Windmolen geluid APP, maakt onhoorbare zichtbaar

Geluid van windmolens komt van deze plek, als je er dichtbij recht voor staat

Tegenstanders van windmolens ergeren zich aan het geluid, zeggen ze. Maar ze kunnen slecht horen of het geluid dat ze horen, van windmolens is. En of dat windmolen geluid, op de plek waar ze luisteren ook echt te horen zou moeten zijn. In de praktijk wordt geluid van windmolens meestal overstemd door andere geluiden, van verkeer of de wind in de bomen

Daarom stelt Hans Geleijns, van geluid advies bureau LB Sight, voor om een app te maken, die toont hoe hard dat windmolen geluid is. Door het onhoorbare zichtbaar te maken, hoopt hij dat omwonenden van windparken wat meer vertrouwen krijgen, dat de windmolens binnen de geluidsnormen blijven.

Wat zou zo’ n app voor windmolen geluid moeten doen?
De gebruiker van de app gaat dan buiten voor zijn huis staan, en de app toont op een kaart de plek waar de gebruiker staat en de windmolens in de buurt. Daarnaast toont de app hoe luid het windmolen geluid theoretisch, en hoeveel geluid er in totaal is op die plek.

  • Het windmolen geluid berekent de app op basis van de windsterkte en de afstand tot de windmolens.
  • De totale hoeveelheid geluid op die plek, meet de app met de microfoon van het apparaat waar de app op werkt.

De bewoner kan dan beide getallen combineren met wat hij echt hoort, en zo leren hoe vaak je nu echt geluid van windmolens hoort. Door met de app in de hand, vanaf zijn huis, de straat uit en de wijk uit, naar de windmolen toe te lopen, zal hij zien, dat het windmolen geluid steeds luider wordt, en op een bepaald moment ook de windmolen ook duidelijk horen, behalve als een auto langs rijdt.
De app kan beide geluiden (theoretisch van de windmolen, en gemeten op de plek zelf) ook in een grafiek in tonen, verticaal de geluidsterkte horizontaal de tijd.
Op zo’ n wandeling naar een windmolen zie je dan een stijgende lijn voor de windmolen, en een lijn met pieken voor het echt gemeten geluid. Voor een goede meting moet je wel stil staan, want lopen maakt ook geluid. Maar ook als je onder bomen loopt, maakt de wind geluid met de ruisende bladeren. Een beetje wind levert bij populieren ca 60 dB op, ver boven de norm voor windmolen geluid, dus gemeenten zouden alle populieren bij woningen moeten kappen, als de ze normen voor windmolen geluid willen handhaven.

Basis uitvoering van de windmolen geluid app
In de simpelste vorm toont de app een kaart, zodat de gebruiker kan controleren of de berekening voor de juiste plek gebeurt, en 2 getallen,
het theoretische geluidsniveau van de windmolens, en
het actueel hoorbare geluidsniveau op de plek waar de gebruiker staat te luisteren.

Hiervoor moet de app dus een eigen kaart hebben, of met google maps werken, en daardoor veel data gebruiken, maar het kaartje van de windmolens en hun omgeving, mag ook een plaatje zijn, veel groter dan 2 bij 2 km per windmolen, hoeft een kaartje niet te zijn.
De app moet GPS gebruiken om de actuele positie te vinden en tonen op de kaart
Een een lijst hebben met windmolen locaties en een norm geluidsproductie. De molens worden op de kaart getoond.
Met knopjes kun je scrollen en de kaart bewegen, en je eigen positie weer terug vinden
Als derde gegeven haalt de app de actuele windsnelheid op voor de plek waar de gebruiker is. Met dit gegeven berekent de app het theoretisch geluidsniveau van de windmolen, hoe verder weg en hoe minder wind, hoe zachter het geluid van de windmolen is.
Het geluid dat de microfoon hoort, wordt ook in een getal omgezet. Dit is wel geen gecalibreerd meet systeem, maar het is ook bedoeld om de gebruiker feedback te geven.
Wellicht kan de microfoon van het oortelefoontje van het apparaat in een wind geluid demper worden ingepakt. Want een kale microfoon die zelf in de wind hangt, maakt daar zelf geluid van. Dat geeft fouten.

Uitbreidingen van de windmolen geluid app
De basis versie gaat er van uit dat een windmolen een puntbron is, die in alle richtingen even veel geluid uitzendt. dat is niet zo. Als je onder een windmolen door loopt, dwars op het vlak van de rotor, kun je de verschillen goed horen. Voor en achter het vlak van de rotor hoor je elke wiek langs komen. Precies in het vlak van de rotor is het stiller. En verder weg, recht voor de rotor, hoor je weer een meer constant geluid.
De geluidspieken van de langskomende wieken, zouden ook te zien moeten zien in de geluidsgrafiek van de microfoon. Iedereen die een geluids app op zijn telefoon zet, dan dat uitproberen.
Deze uitbreiding houdt dus rekening met de vorm van de geluidsafdruk van de windmolen. Daarvoor is ook de windrichting op die plek nodig. Of die on line precies genoeg is te vinden, is de vraag.

Een andere uitbreiding is het in de app getoonde, theoretische windmolen geluid afleiden van bij de molen gemeten geluidsterkte. Dat gemeten geluid, haalt de telefoon dan real time op, en gebruikt dat, ipv het met de windsterkte bepaalde geluid. De afstand tussen windmolen en waarnemer, wordt nog steeds gebruikt om het bij de windmolen gemeten geluid af te zwakken.
Een andere vaker beschikbare bron is de real time windsterkte en opgewekte vermogen. Uit deze gegevens is ook een maat voor het actuele windmolen geluid af te leiden. Maar dan moet de windmolen eigenaar die gegevens wel ter beschikking stellen.

Normen
De bouwregels voor windmolens schrijven voor dat ze alleen op voldoende afstand van woningen gebouwd mogen worden. De afstand tot de woning moet zo groot zijn dat het geluid minder is dan LDEN47 dB. Dat is een complexe norm voor wat er gemiddeld over een heel jaar aan geluid door de windmolen aan geluid wordt geproduceerd. Dat echte windmolen geluid is moeilijk te meten. Als je dat wilt doen, moeten alle geluidsbronnen in d eomgeving even stil zijn, dus verkeer weg, bomen weg, constructies waar d ewind doorheen fluit weg.
Bij het windpark Houten is achteraf een paar maanden lang gemeten, en daar bleek dat het geluid bij woningen ver boven de norm was, maar dat kwam door het verkeer, en dat telt niet voor de windmolen norm.
Een referentie meetpunt, dichtbij de windmolen toonde aan dat hij net niet boven de LDEN47 norm kwam.
Dus exploitant Eneco had de windmolen goed afgeregeld. Maar dat isa moeilijk aan te tonen. Een app die het theoretische geluid toont, helpt dan. De kritische luisteraar zal dan merken dat het lokaal gemeten omgevingsgeluid meestal luider is dat het geluid van de windmolen zelf.
En als de windmolen toch hoorbaar is, dan toont de app, dat het omgevings geluid op dat moment even luid is als het theoretisch geluid van de molen, en is de molen op dat moment wel hoorbaar.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *