Mag de borgingscommissie van het SER energieakkoord ook voordeel aan burgers gunnen?

Deze mensen sloten een akkoord zonder ons, die hun winst moeten gaan betalen, Greenpeace, Natuur en Milieu, Milieu Defensie, ANWB, Vereniging Eigen Huis

Bij het opstellen van het SER energieakkoord zijn burgers systematisch buiten gesloten, want die burgers moesten het gaan betalen. Nu is er een borgingscommissie die moet zorgen dat de doelen van het “energieakkoord voor duurzame groei” Gaat de borgingscommissie van VVD’er Ed Nijpels  alleen over de hoeveelheden MW windenergie en de hoeveelheden PJ energiebesparing?
Of ook over de kosten effectiviteit die bedrijven hierbij zonder die buitengesloten burgers realiseren?

Het zou best kunnen als burgers mogen meedoen, zij met hun marktwerking voor de juiste, kosten effectieve, keuze zorgen, en de borgingsactiviteiten  meer groei opleveren.

Een voorbeeld is windenergie op het land.
Als burgers daar zelf eigenaar van mogen zijn, dan hebben die burgers zelf voordeel van de windmolens in hun buurt. Dat versnelt de duurzame groei.
Dit kan gemakkelijk, omdat windmolens geen machinisten nodig hebben.
Ze kunnen dus gemakkelijk door een coöperatie van burgers en MKB  geëxploiteerd worden, voor eigen gebruik.
Er gaan dan geen onnodige commerciële winsten, naar bedrijven, dus is er meer geld voor echte groei uit de markt te realiseren.
Veel energie cooperaties willen dit, maar de 6000 MW windparken op het land zijn vaak al lokaal als intentie verklaring weggegeven aan een commerciële wind cowboy. Die sluit burgers buiten, ook van voordeel en invloed.
Gemeenteraden of hogere organen kunnen in de omgevingsvergunning vaststellen dat burgers in de regio eigenaar moeten worden van een deel van zo’n windpark.

In succesvolle windenergie landen is burgereigendom normaal
In Duitsland zat dat al vanaf het begin in de regelingen verwerkt.
In Denemarken is het wettelijk verplicht dat een windpark bouwer minstens 20% van zijn windpark aan de inwoners in de regio verkoopt, en in de praktijk blijkt dat meer dan 70% van de windparken eigendom van Deense burgers is.
In Belgie heeft Elektrabel onlangs besloten dat zij 20% van hun windpark plan aan burgers in de regio verkoopt.

As burgers zelf eigenaar kunnen worden van deze nog te bouwen windparken in hun buurt, versneld dat de bouw ervan en komt het voordeel via verbruikers direct ten goede aan duurzame groei. Want die kopers van een eigen stukje windpark, laten zien dat zij duurzame keuzes kunnen maken.

Zijn het tolereren, of zelf helpen ontstaan en laten benutten van dit soort kansen ook onderdeel van de taak van de borgingscommissie van het SER energieakkoord voor duurzame groei, meneer Nijpels?

Als dat zo is, dan is er al een gratis open source product dat hiervoor benut kan worden, het ‘Stukje Nieuwbouw Windpark

Dit bericht is geplaatst in duurzaam en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *