Burger staat weer buitenspel bij financiering windpark NOP

De financiering van windpark Westermeer is rond, 320 miljoen. 4 Nederlandse banken, waaronder Triodos en ASN,  Windmolen fabrikant Siemens en Stroom handelaar Eneco (“samen gaan we voor duurzaam”), en windpark Westermeer zelf, hebben samen een deal gesloten. Ze hebben onderling afgesproken wie welk risico loopt en wat de vergoeding daarvoor is. Mooi dat dat geregeld is.
Maar burgers staan  weer buitenspel.
Eneco heeft alle stroom gekocht, daarmee hebben de banken een gegarandeerde inkomsten bron, voor de rente en aflossing. De stroom zelf, is echter ook het enige waar burgers echt voordeel mee kunnen krijgen. Als eigenaar van een stukje windpark.

Burgers financieren hun stukje windpark van spaargeld, dat kost nu ca 1% rente, altijd goedkoper geld dan de bank financiering en de commerciële rendementen op het eigen vermogen. De financiële winst uit dit windpark komt uit SDE subsidie, omdat het duur door banken is gefinancierd.

Burger participatie als sigaar uit eigen doos, werkt niet
Als het park klaar is, in 2016, kunnen burgers participeren met aandelen of obligaties, telt de website van het windpark. Burgers die een financieel product kopen, zoals aandeel of obligatie, krijgen dan een voordeeltje. Dat voordeel betalen ze zelf via de SDE opslag op de energierekening. De SDE subsidie maakt de dure financiering mogelijk.Van deze vorm van financiering worden alleen banken beter. Daarom is er zo veel belangstelling van financiele mensen bij windparken, er is subsidie te verdienen.

Z|elf een stukje windpark kopen, je stroom van de markt af halen
Als burgers geen wazig financieel aandeel kopen, maar een fysiek stukje windpark, dan pas hebben ze echt voordeel. Dat komt omdat ze bij het kopen van een stukje windpark, financieren met hun spaargeld, ca 1% rente. Als ze aandelen kopen, doen ze mee in de veel duurdere, commerciële financiering. En als eigenaar zouden ze de stroom tegen kostprijs krijgen. Dat is goedkoop, omdat ze goedkoop financieren.
Maar door zelf stroom op te wekken, als eigenaar , halen ze hun stroom van de markt af, dus het risico van prijsstijgingen op de markt, daar hebben eigenaren die voor zichzelf opwekken, geen last van. Eneco loopt dat markt risico wel, daarvoor krijgen ze extra geld in de overeenkomst met de andere partijen. Uiteindelijk betaalt met SDE subsidie

Omdat Eneco alle stroom al heeft gekocht, kunnen burgers die niet meer tegen kostprijs krijgen, door deze financiële deal kunnen burgers ook geen eigenaar meer worden.
Deze deal van de banken, Siemens en Eneco, sluit goedkope financiering uit, dat gaat altijd zo, daarom is er subsidie nodig bij windparken.

Door dit buiten sluiten van burgers van voordeel uit een windpark, roepen de project uitvoerders de weerstand van burgers over zich af.
Een windpark op het land is bijna net zo risico arm als wonen in een eigen huis, daar hoeven woning eigenaren ook geen commerciële risico marge voor te betalen. Dus hoort dat bij een windpark op het land ook zo geregeld te worden. Dat is MVO.

Windpark Westermeer staat echter in het water, dat is anders en dus duurder, dus kan de goedkoopste financiering voor een gewoon windpark, hier niet een op een worden toegepast.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *