Het NL windbedrijfsleven houdt de burger op afstand, voor de eigen gesubsidieerde winst

Natuur en Milieu voert een PR actie uit, en pest daarmee burgers die subsidie betalen

Natuur en Milieu voert een PR actie uit, en pest daarmee burgers die subsidie betalen

Windparken zijn een kapitaal intensieve manier om duurzame stroom op te wekken, veel duurzame stroom. Maar omdat wind zelf gratis is, leveren windmolens goedkope stroom, echter alleen aan hun eigenaren. Windparken worden nu altijd door bedrijven gebouwd, die  geld lenen bij de bank en SDE subsidie krijgen voor de commerciële rente.
Maar burgers kunnen diezelfde windparken goedkoper financieren, want op hun spaargeld krijgen ze bijna geen rente.  Helaas willen de Nederlandse wind bedrijven niet dat burgers eigenaar worden van windparken, want dan moeten ze ook een deel van de gesubsidieerde winst af staan aan de deelnemende burgers.
De wind bedrijven hebben samen met de staat afgesproken dat burgers de SDE subsidie betalen, en dat bedrijven hun hoge rente en commerciële winst gesubsidieerd krijgen.

Dit soort ondernemerschap vinden we normaal, maar dat is het niet voor moderne windparken. Windmolens werken automatisch, die hebben geen gesubsidieerde ondernemers nodig om te draaien.

We zijn als maatschappij goedkoper uit als burgers eigenaar zijn van de windmolens.

  • Geen commerciële rente
  • Geen gesubsidieerde winst, voor nodeloos “ondernemerschap” van automatisch werkende windmolens

En dat allemaal omdat de Staat bang is wat minder belasting van burger te krijgen. Terwijl ze bedrijven al 10 miljard energie subsidie per jaar geeft, naast de SDE.

Commerciële leningen zijn duurder dan burgers die hun spaargeld benutten
Om hun windparken te financieren, betalen bedrijven 3 tot 5 % rente bij de bank. Burgers betalen die commerciële rente via de SDE subsidie.
Burgers krijgen zelf maar 1% rente op hun spaargeld, dus dat geld kunnen ze beter besteden om een eigen stukje windpark te kopen, voor eigen gebruik.

De weerstand bij Nederlandse windenergiebedrijven tegen burger participatie, blijkt ook uit de nieuwe PR campagne voor windenergie “Die molens draaien ook voor jouw”
“Ook” want ze draaien vooral voor de gesubsidieerde winst van de windenergie bedrijven.
De campagne legt feitjes over windmolens uit, maar alles is er op gericht om het voordeel voor burgers te negeren.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *