Energiebedrijf Eneco gaat zijn windmolens in stukjes verkopen aan burgers

Eneco doet zijn best consumenten met windenergie te verbinden

Eneco is een van de weinige grote energiebedrijven die zijn klanten wil ontmoeten. Zo organiseerde het bedrijf zondag 31 aug 2014 een boottocht naar hun windparken op de Noordzee, omdat ze trots zijn op hun windmolens.
Ook uit hun reclame blijkt dat ze zich met gewone consumenten willen verbinden, zie de campagne om mensen wat geld te laten lenen voor de financiering van hun windmolens. Dat is een uitnodiging mee te doen met een financiële constructie, een obligatie.

Pieter Tavenier, waarom verkoop je die Eneco windmolens niet aan burgers?
Het is echter veel voordeliger, voor zowel burgers als Eneco, als ze hun windmolens verkopen aan burgers, die daarmee voor zichzelf gaan opwekken. Burgers die eigenaar zijn, van en stukje windpark, hebben de stroom tegen kostprijs, veel voordeliger dan Eneco het verkoopt.

Dus, toen ik de directeur windenergie, Pieter Tavenier,  op dat schip tegen kwam, was een van mijn eerste vragen dan ook, “Waarom verkoop je die windmolen niet aan burgers?”

“Dat gaan we ook doen” zei de Eneco directeur windenergie. M aar we zoeken nog wel uit wat de beste manier is. Ook wanneer we onze windmolens gaan verkopen, is nog niet duidelijk. Als we dat doen, dat gaat het om veel klanten, dus moet het wel goed gebeuren, voor zowel Eneco als onze deelnemers.

Hij versprak zich nog wel een keer, toen hij stelde dat burgers dan “investeren” in een stukje windpark. Zoals ze nu 10 miljoen aan het lenen zijn van burgers, die daarvoor obligaties kopen, of investeren in een lening aan Eneco. Bij een obligatie koop je een stukje lening, je krijgt er rente voor, en Eneco lost die lening weer af. Je krijgt dus rendement op je investering. Pieter Tavernier is dan ook investeerder. Voor dat soort mensen is de investeerder die rendement zoekt de belangrijkste klant. Met de obligatie actie haalt Eneco geld op bij consumenten, waar ze anders geld lenen van de bank, als ze een windpark bouwen.

Koop een stukje windpark voor goedkope stroom, en trots
Als Eneco zijn windparken gaat verkopen, dan kopen consumenten geen obligaties, maar een eigen stukje windpark. Ze worden dan eigenaar en gaan met dat eigendom, zelf stroom opwekken. Eneco levert dan geen stroom meer, dat wekken de deelnemers zelf op.
Dus op de jaar afrekening komt dan het echte verbruik te staan, net zoals nu, maar ook de stroom die de consument zelf heeft opgewekt, met zijn stukje windpark. Die eigen stroom wordt afgetrokken van het echte jaarverbruik, en wat overblijft, dat is de jaar afrekening. Dat kan dus straks voor heel veel Eneco klanten nihil zijn. Die zelf opgewekt stroomis echter niet gratis. Hij heeft een kostprijs van ca 3 cent, zonder SDE. SDE is eigenlijk niet nodig, dat is een van de vele aspecten waar Eneco een oplossing voor moet vinden.

De grootste kostenpost voor stroom uit een windpark, zijn de onderhouds kosten, ca 1 cent per kWh
Dan een groep kleine kostenposten die samen ook ongeveer 1 cent zijn, denk hierbij aan verzekering, de kosten van de aansluiting, WOZ belasting.
De grondkosten zijn ca 0,3 tot 0,5 cent per kWh
Dan is er nog een kostenpost die in de toekomst hoger kan worden, dat is de dienst “altijd stroom”  Hier is onzekerheid over. Deze kosten post is nu slechts ca 0,1 cent. Maar als de staat zoals gebruikelijk tgen duurzaam werkt, en we wekken straks een groot deel duurzaam op, dan zijn de huidige centrales minder nodig. Toch zijn die centrales nodig voor als er te weinig wind en zon is. Zij leveren de dienst “altijd stroom” Dus als ze wel nodig zijn, maar nit altijd draaien, dan kan die dienst duurder worden. “Kan” want nu zijn er ook al ca een factor 2 te veel centrales.
Daarom is dit een onzekere kostenpost.

Voor investeerders is de marktprijs van de stroom ook een onzekere factor, daarom is er SDE.
Maar als een consument, een eigen stukje  windpark koopt, dan haalt hij zijn stroom van de markt af, zijn jaar afrekening bevat vooral zelf opgewekte stroom, dus consumenten hebben weinig met de marktprijs te maken.

Als Eneco zijn windparken verkoopt aan consumenten verdienen ze minder aan de verkoop van stroom, maar meer aan de verkoop van stukjes windpark.
Waarom is dat ook voor Eneco voordeliger?
Dat komt doordat consumenten goedkoper geld hebben dan een bedrijf. Consumenten zetten hun geld op de bank, en krijgendaar ca 1% rente voor. dat zijn hun financieringskosten.
Eenbedrijf leent geld van d ebank, a 4 tot 8% rente
En op haar eigenkapital moet minstens 15% rendement gescoord worden, Daarom heft Eneco SDE subsidie nodig als ze een windpark bouwt.

Maar als Eneco haar slogan “Samen gaan we voor duurzaam”  ook toepast op de bouw van windparken, en consumenten kopen die windparken, dan worden die met veel goedkoper geld gefinancierd.
Aan Eneco dus de business opportunity, om constructies te bedenken, waarmee ze het voordeel van het gat tussen 1% van de consumentenspaarrente en de veel hogere rente voor bedrijfsleningen en rendement op eigen kapitaal, op een aantrekkelijke manier deelt met consumenten.
Samen gaan we voor duurzaam.

Na de rondvaart op zee, vroeg in Eneco via twitter of ze konden bevestigen wat hun directeur mij verteld had.
Maar ze wilden niet verder gaan dat dan deze aanpak bestudeerd wordt.

Toch denk ik dat Eneco haar windparken gaat verkopen, omdat er veel voordeel mee is te behalen.
Het grootste probleem is de Rijksoverheid en de nieuwe wet Stroom, die dit soort constructies probeert te blokkeren, omdat EZ burgers geen voordeel gunt uit duurzaam.
De nieuwe wet Stroom ontkent dat consumenten zelf, decentraal een groot deel van de stroom kunnen opwekken. Dat is een bewust door EZ ambtenaren en VNO NCW in de nieuwe wet ingebracht gebrek, om de fossiele belangen te beschermen tegen de opkomst van duurzaam.

Maar veel consumetnen met eigen zonnepanelen en eigen stukjes windpark, zullen veel vaker LINKS moeten stemmen, om de haagse politiek tot meer acceptatie van duurzaam te bewegen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, Geen categorie en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *