Gaat de eigenwijze gemeente Korendijk voordeel voor haar eigen burgers creëren?

De gemeente Korendijk heeft een aanbod van de provincie Zuid Holland afgewezen om een door de provincie aangewezen windpark locatie in de gemeente te accepteren.
Als de gemeente dat aanbod had aangenomen, dan had ze de paar ton van de bouwvergunning mogen houden, maar de eigen burgers hadden dan geen enkel voordeel van dat commerciële windpark gekregen. Burgervoordeel kan de provincie niets schelen. Maar hopelijk voor de burgers van Korendijk, de volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad wel
. creëren

Het rijk heeft met alle provincies afspraken gemaakt dat er in 2020 6000 MW aan windmolens op het land staat. Elke provincie krijgt een deel daarvan. Vervolgens moet de provincie zorgen dat de gemeenten hun bestemmingsplannen aanpassen. En dus daarmee een of meerdere plekken voor windparken aanwijzen. Maar behalve Goeree Overflakkee en Rotterdam, hebben de gemeenten in Zuid Holland dat nog niet gedaan.

De provincie heeft al wel allerlei plekken aangewezen voor windparken,  dat zijn bijna allemaal windpark plannen die commerciële wind cowboys hebben aangedragen. Die commerciële windpark plannen heeft de provincie samen in een plan gezet, en met EZ afgesproken dat dat is wat de provincie kan bijdragen aan de rijks doelstelling van 6000 MW.
De provincie is ook het “bevoegd gezag” voor die plannen, maar gunt nu de miljoenen opbrengst van bouwvergunning ed. aan deze gemeenten. Als die de commerciële windparken in hun gemeente accepteren, die de provincie heeft “aangewezen”.

Commerciële wind cowboys gunnen burgers geen voordeel uit windmolens
Geen van die commerciële windpark plannen, gunt de burgers uit de gemeente enig voordeel.
Toch hebben 5  Zuid Hollandse gemeenten de windpark plannen van de provincie, in hun gemeente geaccepteerd. Dus de provincie koopt deze 5 gemeenten om, om haar favoriete windpark ondernemers te helpen, maar zonder de eigen burgers voordeel te gunnen.
Dit is vergelijkbaar met als de gemeente met een aannemers afspreekt dat alleen huisjesmelkers nog woningen mogen bouwen.

Korendijk doet het zelf
De gemeente Korendijk heeft deze deal met de provincie afgewezen. Nu is het de vraag, gaat de provincie haar bevoegd gezag uitoefenen, om haar favoriete commerciële wind cowboy aan gesubsidieerde winst te helpen, of laat deze de gemeente Korendijk wat ruimte en tijd, om zelf een plek te zoeken, elders in de gemeente.
En daarmee de eigen inwoners voordeel te geven van een eigen stukje windpark?
En snapt de gemeente Korendijk dat zelf op tijd?
In de gemeenteraadsvergadering van do 10 juli werd daar niet over gepraat, helaas.

Wel gaat de gemeente Korendijk 5 andere locaties onderzoeken of ze beter geschikt zijn dan het windpark plan, waarmee de provincie  een ondernemer wil helpen.
De grondeigenaren in de gemeen te Korendijk, die nu ook, mogelijk, een windpark zouden kunnen krijgen, worden nu belaagd door de commerciele windpark cowboys, om met hen een exclusieve deal te sluiten, in ruil voor een commercieel windpark, krijgen ze een mooie premie voor het gebruik van hun grond. Natuurlijk met buitensluiten van de burgers van Korendijk. Die krijgen een fooi.

Het kan ook anders, eerlijker en duurzamer.
Ipv een commerciële wind cowboy, kan de gemeenschap Korendijk ook zelf een windpark bouwen. En dat windpark, al in de plan fase, in stukjes aan de eigen burgers verkopen. Eigenlijk net zoals een gemeente bij een nieuwe woonwijk doet.
De burgers van Korendijk kopen dan ieder een stukje windpark voor eigen gebruik, en krijgen de stroom tegen kostprijs, want ze zijn eigenaar.

Maar de gemeente moet deze aanpak dan wel vooraf vastleggen in een structuurvisie.
Dat hebben ze natuurlijk niet gedaan, dus moeten ze maar in een apart besluit vastleggen dat de eigen burgers eigenaar moeten worden van welk windpark dan ook.
Wat ze dan bereiken, is enige morele druk op de commerciële windpark cowboy en de grond eigenaren in de gemeente.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, invloed, politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *