Een windpark plan in de coalitie onderhandelingen? Gun de eigen burgers het eigendom, dat kan namelijk

Gun Burgers het eigendom van een windpark in de gemeente

Ca 100 tot 200 gemeenten hebben een of meer windpark plannen in de gemeente. Die windpark plannen geven altijd heibel, dat komt omdat de gemeente een verkeerde aanpak tolereert. Het is in dit land gebruikelijk geworden, dat een ondernemer een windpark bouwt, voor zijn eigen winst. Daarbij worden burgers buitengesloten van invloed en voordeel. Dat is de kern van het probleem. Bij burgers gaat het dan ineens over “onze” horizon die vervuild wordt. Ook sommige cooperaties volgen deze aanpak, omdat ze geadviseerd worden door dezelfde mensen als commerciële windpark bouwers.

Die heibel voorkomt een coalitie, als ze afspreekt dat een windpark geheel of gedeeltelijk eigendom moet worden van de eigen burgers.
Eigenaren  hebben het meeste voordeel. Maar moeten natuurlijk wel hun bezit betalen.

De filosofie is dat elk huishouden de kans krijgt een stukje windpark voor eigen gebruik te kopen.
Orde van grootte, kost een stukje windpark 2500 EUR, dat geeft dan 20 jaar lang 4000 kWh, voor een kostprijs van 2 tot 5 cent per kWh.
Burgers krijgen zo stroom tegen ongeveer de helft van de handelsprijs die ze nu betalen.
En ook de regie over hun eigen windpark.

Ze moeten hiervoor wel een coöperatie oprichten.
En voor de bouw van een windpark zijn natuurlijk specialisten nodig, ander sneuvelt het plan bij de rechter. De luidruchtige bezwaarmakers, waar politici zo bang voor zijn, zullen minder hard schreeuwen, als ze zien dat de helft van de inwoners een eigen stukje windpark koopt.

De gemeente kan de ontwikkelkosten voorschieten, en daar bij oplevering een stuk windpark voor krijgen, om de eigen stroom echt duurzaam op te wekken, of om uit te lenen aan bijstand gezinnen. Dat is ook voor de gemeente zelf goedkoper, die gezinnen hoeven dan niet de steeds duurdere commerciële stroom te kopen.

Bestemmingsplan besluit is de sleutel
Dit kan allemaal, omdat de gemeente bij de bestemmingsplan wijziging deze voorwaarden kan stellen, zo simpel is het. De nieuwe Omgevingswet schrijft ook een integrale aanpak voor.
Zo laat u zien, dat u als gemeentepolitiek, burgers ook kunt belonen. Ook al zal niet elke burger dat meteen snappen, maar dat toch doen, heet geloof ik “besturen”.

En het is niet eens een sigaar uit eigen doos, want ze gaan gratis wind in waarde omzetten. Met hulp van de gemeente.
Deze aanpak is innovatief voor windparken, maar is feitelijk precies hetzelfde als het ontwikkelen van een woonwijk. Burgers kopen kavels windpark, ipv kavels bouwgrond.
En aan de voorverkoop meet u als gemeente de kwaliteit van het aanbod af.

Hiervoor is een open source product, het “Stukje Nieuwbouw Windpark”
Dat is gratis te gebruiken, als de gemeente de zelf gemaakte verbeteringen en uitbreidingen terug meldt.

Energie neutrale woningen
Op deze manier kunt u ook elk soort woning in de gemeente, elektrisch energie neutraal maken. En een factor 3 goedkoper dan met zonnepanelen. Uw burgers zullen trots zijn op hun eigen windpark.

Geen ondernemer nodig voor het exploiteren van een windpark
Het exploiteren van een windpark is simpel, daar zijn geen ondernemers voor nodig, burgers kunnen dat best zelf.
De ontwikkeling van een windpark plan en de bouw van een windpark is echter complex, dat is wel het domein van een ondernemer of aannemers klus.
Het Nederlandse windenergiebedrijfsleven, hangt nog sterk aan het verdienmodel van de huisjesmelker. Maar in de woningmarkt zijn bouwers toch geëvolueerd tot aanbieders van  aantrekkelijke koopwoningen.
Dat moet nu ook maar eens gebeuren bij windparken.

Dus staat alleen de coalitie zelf nog in de weg om burgers eigenaar te maken van nieuwe windparken.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *