Wetgevings agenda STROOM, zijn EZ ambtenaren slim genoeg voor duurzame innovatie?

EZ is bezig onze energie wetten te “moderniseren”. Stroom wordt in de nabije toekomst steeds meer decentraal en duurzaam opgewekt. Maar EZ wil die duurzame ontwikkeling de pas afsnijden, ten gunste van de grote fossiele belangen. Voor EZ ambtenaren moet stoom altijd verhandeld worden, zodat zij en de fossiele belangen er aan kunnen verdienen. Ook al is het voor verbruikers goedkoper hun stroom zelf op te wekken, EZ ambtenaren willen niet snappen dat dat ook massaal kan. EZ ambtenaren gunnen burgers nog geen goedkope stroom van 2 tot 5 cent uit een eigen stukje windpark.

De ambtenaren die dit wetsvorostel voorbereiden, hebben het aangedrurfd op internet in discussie te gaan. Daar geven ze soms hun motivaties. Daar heb ik het bovenstaande uit geconcludeerd. De ambtenaren beweren zelf dat er geen aanleiding is om hen zo negatief te beoordelen, maar de feiten spreken voor zich. Met het nieuwe wetsvoorstel, wordt decentraal duurzaam nog moeilijker en meer tegen gewerkt dan met de huidige wet. EZ wil het Duurzaam nog moeilijker maken dan het nu al heeft in Nederland.

Een ander voorbeeld zijn slimme netten, daarmee kun je energieverlies reduceren door apparaten slim in te zetten, op afstand te besturen. Zonnestroom inverters en de laders van elektrische auto’s zijn een voorbeeld waar EZ met slimme regelgeving toekomstige ontwikkelingen kansturen. Daarmee kunnen ook EZ ambtenaren een positieve kracht gaan vormen voor de hele maatschappij, ipv alleen voor de fossiele belangen.

Een omvormer, de zonnestroom inverter zet de gelijkstroom uit zonnepanelen om in wisselstroom. Daarbij genereert de inverter flinke stroompieken, je kunt die horen aan het gepiep, dat hij laat horen als hij hard moet werken. Om te voorkomen dat die stoorpieken op het publieke net komen, heeft een inverter een  flinke condensator tussen het net en zichzelf. Ook al is de inverter  uitgeschakeld, zorgt die condensator voor blind vermogen. Er gaat dan geen echt verbruik in de inverter zitten, maar wel loopt er stroom door de leiding naar de inverter, blind stroom, met 90 graden fase verschil tussen spanning en blind stroom. In de leiding zorgt die stroom voor verliezen. Door deze blindstroom is een deel van de 15% van alle opgewekte stroom die verloren gaat in de kabels en hoogspanninglijnen.

Die condensatoren zitten er in om schakelpieken van de inverter niet te veel op het net te laten komen.
Maar een slimme inverter zou zo slim kunnen zijn dat hij die condensatoren, wel of niet  van het net isoleert, op verzoek van een extern commando.
Dat zou natuurlijk alleen mogen werken als de inverter geen stroom en storingspieken produceert, dus snachts.
Op deze manier levert de inverter ook waarde op, hij helpt mee de kabel verliezen te reduceren.

Een enkele zonnestroom inverter levert maar een kleine bijdrage, maar er zijn al tienduizenden inverters en er komen er miljoenen, dan gaat hun bijdrage doortellen

Ik denk dat er in lokale besturing van het blind vermogen wel degelijk waarde zit.
Blindvermogen is meestal inductief, maar inverters zijn juist capacitief, dus zijn ze heel geschikt om het gebruikelijke blind vermogen te neutraliseren.
Bedrijven die zelf veel inductief blindvermogen veroorzaken, zijn vaak verplicht zelf capacitief vermogen te installeren, om hun eigen blind vermogen te neutraliseren.

Nu zijn het alleen nog zonnestroom inverters die massaal capacitief blind vermogen op het net zetten.
Maar laders van elektrische auto’s werken in principe hetzelfde, en die zijn veel vaker ook overdag beschikbaar, ook weer een kans voor EZ om duurzaam vooruit te kijken en nu al condities te scheppen voor vooruitgang en waarde creatie.
Bij zonnestroom inverters is dit beperkt tot de nacht, maar laders van elektrische auto’s zullen ook overdag beschikbaar zijn, en ook met een groter vermogen. Al is de vraag of het capacitief blind vermogen ook zo groot zal zijn als bij zonnestroom inverters.
Dit is overigens een voorbeeld waarbij het experimenteer besluit te beperkt is in aantal deelnemers, om experimenten met inverters die aanstuurbaar blindvermogen geven, mogelijk te maken.
Dit soort apparaten zijn ook een voorbeeld dat slimme netten niet bij netbeheerders vandaan komen, maar bij apparaat fabrikanten. En dat niet het net slim is, maar de apparaten die gebruikers er op aansluiten. Niet de netbeheerder, maar u en ik, zorgen er voor dat ons net slim benut wordt. Hoog tijd dat ambtenaren van EZ dat ook gaan snappen.

Als ik de wetgever was zou ik hier stimulerende condities scheppen , die inverters op afstand benutbaar maken. Netbeheerders hebben het over slimme neten, maar inverters zijn een voorbeeld dat slimme netten niet bij netbeheerders ontstaan, maar door innovatie bij apparaten fabrikanten,en en slimme regelgevers met en hart voor duurzaam en gemeenschap.
Maar de wetgever kan er ook voor kiezen deze kansen te laten liggen.

Ik hoop echter dat Rijksambtenaren ook even tijd vinden voor aandacht voor burgerbelangen, ipv uitsluitend bedrijfsbelangen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *