Laat de financiering van Windpark Gemini leiden tot een enquete van de Tweede Kamer

Op de Euroforum conferentie over offshore windenergie in mei 2014, vertelde een financial engineer van Green Giraffe,  hoe hij 3 jaar lang als een koopman allerlei wegen had bewandeld en partijen gesproken, om de de financiering van windpark Gemini bij elkaar te sprokkelen.
Deze koopman in financiële constructies schatte in waar  en voor welke argumenten de verschillende partijen gevoelig zouden zijn. En daar speelde hij op in. Op zich een staaltje vakmanschap, mede omdat hij er over vertelt.
Als land betalen we echter wel een prijs voor de vorm van financiering, waar hij op is uitgekomen. Er stroomt daardoor onnodig veel van ONS geld naar buitenlandse bedrijven.

Waarom is niet een veel groter deel van de financiering van Nederlandse bedrijven en lokale overheden gekomen?
Dat had lagere maatschappelijke kosten opgeleverd, en het voordeel was in Nederland gebleven.
Daarnaast hadden meer Nederlandse bedrijven kunnen groeien in offshore wind. Nu geven we opnieuw een belangrijke thuismarkt aan het buitenland.

EZ deed dat al eerder toen de windmolen industrie op kwam, 10 jaar geleden, Nu is het Deense Vestas wereld markt leider. Dat had net zo goed een Nederlands bedrijf kunnen zijn, als EZ niet systematisch het ontstaan van een thuismarkt blokkeerde. Nu komt 95% van de windmolens die we hier bouwen, uit Duitsland en Denemarken. En we zeggen dat we goed zijn in Operations and Maintenance. Maar feitelijk heeft EZ veroorzaakt dat  de veel winstgevender markt voor windmolens zelf, voor Nederlandse bedrijven verloren ging.

Bij de nieuwe offshore windparken geven we 9 tot 18 miljard subsidie uit. dat moeten meer Nederlandse bedrijven worden, die kunnen dan groeien in hun thuismarkt.
Bij Windpark Gemini gaat over maar 600 MW, er komen nog financieringen aan voor 7 keer zo veel.
Kansen op het laten opbloeien van een thuismarkt, Nederlands werk, of opnieuw tolereren dat EZ zo veel onzekerheid zaait,d at alleen buitenlandse bedrijven onze windparken willen financieren.

Daarom moet er snel een enquête door de Tweede Kamer komen, die onderzoekt waarom dit niet meer een Nederlands feestje is.

Er gaan in 2015 kavel besluiten komen, waarvoor opnieuw SDE subsidie gegeven wordt. De Tweede Kamer moet zorgen dat daar veel meer Nederlandse bedrijven en lokale overheden van kunnen profiteren ipv buitenlandse. Local content, noemen we dat.
De enquête moet opsporen welke foute condities Nederlandse ambtenaren opzetten, en daar betere alternatieven voor laten opzetten.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *