Wetsvoorstel “Wij van Duurzaam” Ook consumenten verdienen investeringszekerheid

Burgers verdienen net zo veel zekerheid voor hun aankopen in duurzame energie als bedrijven

Burgers spelen een belangrijke rol bij het leerproces naar een duurzame samenleving. We gaan allemaal overschakelen van fossiele naar duurzame energie. Maar neoliberale regeringen willen dat doen via “de markt” Die wordt echter gedomineerd door brandstofkosten, en die heb je niet bij zon  en wind. Dus in principe zouden burgers er veel voordeel van hebben als ze de wind en de zon benutten.
Maar onze neoliberale VVD regering verhindert met vele regelingen dat consumenten voordeel hebben van hun duurzame keuzes. Bedrijven klagen niet over subsidies en investeringszekerheid. Voor hen is het goed geregeld, maar voor burgers zijn er vele onzekerheden en steeds wisselende regelingen. De Haagse politiek moet Burgers eerlijk gaan behandelen, ook om de doelen uit het SER Energieakkoord voor duurzame groei te realiseren.

De Wet “Wij van Duurzaam”
Daarom is er een wettelijke regeling nodig, die ook burgers zekerheid geeft dat hun duurzame keuzes het voordeel opleveren dat er van is te verwachten.

De Wet ” Wij van Duurzaam” regelt dat:

 1. Ook consumenten investeringszekerheid krijgen bij de aanschaf van hun middelen waarmee ze duurzame energie opwekken, voor zichzelf.
 2. Dat consumenten eerlijk voordeel krijgen van hun duurzame keuzes.
 3. erkent dat consumenten een belangrijke kracht zijn in de markt voor stukjes windpark en zonnepanelen “middelen om duurzame energie op te wekken” , lokaal en landelijk.
 4. Consumenten hun stroom overal in Nederland mogen opwekken, en thuis verbruiken, zonder dat ze daar de gebruikelijke energiebelasting over betalen, omdat hun duurzame energie schoon is, valt hij niet onder de Wet belasting op milieu grondslag omdat hun duurzame energie het milieu niet belast. Daar doen ze het juist voor.
 5. Op deze manier alle gebruikers van duurzaam opgewekte stroom hun zelf opgewekte stroom buiten de markt om kunnen opwekken en verbruiken. Het netwerk wordt dan als openbare weg gebruikt.
 6. Wat niet vervuilt, daar ook geen belasting voor betaalt. ook al kost dat de staat inkomsten.
 7. Burgers belangrijker zijn dan bedrijven en dus minstens zo veel zekerheden moeten krijgen dan bedrijven.
 8. EZ verantwoording aflegt over elke regeling die zij probeert in te voeren of burgers in gelijke of betere zekerheden krijgen dan bedrijven.

Commentaar graag in de reacties of op Twitter #WijVanDuurzaam

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, Geen categorie, invloed, politiek en getagd, , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Wetsvoorstel “Wij van Duurzaam” Ook consumenten verdienen investeringszekerheid

 1. Henk Daalder zegt:

  Polder PV @Polder_PV
  @HenkDaalder “graait graag bij burgers” is beetje zwak begin voor een #wetsvoorstel, maar ga zo door @AmelieVe @HuibertBoer @GroenLiesbeth

 2. caroline van der Lee zegt:

  Helder verhaal. Dat is misschien een nadeel. Wetsvoorstellen zijn, voor zover ik er verstand van heb wollig en onleesbaar.
  Goeie actie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *