmolens is. Dus de protesteerders zijn maar een kleine maar actieve minderheid.

Door het anti windmolen geschreeuw, durven voorstanders zich niet meer uit te spreken, en PvdA volksvertegenwoordigers luisteren niet meer naar de zwijgende meerderheid die wel windmolens wil.

Daarom moet de PvdA Fractie in de Kamer iets doen. De weerstand is een gevolg van hun a-sociale keuzes, burgers buiten sluiten van voordeel.
Zij moeten nu zorgen dat er een regeling komt, waarbij burgers de kans krijgen zelf  een stukje windpark te kunnen kopen.
Er zijn 2 belangrijke redenen voor het positieve effect als burgers een stukje windpark kopen.

Reden 1:  burgers hebben het goedkoopste geld, dus de maatschappelijke kosten van windmolen dalen als burgers ze kopen, ipv dat bedrijven er in investeren
In VVD termen, we moeten naar trots eigen windpark bezit bij burgers.

Reden 2:  stukjes windpark zijn een populair product. Het bedrijf de Windcentrale, verkoopt tweede hands windmolens in stukjes. Die stukjes windpark, ” winddelen” zijn steeds snel uitverkocht, als de Windcentrale weer een windmolen verkoopt.
Ik dacht dat ze er nu 8 hebben verkocht, de laatste was in 48 uur uitverkocht aan ca 1500 deelnemers,

Door dat verkopen aan burgers, wordt voor iedereen, politici en tegenstanders, zichtbaar dat er ook voorstanders zijn.
Het feit dat burgers stukjes windpark kopen is op zich ook een signaal dat deze nieuwe markt werkt.
Het hoeft helemaal niet bij de Windcentrale, Eneco denkt er ook aan.
Maak windenergie sociaal, als PvdA, denk aan de sociale woningbouw. Maar bij windmolens gaat het om echt eigendom.

NU hebben we burgers nodig die massaal de kans grijpen een voordelig stukje windpark te kopen.
Echt eigendom is helaas niet te bespreken met de georganiseerde tegenstanders, want die denken alleen in   compensatie, terwijl echt eigendom meer oplevert, omdat daardoor de kosten ook voor windpark bouwers lager worden. Als burgers een stukje windpark kopen, gebruiken ze goedkoper geld dan bedrijven lenen van de bank.
Spaargeld levert bijna niets op, maar een koper van een stukje windpark krijgt zijn stroom voor 3 cent, dat levert op jaarbasis zo veel kostenbesparing op, vergelijkbaar met 6% rendement.

Dit echte eigendom, dat effectiever voor draagvlak zorgt, omdat het voor burgers een aantrekkelijk alternatief is, kan door ontwikkelaars goed gecombineerd worden met de huidige praktijk, en is ook niet verboden  door de NWEA gedragscode. Die willen deze aanpak nog niet.
Daarvoor moet de PvdA nu even leiderschap tonen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *