Windmolens hebben geen machinisten meer nodig.

Je eigen stukje windpark geeft de goedkoopste stroom

Er is een trendverschuiving gaande in de duurzame energie. De opkomst van populaire Energie “producten” voor consumenten.
Die populariteit is ook nodig voor het uiteindelijke doel: Heel Nederland op Duurzame Energie. Voor grote windmolens, verreweg de goedkoopste stroom, moeten we van windpark huisjesmelkers naar eigen windpark bezit.

Een vroeg voorbeeld van product gebruik is de manier waarop we wonen. Vroeger huurden de meeste mensen duur van een huisjesmelker. Huren is nog steeds duurder dan een eigen koopwoning. En intussen woont ca de helft van ons in een koopwoning. Het product koopwoning was lang de motor van de economie.

In de Duurzame Energie hebben we ook populaire consumenten producten.

  • Het zonnepaneel, dat is de laatste jaren stevig in prijs gedaald. Nu snapt iedereen dat zelf stroom opwekken, als eigenaar van de zonnepanelen, goedkoper is dan commerciële stroom kopen.
  • Daarna kwamen de winddelen, je koopt een stukje van een windmolen, en krijgt de stoom uit jouw stukje gratis. Want die stroom is al jou eigendom. Maar winddelen van de windcentrale zijn van windmolens die er al staan, dit product laat wel zien hoe populair de product benadering is, maar voegt niets toe aan echte probleem bij windenergie, maatschappelijke acceptatie.  Bij nieuwe windparken zijn de huisjesmelkers het echte probleem, zij willen alle winst, subsidie en belastingvoordeel. Als die voordelen geïncasseerd zijn, mogen de windmolens worden doorverkocht. Dat benadelen en negeren van burgers, is de oorzaak van de gebrekkige maatschappelijke acceptatie.
  • Daarom is er nu het product “Stukje Nieuwbouw Windpark”  daarbij wordt een windpark al in de planfase verkocht aan de deelnemers. Die kopen ieder een stukje voor eigen gebruik. Straks wekken ze daarmee hun eigen stroom op, tegen kostprijs, dus zijn ze altijd het goedkoopst uit. En hun woning heeft geen geschikt dak nodig voor zonnepanelen.
    Heb je belangstelling? Meldt dat op http://www.pakdewind.nl
  • Een vierde ontwikkeling is het product “Nota Nul Woning” een huis dat zo goed is geïsoleerd dat er geen aardgas meer nodig is voor verwarming en luchtverversing. En dat ook voor zijn elektriciteit geen fossiel opgewekte stroom meer hoeft te kopen. Dat kan soms met zonnepanelen en vaak met een stukje windpark, ergens in de regio. Bij de Nota Nul woning is er geen gas of stroom rekening meer, gas is niet meer nodig omdat er geen warmte weglekt, stroom wek je zelf op.

Dit soort product ontwikkeling is nodig om deze duurzame energie oplossingen, producten, onder de aandacht van hele veel mensen te brengen. De product vorm maakt het begrijpelijk, en geeft meer vertrouwen om het te kopen, dan bijvoorbeeld lid worden van een coöperatie.
Een product heeft ook een paar overzichtelijke eigenschappen, zodat je als koper kunt vergelijken met andere keuzes en sneller ziet of deze variant van het product voor jouw geschikt is.

Voor windmolens is de meest recente sleutel ontwikkeling dat ze geen machinisten meer nodig hebben, daarmee is het mogelijk geworden om ze als coöperatief product te verkopen.
Maar commerciële windpark bedrijven houden ze liever zelf, omdat ze dan gemakkelijk, gesubsidieerde winst maken. De Rijksoverheid, met zijn fossiele belangen, gestuurd door VNO NCW, helpt graag mee de burger op afstand te houden. In het SER energieakkoord is dat goed gelukt. In dat akkoord betalen burgers bedrijven, om te verdienen aan burgers.
De vereiste bouwsnelheid voor windparken vereist echter dat we het voordeel van windparken, de goedkope stroom, aan de inwoners van het gebied gunnen, en niet aan een of andere huisjesmelker dat het windpark bouwt.

We moeten van energie huisjesmelkers naar eigen windpark bezit.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, Geen categorie, politiek en getagd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *